Güncelleme Tarihi:
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgınında bilanço her geçen gün ağırlaşıyor.
Dünya genelinde şimdiye dek tespit edilen vaka sayısı 2.5 milyona yaklaşırken, hayatını kaybedenler ise 165 bini aştı.
Corona virüsü atlatarak iyileşen kişi sayısı ise 600 bin barajını aşarak 633.062 olarak belirlendi.
Japonya'da ise pozitif vaka sayısı 10,797'e yükseldi. 236 kişinin hayatını kaybettiği ülkede iyileşenlerin sayısı da 1.159 olarak belirtildi.
Tüm bu verilerin eşiğinde Kobe Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Profesörü Kentaro Iwata, karamsar değerlendirmelerde bulundu.
Japan Times'a konuşan Kentaro Iwata, corona virüsü salgının 2021 yılında dahi kadar kontrol altına alınamayacağını söyledi.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Iwata, virüsün Japonya özelinde önümüzdeki yaza kadar kontrol alınabileceğini ancak bunun dünya geneline yansımasının neredeyse imkansız olduğunu ifade etti.
Proseför Kentaro Iwata'nın corona virüsü ve 2021'e ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde:
"Olimpiyat oyunlarının düzenlenebilmesinin iki şartı var; biri virüsü Japonya'da kontrol altına almak, diğeri ise dünya genelinde kontrol altına almak."
"Çünkü dünyanın her yerinden sporcuları ve izleyecileri Japonya'ya davet edeceksiniz."
"Belki Japonya'da önümüzdeki yaza kadar virüs kontrol altına alınabilir ancak dünya genelinde bunun başarılacağına inanmıyorum."
"Dolayısıyla olimpiyat oyunlarının 2021 yılının yazında da düzenleneceği konusunda karamsarım."
Öte yandan Emory Üniversitesi Epidemiyoloji Uzmanı Zach Binney ise olimpiyat oyunlarının organize edilebilmesi için öncesinde aşının bulunması gerektiğini savundu.
Binney, "Statlara alınacak her bir kişi riski katlayacak. Bence spor organizasyonlarının geri dönüşünden bahsetmek için aşının bulunmasını beklememiz gerekecek." şeklinde konuştu.
Aşıyla ilgili uzman görüşlerine katılan bir diğer isim ise Devi Sridhar olmuştu. Edinburgh Üniversitesi'nde görev yapan ve Küresel Halk Sağlığı Bölüm Başkanlığı'nı yürüten profesör Devi Sridhar, aşının 1 - 1.5 yılda bulunabileceğini dolayısıyla bu tarihten erken bir dönemde olimpiyatların organize edilmesinin zor olduğunu söylemişti.
"Dünyanın çeşitli yerlerinde aşı çalışmalarında olumlu gelişmeler olduğunu duyuyoruz. En erken 1 - 1,5 yıla aşının bütün aşamalarının tamamlanabileceğini tahmin ediyorum."
"Aşı bu süre içinde bulunabilirse olimpiyatları düzenlemek gerçekçi olur. Aşı 2021'in ortalarında bulunamazsa olimpiyatların düzenlenmesi riskli olur. Bana göre imkansız olur."
"Şu anda yapmamız gereken şey sağlık çalışanlarına güvenip neler olacağını beklemek. Oyunların ertelenmesi doğru karardı. Risk devam ederse gerekli olan ekstra kararlar da alınmalı."
"Biz burada aşı bulunmazsa olimpiyatların tehlikeye gireceğini konuşuyoruz ancak öncelik insan hayatı. Aşı bu kadar uzun bir sürede bulunmazsa salgının boyutları daha da büyüyecek."