Güncelleme Tarihi:
76 bİn seyircinin izlediği ve yarıda kalan Beşiktaş-Galatasaray maçı öncesinde yaşananlar, tehlikenin göz göre göre geldiğinin de habercisiydi.
Gelin şimdi rakamlarla birlikte maç öncesi neler yaşandığına bir göz atalım.
Ve Türkiye’de hiçbir güvenlik önlemi alınmadan nasıl derbi maçı oynatılır ona bakalım:
10 BİN: Doğu kapasından giren ve biletli mi, biletsiz mi olduğu tespit edilemeyen taraftar sayısı. Kırılan elektronik kapılar yüzünden stadyuma girenlerin biletleri okunamadı.
8: Doğu tribününde kırılan kapıların sayısı.
6: Batı tribününde kırılan kapıların sayısı.
3: Batı tribününden seyircinin alındığı kapı sayısı. Sadece 3 kapı açık olunca taraftarlar doğu kapısına hücum etti.
BÜYÜK ZAAF: Taraftarın biletlerini okutarak içeri alan özel güvenlikçiler, kırılan kapılardan ve çıkan olaylardan polisi haberdar etmiyor.
BÜYÜK İHMAL: Üst arama yapması ve kapılarda bulunması gereken güvenlik güçleri de o sırada görev yerlerinde bulunmuyorlar.
3 BİN 500: Beşiktaş-Galatasaray maçında görev yapması gereken özel güvenlikçi ve polis memurlarının toplam sayısı.
BİN 500: Bu maçta görev alması gereken özel güvenlikçi sayısı.
970: Derbi maçında görev alan özel güvenlikçi sayısı.
530: Olimpiyat Stadı’nda görev alması beklenen ama kayıp olan özel güvenlikçi sayısı.
2 bİn: Derbi maçında görev yapan polis sayısı.
BİN 500: Saha içinde ve tribünde görev yapan üniformalı polis sayısı.
500: Tribünde görev yapan sivil polis sayısı.
11 BİN: Beşiktaş yöneticilerinin data bilgilerini (Bilet sahibinin vatandaşlık numarası, adı soyadı vs vs) Futbol Federasyonu ile paylaştığı bilet sayısı.
66 BİN: Data bilgilerine ulaşılamayan seyirci sayısı.
İDDİA, POLİS DE SAHAYA ATLADI: Görüntülerde bu durum tespit edildi. Ancak bu polisler Melo daha formasını göstermeden sahaya giriyorlar. Amaçlarının büyük olasılıkla olay çıkmasını engellemek olduğu savcılarca ifade ediliyor.
SİYASİ GÖRÜŞ: İddialara göre savcılık sahaya girenlerin daha çok ülkücü görüşe mensup gençler olduğu görüşünde.
Biletsiz hiç kimse içeri girmedi
istanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, derbide yaşanan olaylarla ilgili açıklamasında, “Maça biletsiz hiç kimse girmedi. Sadece turnikelerde bozulma olduğu için biletler yırtılarak girildi. Taraftarlara da asla gaz sıkılmadı. Neden gaz sıkıldı deniyor anlamıyorum. Polis oldukça soğukkanlı davrandı” şeklinde konuştu.
Kalabalığın arasına biletsizler karışmış
gençlİk ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kalabalığa karışarak, belli bir miktar biletsizin de içeri girdiğini söyledi. Kılıç, “Yaşananlardan sonra 6222 sayılı kanunda güvenlik kriterleri ile ilgili düzenlemeye gitme ihtiyacı kaçınılmaz hale gelecek. Büyük olasılıkla, 3 yıl önce kulüplerin isteği üzerine kulüplere devrededilen stat içi güvenlik kriterleri konusunda yeniden emniyet birimleri, yetkili ve görevli hale getirilebilir” dedi.
Varoş isyanı gibiydi
“ÖNCE G.Saray kalesi tarafından içeri girenler oldu. Ardından da diğer alanlara sıçradı. Provokasyon için sahaya şişe atanlar olmuştur belki. Ama sahaya girenler daha çok o bölgeninin varoşlarında oturan, İnönü Stadı’na bile gelecek parası olmayan ergenlerdi.”
67 TARAFTAR SERBEST BIRAKILDI
OLAYLI derbide gözaltına alındıktan sonra ifade veren 67 taraftarın tamamı serbest bırakıldı. Ancak bu 67 kişiye, 1 yıl maçlardan men cezası verildi.
Kamera kayıtlarından tek tek bulunacaklar
OLAYLARLA ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı Orhan Ozan yürütecek. Stattaki olaylara karışanlar güvenlik kamerası, TV kameraları ve polisin çektiği görüntülerden tek tek tespit edilecek. Bu arada Başsavcılık özel bir görevlendirme yapmadığı için statta önceki gün spor savcısı olmadığı bildirildi. İSTANBUL