Güncelleme Tarihi:
Bizim efsane kovboy
Antalyalı yerli kovboy Buffalo Kaan'ı, Amerikalılar Dallas'a davet ederek yılın avcısı ödülü verdi
Amerika'nın efsanevi kovboyu Buffalo Bill'in Türk versiyonu Buffalo Kaan'ın Antalyalı olduğunu biliyor muydunuz?.. Peki, Amerikalıların bu yıl onu Dallas'a davet edip, ‘‘Yılın Avcısı’’ ödülünü verdiğini...
Bilmiyordunuz değil mi?.. Bende öyle...
Önce şunu söyleyeyim. Bizimkine, ‘Buffalo’ adını ben taktım. Nedenine gelince... Vurup üzerinde poz verdiği, sonra da getirip duvarına astığı, Bizon'u, yani yaban mandası Buffalo'yu görünce bu isimde karar kıldım.
Bizim Buffalo, yaşına rağmen, Amerikalı orijinalinden daha çok gezmiş bu dünyayı... Onun gibi, sadece Amerika'da basmamış tüfeğin tetiğine... Mesela; Güney Afrika, Orta Batı Afrika ve Tanzanya'ya gitmiş. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan, Pakistan ve İran'da av peşinde koşmuş. Bulgaristan, İspanya, Almanya ve ardından Rusya'nın değişik bölgeleri ile Sibirya'da ava çıkmış.
Buralara sahibi olduğu şirketin turlarıyla gidip gelmiş. Birbirinden ilginç anıları var. Antalya'da av sahalarına sahip çıkılmasını, kaçak avcılığın önlenmesini istiyor. Avın bir spor olmadığında ısrarlı. Avı yapan avcı konusunda ise söylediği ilginç bir cümle var; ‘Avcılar delidir biraz.’
HAYDİ SAFARİYE
Avcılara ne tür hizmet veriyorsunuz?
Safari düzenliyoruz. Safari, seferiden gelme arapça kökenli bir kelime ve genelde ciple yapılan gezinti anlaşılıyor. Bizim safariler ise av ve fotoğraf çekme amaçlı.
Spor amaçlı değil yani?
Hayır, spor değil. Avcılık yaparken, dağa tırmanırsınız, doğa yürüyüşleri yaparsınız işte spor olan budur. Yoksa, avcılık spor değildir.
Antalya'da avın mevsimi var mı?
Ülkesine göre değişiyor ama Türkiye'de yapılan avlarımız daha çok kış aylarına denk geliyor. Ekim, kasım, aralık aylarında dağ keçisi avı yapılıyor. Özellikle de Toroslar'da... Gelendost, Akseki, Antalya Düzlerçamı bölgesinde. Aynı zamanda Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar olan bölgelerde de yaban domuzu avı yapılıyor. Bunların da genelde mevsimi kış ayları ocak ve şubat...
Avlanmak için aranan şartlar nedir?
Bizim iki türlü müşterimiz var. Biri yerli, diğeri yabancı. Herşeyden önce av yapacak kişilerin profesyonel anlamda avcılıktan anlaması gerekiyor. Av tüfeği ve av lisansına sahip olmak lazım. Mali av koruma ekipleri, Milli Parklar ve Yaban Hayatını Koruma ilgililerinin denetiminde av yapılıyor. Yani biz, av ile avcıyı biraraya getiriyoruz.
AV YERLERİ
Avın nerede bulunduğunu biliyor musunuz?
Tabi... Mesela, dağ keçisi avı için belli ayrılmış bölgeler var. Mevsime göre avın nerede bulunduğunun bir ön çalışmasını yapıyoruz. 13 kişilik profesyonel bir avcı kadrosuna sahibiz. Avın daha çok nerede yoğunlaştığını tespit ediyorlar.
Müşterileriniz de zahmetsiz bir şekilde avı elleriyle koymuş gibi buluyorlar öyle mi?
Av bu... Elleriyle koymuşlar gibi buluyorlar diyemeyiz. Ama, en azından avcıya iyi bir imkan tanımış oluyoruz.
Eli boş dönmüyorlar değil mi?
Yüzde 70-80 oranında bir başarı sağlıyoruz. Ancak, bazen elleri boş dönenler de oluyor.
Sizin turlarınıza katılan Antalyalılar var mı?
Tabiki var. Genelde hep turizmciler.
Hayvanları Koruma Derneği ile ilişkileriniz nasıl?
Gayet iyi... Çünkü, biz bu işi bilinçli yapıyoruz. Eskiden avcılık sultanların, saray eşrafının elindeymiş. Başka kimse avcılık yapamazmış. Şimdi bunun tam tersi. Avcılığı köylü kesimi yapıyor. Maalesef şehirde oturanlar kendilerini avcılıktan ve doğadan soyutlamış. Oyca avcı gerçek koruyucudur. Bilinçli avcı, sadece büyük erkek domuz, dağ keçisi avlar. Et meraklısı değildir.
HAYVANSEVERİM
Hayvansever misiniz?
Tabi ki. Mesela 15 köpeğim var.
Bir hayvana ateş etmek nasıl bir duygu uyandırıyor?
İnsanlar, akşam yemeğinde bir kuzu yerken hangi duyguları hissediyorsa biz de o duyguları hissediyoruz. Avcı olmayanların akıllarına, Mc Donald's'da, Burger King'de yediklerinin kuzu eti olduğu hiç gelmiyor. O bir kaç aylık hayvanın da bir ruhu ve canı olduğu, öldürüldüğü düşünülmüyor. 10-12 yaşlarına gelmiş bir hayvan öldürüldüğünde ise avcılar bir anda katil gibi görülüyor. Oysa, bizim yaptığımız işten devletin kazancı var. Bir yabancı turist yaban keçisi için 1650 ile 4 bin dolar arasında, yaban domuzu için de toplam 300 dolar ödüyor.
Türk avcılar kaç para ödüyor?
Türk avcı domuza hiç para ödemiyor. Keçiye de ödediği para yaklaşık 350 dolar civarında.
Antalya'da av sahalarının durumu nasıl?
Doğal güzellik olarak harika ama koruma yönünden çok zayıf. Yeteri kadar korunmuyor. Maalesef kaçak otlatma, kaçak avcılık var. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bunun için de önce vatandaşı bilinçlendirmek gerekiyor. Sen vatandaşın bunun bir ekonomi olduğunu kanıtlarsan, o vatandaş da bundan bir fayda görürse o yöreye sahiplenir.
AV ALANLARI
Antalya'da ne kadar hayvan avlandığını bir istatiki bilgisi var mı?
Antalya'da av turizminin başladığı 1981 yılından bugüne kadar bin civarında dağ keçisi avlandı. 3-4 bin civarında da yaban domuzu avlanmıştır. Çarşamba günü Ankara'daydım. Orman Bakanlığı'nda bir toplantıya katıldım. İnsanlar, Türkiye'de ne olup bittiğini bilmiyorlar. Ankara'da oturanlar sanıyorlar ki herşey güllük gülistanlık. Türkiye'de gerçekten büyük bir kaçak avcılık var.
Kaan bey’in gurur tablosu
Kaan Karakaya'nın ofisinde duvara asılan av hayvanlarından birinin Buffalo denilen yaban mandası, diğer adıyla da Bizon olduğunu görünce, aklıma Amerikan kovboy filmlerinin efsanevi ismi Buffalo Bill geldi. Bizim Buffalo Kaan'ın, Amerikalı kovboydan pek aşağı kalır yanı olmadığı fotoğraftan da belli oluyor.
Fotoğraf: Salih UÇAR
BİR ANI
Donmamak için yatağı yaktım
Pamirlerin bende çok büyük hatırası var. Sadece bir Rus rehber ve ben 7 bin 500 metre yüksekliğinde olan dağlara tırmandık. Av sırasında eksi 30 derece soğukta bir kampta kaldık. Çadırda yangın çıktı ve yanmaktan son anda kurtulduk. Bizi almaya gelen helikopterdekiler, işaret fişeklerini görmedi. Dört gün dağları dolaştıktan sonra artık benim ümidim kesildi, ağlamaklı oldum. Kendi kendime, ‘Antalya’da denize girmek varken, buraya gel soğukta, karda kıyamette bu rezilliği çek' diye söylendim. Donmamak için yatarken kullandığımız portatif tahta ranzaları yakmak zorunda kaldık. Günde 15-20 kilometre yürüyerek son gücümüzü de kullanıp dağdan inmeyi başardık. Pamir Dağları'ndan döndükten bir süre sonra evlendim ve bir kızım oldu. Adını Pamir koyduk.
KİM
1970 yılında Isparta'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamladı. Yıldız Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Gezme ve avcılığa olan merakından dolayı, Shikar Turizm Şirketi'ni kurdu. Türkiye başta olmak üzere değişik ülkelere av turları düzenleyen bu şirketin hem sahibi, hem de genel müdürlüğü görevini yapıyor. 1999 yılında Amerika'nın Dallas Kenti'nde yılın avcısı seçildi. Evli ve bir kız çocuk babası.
KİMDİR