Halkın takımı Spartak

Güncelleme Tarihi:

Halkın takımı Spartak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi playoff turundaki rakibi Spartak Moskova, ne ordunun ne de polisin takımı, kısacası halkın takımı. Ancak taraftarları, 1990’lardaki başarılar tekrarlanmadığı için biraz öfkeli ve saldırgan.

Haberin Devamı

Spartak Moskova, Sovyetler Birliği döneminde Spartak Spor Cemiyeti’ne bağlı olarak kuruldu. Ancak, uzun yıllar Dinamo veya CSKA gibi rakiplerinin gölgesinde kaldılar. Ama Rusya Federasyonu dönemi başlayınca Spartak eşine az rastlanır bir grafiğin mimarı oldu. İlk 10 yılda dokuz kez şampiyonluk sevinci yaşayan kırmızı-beyazlılar, 2001’den bu yana yeniden bir bocalama döneminde.
Aslında Ukrayna asıllı Rus zengini Leonid Fedun’un 2005’te satın aldığı kulüp finansal sıkıntı çekmiyor. Zira hem Forbes’un en zenginler listesinin gediklisi Fedun hem de başkanın yüzde dokuz hissedarı olduğu petrol şirketi Lukoil, Spartak için para harcamaktan kaçınmıyor. Fakat bu kaynakla yapılan dev transferler bile son 10 yıldaki başarısızlıkları bir türlü engelleyemedi.

Haberin Devamı

UZAKTAN ŞUTLAR

Bu sezon Rus Ligi’nin ilk üç haftasına rüzgâr gibi girerek dokuz puan toplayan Spartak için uzaktan şutlar, baskın bir oyun karakteri. Volkan Demirel’in omzundaki yük daha da ağır olacak. Takımın en yaşlı oyuncusu Ukraynalı kaleci Andrei Dikan (35),  en genç ismiyse Emin Mahmudov (20).  Gözler, Bilyaletdinov ve Pareha gibi isimlere ilaveten Nijeryalı Emenike’nin üzerinde. Türkiye’de farklı gündem maddeleriyle anılan Emenike özellikle uzaktan attığı gollerle, Rus spor programlarının jeneriklerinden düşmüyor.

KURULUŞ

Romalı gladyatör Spartaküs’ten esinlenerek alınan Spartak ismi, kuruculara göre bir spor takımının sahip olması gereken bütün yönleri özetliyordu: Savaşçı güç, amaca bağlılık, cesaret ve dayanıklılık.

TARAFTAR

Son 10 yılda Spartak’ın defalarca sonuna kadar getirdiği Rus Ligi’ni ikincilikle noktalaması, takımın Moskova’daki geniş taraftar kitlesini de umutsuzluğa hatta biraz da saldırganlığa itti. Son yıllarda sık sık ırkçılık suçlamalarına maruz kalan Spartak taraftarı, zaman zaman holiganizme varan davranışlar sergiliyor. Uzman isimlere göre; çok başarılı bir dönemin ardından gelen ikincilikler Spartaklıların psikolojisinde ağır baskı yarattı. Önceki yıl Kafkas kökenli gençlerle giriştikleri kavgada bir arkadaşlarının öldürülmesine tanıklık eden taraftar, olayın ardından şehir merkezine büyük zarar vermiş, karşılaştıkları göçmenleri de hastanelik etmişti.

ARMA

Haberin Devamı

Türkiye’de pek rastlanmayan bir örnek ise, Spartak’ın armasını üç kez değiştirmesi. Kiril alfabesinde ‘s’ sesini veren ‘c’ harfinin içine yerleştirilen futbol topu 2003’ten bu yana kulübün resmi amblemi. Fenerbahçe ise ufak rötuşlar ve alfabe değişikliği haricinde
armasını ilk dönemindeki gibi muhafaza ediyor.

STADYUM

50 bin kişilik Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nun karşısında ise 89 bin 300 kişilik Lujniki Stadı var. Rusya’nın zorlu iklim koşulları nedeniyle Spartak beş yıl önce suni çime geçiş yaptı. Fakat bu stat Real Madrid maçında bile tam dolmadı. Bu sebeple stat atmosferinde Fenerbahçe ağır basar.

GEÇMİŞTEKİ EFSANE İSİMLERİ

Kaleci Rinat Dasayev, Vagiz Hidiyatulin, Mihail Gorlukoviç, İgor Şalimov, eski Fenerbahçeli Vladimir Beşastnik, Viktor Onopko, Fernando Cavenaghi,
Kim Kallström, Roman Pavluçenko.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!