Güncelleme Tarihi:
Beykoz’u anlatan sergi
‘‘Dünden Bugüne ve 2000'li yıllara Beykoz'' sergisi Ocak ayına kadar Beykoz Konakları At Ahırı Sosyal Binası'nda görülebilir. Sergi Çelik Gülersoy'un İstanbul Kitaplığı ve Nezih Başgelen'in özel arşivinden alınan fotoğraflarla hazırlanmış.
Tarihi Bizans'tan önce Bitinya Krallığı'na kadar uzanan Beykoz, Bitinya krallarından Amnikos sürekli orada oturduğu için ‘‘Amnikos'' olarak adlandırılırmış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kocaeli Beylerbeyleri de orada oturdukları için ‘‘Beyköyü'' anlamına gelen ‘‘Beykos'' olarak; daha sonraları da cevizinin çok tanınmasından ötürü ‘‘Beykoz'' olarak adlandırılmış. Orman alanlarının uygunluğu nedeniyle padişah ve saray erkánının av yeri olarak kullanılan, Beykoz'u çok seven Sultan Abdülaziz'in Beykoz Kasrı'nı yaptırdığı Beykoz'dan birçok ünlü isim gelip geçmiş. Mesela evi hálá Beykoz'da duran Orhan Veli doğma büyüme Beykozlu. Uzun yıllar Beykoz'da yaşayan Ahmet Mithat Efendi'nin yalısında şu anda torunu oturuyor. Yahya Kemal, Mihribat Korusu'na; Cenap Şahabettin ise Kanlıca ve Çubuklu'ya tutkunluklarıyla tanınıyor. Yine Beykoz'da hálá evi duran isimlerden Fevzi Çakmak, Kurtuluş Savaşı için bu evden Anadolu'ya geçmiş. Tüm hayatını Beykoz'da geçiren şair Ercüment Uçarı'nın yanı sıra Cemal Süreya da bir süre Beykoz'daki amcasının yanında kalmış bir Beykoz sever.
İsimleri Beykoz ile birlikte anılan ünlüler bu kadarla sınırlı değil, Sami Paşazade Sezai, Nigár Hanım, Mehmet Rauf Bey, Halit Ziya Uşaklıgil, Neyzen Tevfik, Mehmet Akif, Kelle İbrahim, Leyla Gencer, Cevdet Çağlar ve Dr. Suphi Ezgi bu isimlerden bazıları.
Beykoz Konakları'ndaki ‘‘Dünden Bugüne Beykoz'' sergisinde sanat dünyamızdan Beykozlu veya Beykoz tutkunu olanların fotoğrafları da yer alıyor.
Beykoz Tanıtım Ofisi: Tepe Grubu Beykoz Konakları, Paşabahçe. Tel: (0216) 539 00 39