Halsizlik düşmesine sebep olabilir

Güncelleme Tarihi:

Halsizlik düşmesine sebep olabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2011 14:22

Dumlupınar Üniversitesi Dağcılık Kulübü (DPÜDAK), kulüp üyesi Emre Kuruoğlu'nun Gürcistan'da Büyük Kafkaslar'ın en büyük doruklarından biri olan 5033 metre yüksekliğindeki Kazbek Dağı'na tırmanırken hayatını kaybettiği kazaya, yorgunluk ve halsizliğin neden olabileceğini bildirdi.

Kulüp tarafından hazırlanan kaza raporuna göre, DPÜDAK üyeleri Emre Kuruoğlu, Sefa Sağlam ve Burhan Aydın'dan oluşan ekip, “bu zamana kadar yaptıkları tırmanışlar doğrultusunda yapılan sporun çıtasının bir adım daha yukarı taşınması, ileride yapılması planlanan tırmanışlar öncesinde önemli tecrübe edinmeyi” amaçlayarak, yaklaşık 3-4 aylık hazırlık döneminden sonra 21 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında Kazbek Dağı'na tırmanmaya karar verdi.

Ekip üyeleri, talihsiz kazanın meydana geldiği tırmanışa kadar son 6 yılda İran'da Demavend, yurt içinde Ağrı, Süphan, Kaldı, Kaçkar, Erciyes dağları ve Uludağ'da başarılı tırmanışlar yaptı, spor tırmanış yarışmalarına katıldı.
Ekip, daha önce çoğunluğu Rus olan yabancı dağcılar tarafından birçok defa kullanılan “Dragon's Rocks” rotasından Kazbek Dağı'na tırmanmayı planladı. Tırmanışı 10 günde tamamlamayı hedefleyen ekip, rotanın durumunun kötü olması halinde klasik rotayı denemek veya hava durumunun kötü olması durumunda iyiye gitmesini beklemek için kendilerine 4 günlük opsiyon tanıdı.

21 Ocakta İstanbul'dan uçakla Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e ulaşan ekip, 22 Ocakta başlayacakları tırmanışı 1 Şubatta başarıyla tamamlayıp Türkiye'ye dönmeyi planladı. 22 Ocakta tırmanışa başlayan ekip, 2750 ve 3200 metre yüksekliklerde iki kez kamp kurarak mola verdi ve 24 Ocakta 3660 metre yüksekliğindeki Gergeti Buzulu'ndan geçip üçüncü kamp alanına ulaştı.

OLAY GÜNÜ YAŞANANLAR

Ekip, kazanın meydana geldiği 25 Ocak sabahı üçüncü kampı tamamladıkları Meteor kamp alanından yeniden tırmanışa başladı. Çift kazma ve kramponla 4900 metreye ulaşan ekip, akşam vakti yaklaştığı için kamp alanına dönüp tırmanışa ertesi gün devam etmeyi kararlaştırdı.

Ekibin 4500 metre yüksekliğindeyken inişi sürdürdüğü sırada meydana gelen kaza, ekip üyelerinden Sefa Sağlam'ın ifadeleriyle raporda şöyle anlatıldı:
“İnerken en önde Burhan, ortada Emre ve Emre'nin sol tarafında da ben bulunuyordum. Hepimiz inişe odaklanmıştık. Çift kazma ve krampon geri geri iniş tekniğimizle en az 3 noktamız sürekli sabit bir pozisyonda inişimize devam ederken, Emre birden sert ve yumuşak kar karışımı zemin üzerinde kaymaya başladı. Ben, 'Kazmanı sapla' diye bağırdım. Biraz aşağıda olan Burhan da Emre'ye 'Dur, kazmanı sapla' diye bağırdı. Burhan'ın yanından saniyeler içinde kayan Emre'ye hiçbir müdahalede bulunamadık. Emre, sırt üstü kafa aşağıda pozisyonda düşüyordu. Bağırmamızla hamle yapmaya, düşüş pozisyonu almaya çalıştı, kazmasını sapladı. Ancak o kadar hızlıydı ki, saplamış olduğu kazmanın perlonu Emre'nin bileğinden çıktı ve birkaç saniye sonra gözden kayboldu. Nasıl düştüğü hakkında sadece tahminlerimiz var, dengesini nasıl kaybettiğini ne ben ne de Burhan gördük. Düşüşün sebebi, faaliyetin 12 saat boyunca devam etmesi, sürekli kazma krampon tırmanışın insanı yorması, buna bağlı olarak bir anlık halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik gibi sübjektif nedenler ya da bunların bütünü olabilir.”

Sefa Sağlam, daha sonra Burhan Aydın ile birlikte kaza geçiren arkadaşlarını bulmak için çabaladıklarını, yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra ona ulaşabildiklerini, nabzını kontrol ettiklerinde hiçbir hayat belirtisinin olmadığını fark ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin Gürcistan Büyükelçiliği ile Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi çalışanlarından Egemen Dölek'i arayarak yardım istediklerini ifade eden Sağlam, kaza sonrası Türk ve Gürcü makamlarının gereken ilgiyi gösterdiğini belirtti.

Raporda, Emre Kuruoğlu'nun ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dileklerinde bulunuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!