Güncelleme Tarihi:
1- WEMBLEY FRANSA’NIN ULUSAL RENKLERİNE BOYANDI
2- 71 BİN İNGİLİZ SEYİRCİ FRANSA MİLLİ MARŞINI SÖYLEDİ
3- İNGİLİZ TARAFTARLARIN TÜMÜ ELLERİNDEKİ FRANSIZ BAYRAKLARINI SALLADI
4- 1789 FRANSIZ DEVRİMİN 3 SLOGANI ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK TRİBÜNE YAZILDI
- BAŞAKŞEHİR Fatih Terim Stadı’nda “Islık ve protesto” gecesi yaşanırken, binlerce kilometre ötede başka bir futbol maçı daha oynanıyordu. İngiltere ve Fransa Milli Takımları, “Dostluk” gecesinde biraraya geliyordu.
Orada da saygı duruşu yapılıyor, orada da ulusal marşlar okunuyordu.
Ama tribünlerden tek bir çatlak ses bile yükselmedi. Stat Fransa’nın ulusa renklerine boyandı.
İngiliz taraftarlar, “ezeli düşmanları” Fransa’nın marşını hep bir ağızdan okudular.
Merak ettim.. Bu iki geceyi Avrupa basını nasıl yansıttı diye tek tek göz attım. Doğrusu ben okurken üzüldüm..
İşte bize çok acı gelmesi gereken tablo...
Türkiye’de hayret verici olay
DOĞRUSUNU söylemek gerekirse Avrupa medyası İstanbul’da yaşananlara karşı gizleyemediği bir şaşkınlık içinde. Satır aralarında bu çok net okunuyor. Bu şaşkınlıkla birlikte eleştirel bir yaklaşım sergilemişler.
Sayfalarının bir kısmı Türkiye’deki protestolara ayrılırken, diğer bir kısmında da Wembley’de yaşananlar aktarılmış.
- DAİLY MAİL: Türkler, Paris’te hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunu “Allahu Ekber” tezahüratlarıyla yuhaladı.
- GUARDİAN: Türkiye’de taraftarlar Fransa’daki terör saldırısında ölen 132 kişi için yapılan saygı duruşunu ıslıklarla bozdu.
- AS: Türkiye’de Paris’te ölenlerin anısına bir dakikalık sessizlik bekleniyordu. Ancak yerini ıslıklar ve Allahu Ekber sesleri aldı.
- BİLD: Türkiye-Yunanistan maçında bir skandal yaşandı. Islıklar saygı duruşunu bozdu.
- L’QUİPE: Bu saygı duruşu değil. Bazı destekçiler tarafından durmaksızın ıslıklandı. Bir grup “Allahu Ekber” diye bağırdı.
- LE MATIN: Tüm statlar Fransız bayrağı ile donatılırken Türkiye’de yaşananlar hayret verici.
Kardeşlik Wembley’de yaşandı
TÜRKİYE’deki ıslıklı gecenin tam tersi, Londra’da yaşanıyordu.
İstanbul’daki protestoların şaşkınlığını yaşayan Avrupa medyası, İngiltere’deki gösterileri alkışlarla karşıladı.
“Utanç” başlıklarının yerini bu kez “Teşekkürler” manşetleri süslüyor, dostluk ve kardeşliğe vurgu yapılıp İngiltere-Fransa dostluğu övülüyordu.
- L’Equipe: İngiltere’nin jestinin kendilerine büyük bir onur yaşattığını ifade eden Fransız gazetesi, bugünkü manşetinde İngilizce olarak “Teşekkürler!” yazdı.
- The Times: Teröre karşı birleştiler. İngiliz ve Fransız futbolcuların saha ortada oluşturduğu yüzük tüm dünyayı birleştirdi.
- The Sun: Fransızca “Dayanışma” başlığını kullanan gazete Wembley Stadı’nın dışına yazılan “Özgürlük, eşitlik, kardeşlik” ifadelerine yer verdi.
- Independent: “Özgürlük, eşitlik, kardeşlik.” İngiliz ve Fransız futbolcular tribünlerle birleşti tek yürek oldu.
- Daily Mirror: Ve kazanan özgürlük! İki ülkenin birleşmesi bir başkaldırıya dönüştü.
- Daily Express: İki ülke taraftarları yan yana tek bir mesaj verdi: Futbol kazandı.
- Daily Telegraph: Silah Arkadaşları başlığını attı ve “Sessizlik, ulusal marş ve dayanışma Wembley’de yaşandı” ifadelerini kullandı.
- M. Deportivo: İspanyol gazetesi korku ve onur başlığını kullanırken, Almanya’da bomba paniğinin yaşandığı sıralarda Wembley’de onur dolu bir gece yaşandığının altını çizen ifadeler kullandı.
ISLIKLI TEPKiNiN SOSYOLOJiSi
Çirkin sesler daha gür
- Tanıl BORA
- BU tepkiyi verenlerin bir kısmı, sanıyorum, Paris’te öldürülenleri ‘değersiz canlar’ olarak gördüğü için yapmıştır. Gâvurlardır veya yabancılardır, bizden olmayanlardır, en azından dostumuz olmayanlardır; kimisi ‘gebersinler’ diye bile düşünür, kimi de ‘Bizi ne ilgilendirir’ demiştir. Futbol statları, erkeklere toplu halde ya da bireysel olarak ‘azma’ imkânı tanıyan yerler olarak görülüyor.
‘NEFRET DİLİ’
Bu mahiyetiyle, ‘şuurlu’, doktriner veya örgütlü milliyetçilikle, sıradan-banal, lumpen milliyetçi reaksiyonlar, hınçlar iç içe geçip birbirini çoğaltıyor. Paris katliamından teessür duyanlar da vardır. Muhafazakârlar, İslamcılar arasında da var, küçümsenecek bir kitle olduğunu sanmıyorum. Ancak çirkin sesler, gür çıkıyor. Bunda nefret dilinin politik ortamdaki hâkimiyetinin etkisi var.
TRİBÜNDE yeni bir yapı
- Doç. DR Ahmet TALİMCİLER
- TOPLUMUMUZ, son 15 yılda ekonomik, sosyal, siyasal anlamada hele hele son altı ay içerisinde müthiş bir dönüşüm geçirdi. Bütün bunlar stadyumlara da taşınıyor. ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganı, 1993’te ve yine futbol sahalarında başladı.
Tekbir boyutu da son dönemde daha farklı bir anlayışın; daha milliyetçi ve mukaddesatçı bir yapının tribünlerde yer bulmaya başladığının da bir göstergesi.
Bu insanların ölümlere de ‘Bizde olduğunda aynı hassasiyeti göstermiyorlar o yüzden biz de onlara aynı hassasiyeti göstermeyiz’ mantığının yansımalarıdır. Ne yazık ki bundan ağırları da var.
Çelik: Protestoyu doğru bulmuyoruz
- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye-Yunanistan özel maçı öncesinde Yunanistan milli marşını tribünlerden bir grubun ıslıklaması için, “Özellikle saygı duruşunda bulunulurken ıslıklı protesto veya başka sözlerle o sürenin zedelenmesine doğru bakmıyoruz” dedi.