Güncelleme Tarihi:
Güneşten elektrik üretimi için kullanılan güneş panelleri ve rüzgar türbinleri dünya genelinde hızla yaygınlaşmakta ve her geçen gün çok çeşitli alanlarda kullanılmaya devam etmekteler. Elektrik ihtiyacının olduğu her yerde bireysel ve kurumsal kullanımları aslında düşündüğümüzden daha mümkündür. Güneş panellerinin ve rüzgar türbinlerinin bireysel kullanımına; ev, karavan, tekne, yat gibi uygulamaları örnek verilebilir. Güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminde esas olan, elektriğin olmadığı yerlere çözüm üretmektir. Karavan, tekne gibi araçlar da bunlara en güzel örneklerden biridir. Fakat sistemlerin kurulum maliyetlerinin düşmesiyle elektirik olan yerlerde kullanımya başlayacalar sanki bir alışkanlık meselesi gibi durmakta.Avrupa da bu konuda ciddi teşvikler var ve üretim fazlasını devlet satın almaya bile başladı.
Güneş ve rüzgar enerjisini aynı anda kullanıp, yani bir hibrid sistem oluşturup, biri azaldığı zaman diğeri ile açığı kapatma imkanını yakalayabilirsiniz. Ya da bu iki enerji kaynağını bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına göre tek tek değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınız olan ekipmanlar ise; güneş paneli ve/veya rüzgar türbini, şarj regülatörü, çevirici (inverter) ve akü grubu olacaktır. Bu tür sistemler için güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile akülerinizin devamlı dolu kalmasını sağlayabilir ve enerji sıkıntısı çekmekten kurtulabilirsiniz. Eğer çift yönlü bir evirici kullanırsanız, akülerinizi güneş ve rüzgarın yanı sıra gerekli gördüğünüz zaman şebeke elektriğinden de şarj etme imkanınız olacaktır. Bu sistemlerde kullanılan aküler tamamen güneş ve rüzgar enerjisi uygulamaları için tasarlanmış, uzun ömürlü bakımsız jel akülerdir jel aküler konun önemli bir detayidir. Akülerin kapasitesi belirlenirken, beklenenden fazla kullanma ihtimali göz önüne alınarak en az 2 gün süerekli tek bir sistemin kulanımı olarak tasarlanmak kesin kalıcı ve gerçekçi bir sistem kurmak için sonuç vereçektir. Sistemin çalışma prensibini çok basit olarak aşağıdaki şemayla anlamak mümkündür. Bu hibrid bir sistemdir. Bahsedildiği gibi güneş ve rüzgar tek başına da kullanılabilir.
Sistemlerin kapasiteleri ise tamamen kullanıcılar ihtiyacına göre belirlenmekte ve tasarlamaktaydı.Son dönemde artan taleplerle birlikte paket sistemler de çeşitli firmalar tarafından kullanıcılarına sunulmaya başlanmıştır. Yenilenebilir enerji sistemlerin fiyatları gitgide azalmaktadır.
Panellerden üretilen elektrik sayesinde jeneratör sesi olmadan doğanın sesiyle baş başa olmak denizciler ve tüm doğa severler için bir ayrıcalıktır. Akülerinizi şarj etmek için motoru çalıştırmanıza gerek kalmaz, motorunuzun saati artmaz ve buna bağlı olarak motor bakım periyodunuz uzar.Tabi eko sistemin karını doğanın tahrip olmamasını konuşmuyoruz. Peki böyle bir sistemin fiyatı nedir.Nasıl kurulur
Örnek bir maliyet sunacak olursak; 2 adet 175Wp kristalin güneş paneli yani toplamda 350Wp kurulu güce sahip bir sistem ile örneğin Antalya’da günde 1800-2000 Wh enerji üreterek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu enerjiyi depolamak için de 2 adet 200Ah jel akü kullanımı uygun bir seçim olacaktır. Batarya şarjının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli şarj regülatörü ve inverteri de eklediğimizde yaklaşık 2.500 EUR’luk bir yatırımla kendi elektrik santralinize kavuşmuş olacaksınız. Aynı sisteme 400W gücünde bir rüzgar türbini de dahil etmek isterseniz, akü kapasitesini de biraz arttırarak yaklaşık 3.500 EUR’luk bir yatırım yapmanız gerekecektir. Sistemin alt yapısı düşünülerek ayarlanırsa, sistemin kapasitesi daha sonra arttırılabilir. Bu sistemde kullanılan paneller tam yatayda yaklaşık 2 m2 yer kaplarlar. Belli bir açıyla yerleştirildiğinde bu alan azalacaktır. Tabi ki kişiye özel tasarımlar da yapılabilir.
Tekneler için kullanılan ürünleri özellikle güneş paneli ve rüzgar türbini deniz suyuna ve korozyona karşı dayanıklı olanlarını seçmek gerekmekte bu bütçemizi biraz daha şişirebilir ama enerji sorunlarımızı kökünden çözer. Genellikle güneş panellerinin 25 yıl performans garantileri vardır. Rüzgar türbinlerinin ise garantileri 3 yıl kadardır, ancak her ikisi de daha uzun yıllar sorunsuz şekilde üretime devam etmektedirler. Marin kullanıma uygun akülerin ömürleri doğru ve iyi kullanımla 10-15 yıl arasında değişmektedir.
Ufak bir tekneniz varsa ve yer sorunu yaşıyorsanız esnek ve katlanabilir güneş panelleri de kullanabilirsiniz. Bu paneller katlanıp bir kitap büyüklüğüne gelebilirler veya rulo halinde toplanabilirler. Akülerinizi şarj etmek istediğinizde açıp üretim yapmasını sağlayabilirsiniz. Yalnız bu tip güneş panellerinin bir adedi ile en fazla 70Wp güç üretilebilir. Daha büyük güç gereksinimleri için yine kristalin tip panellere ihtiyaç olacaktır. Ya da sadece direk üzerinde yer alacak bir rüzgar türbini ile yer sorununuzu çözebilirsiniz. Uzun seyirlerin vazgeçilmezi bu ürünler gittikçe daha yaygın kulanılmakta ve hatta elektirik motlu tekneler oluşturuldu özellikle kapalı göl ve havzalar sakın nehirler için.Ülkemizde bazı koruma alanlarında kulanılmaktalar.Güneş panelli yelkenler ise üretilme projeleri,çalışmaları devam etmektedir.
kaynak:ardenerji