Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2006 00:00
Sıcak su kaynaklarında yaşayan tek hücreli bakteri Synechococcus, güneş ışığının yardımıyla karbondioksitten şeker ve oksijen üreterek fotosentez yapıyor. Fakat hava karardıktan sonra durum değişiyor. Bakteri geceleri atmosferdeki gaz halindeki azotu, azot içerikli, biyolojik olarak değerlendirilebilecek bileşimlere dönüştürüyor.
Aslında siyano (cyano) bakterilerinin de dahil olduğu Synechococcus tekhücrelilerin fotosentezden sorumlu oldukları biliniyordu. Fakat bilim adamları azotun diğer uzmanlaşmış siyano bakterilerce işlendiğini sanıyorlardı.
Yellowstone Ulusal Parkı’ndaki bakteri topluluklarını inceleyen Carnegie Enstitüsü’nden Arthur Grossman, şimdi Scynechococcus bakterisinin iki metabolizma sürecini de yerine getirebildiğini saptadı. Bilim adamı bakterinin genetik malzemesini analiz ettiğinde hem fotosentezden hem de azotun işlenişinden sorumlu olan genler bulmuş.
İki metabolizma sürecinden sorumlu genlerin etkinliğini 24 saat boyunca takip edince de, fotosentezden sorumlu kalıtımın, havanın kararmasıyla birlikte görevini değiştirdiğini görmüş. Hava karardıktan sonra, hem azotun işlenişinden sorumlu genler, hem de bu süreci mümkün kılan bir enzim olan nitrogenaz (nitrogenase) bileşimi etkinleşmekte.
Fotosentezdeki kimyasal süreçler genelde hücredeki nitrogenaz bileşimini bloke ederek, fotosentez ve azot işlenişinin aynı anda gerçekleşmesini önlüyorlar. Bazı bitkiler ve fotosentez yapan bazı siyano bakterileri, fotosentez hücreleri ve azot işleyenleri birbirinden ayrı bölgelerde tutuyorlar.
Tekhücreli Synechococcus ise iki metabolizma sürecini farklı zamanlarda yerine getirerek birbirinden ayırıyor diye açıklıyor Grossman.