Galatasaraylı olmayanı da hisse almaya çağırıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Galatasaraylı olmayanı da hisse almaya çağırıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2002 02:20

Galatasaray Spor Klübü'nün bütün yayın, reklam, sponsorluk ve isim hakkı gelirlerine sahip olan Galatasaray Sportif A.Ş.'nin halka arzı bugün gerçekleşiyor.

2 trilyon 35 milyar liralık sermayesi bulunan Galatasaray Sportif A.Ş. hisselerinin yüzde 16'lık bölümünün satışı bugün ve yarın yapılacak. Halka arz edilecek hisse adedi 325 milyon 600 bin, halka arz fiyatı ise 87 bin lira olarak belirlenen bu satıştan elde edilmesi beklenen 21.7 milyon dolar ilk etapta banka borçlarının kapatılmasında kullanılacak.

Futbol kulüplerinin halka açılmalarının sadece Klüpler açısından değil, İMKB açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Galatasaray Sportif A.Ş. Genel Müdürü Ebru Köksal, şöyle konuştu:

‘‘Galatasaray ve Beşiktaş'ın taraftar sayısını dikkate alırsanız, Türkiye'deki borsa yatırımcısının sayısını çok ciddi miktarda artıracak bir potansiyel var. Bu iki şirketin halka arzı borsada hacmi ve yatırımcı sayısını çok olumlu gelişme. Bugüne kadar hiç borsayla ilgilenmemiş pek çok insan, tuttuğu takım borsaya açılıyor diye hisse senedi almayı düşünüyor.’’

Ancak Galatasaray Sportif A.Ş.'nin halka arzında sadece Galatasaray taraftarlarını değil, takım tutan tutmayan tüm yatırımcıların ilgisini beklediklerini söyleyen Köksal, ‘‘Bizim için önemli olan kendi taraftar kitlemizin dışına taşarak, Galatasaray'ı tutmayan, fanatik olmayan yatırımcıyı da bu alana çekmek’’ diye konuştu.

TAKIM DEĞİL, MARKA

Bugün yapılacak arzın bir gün önce halka açılan Beşiktaş ve diğer yurtdışı örneklerinden çok farklı olduğunu vurgulayan Köksal, Galatasaray'ın halka açılmasının bu haliyle ‘‘yeni bir model’’ oluşturduğunu kaydetti. Daha önceki örneklerde futbol kulüplerinin futbolla ilgili bütün operasyonları aynı şirket çatısı altında toplayarak halka arz edildiğine dikkat çeken Köksal, ‘‘Halbuki biz futbol takımını değil markayı satıyoruz’’ dedi. Futbolcu transferleri, ücretleri gibi gider kalemlerinin Galatasaray Sportif A.Ş.'nin gider kalemleri arasında bulunmadığını vurgulayan Köksal, bu konuyu şöyle açıkladı:

‘‘Tabii ki Galatasaray futbol kulübü başarılarıyla kendinden çok iyi söz ettiren bir şirket ama Galatasaray Sportif A.Ş. bir futbol kulübü değil, bir marka yönetim şirketi. Bir futbol takımının yönetimi ve bir markanın yönetimi birbirinden farklı, ikisi ayrı uzmanlık alanları. Coca Cola markasını nasıl yönetiyorsa, bugün Türkiye'nin tek uluslararası markası olan Galatasaray'ın da ayrı bir profesyonel kadro tarafından yönetilmesi gerekiyor. Bu nedenle biz ikisini ayırdık. Dolayısıyla futbol takımının günlük başarıları, kulübün transfer kararları kesinlikle bizim şirketin performansını, hisse senedinin işlem fiyatını etkilemeyecek. Ayrıca bu gider kalemleri şirketin içinde olmadığı için, şirketin yatırım ya da işletme sermayesi ihtiyacı olmadığı için, şirket kesinlikle sıfır borçta, nakit yaratma ve kár yaratma kapasitesi çok yüksek.’’

Net kárı 23.9, değeri 210 milyon dolar

Galatasaray'ın halka arz yapılan ‘indirgenmiş nakit akımları analizi’ne göre değerinin 210 milyon dolar olduğu tespit edildi. Bu değerin büyük kısmını yayın hakları ve sponsorluk gelirleri oluşturuyor. Kulübün 2001/2002 sezonundaki net kárının 23 milyon 900 bin doları bulacağı, bu kárın ‘stopaj vergisi sonrası net temettü’ye yansıyacak kısmının ise 20 milyon 200 bin dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu tahminlerde, Galatasaray'ın, Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tura kalacağı esas alınıyordu. Takım, Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tura kaldı. Galatasaray'ın piyasa değeri tahmininde önemli yer tutan gelir projeksiyonunda, 2002/2005 yılları arasındaki gelirler tahminleri şu yüzdelerle dağılıyor:

Gelir kalemi Toplam gelirden

aldığı tahmini pay (%)

Süper Lig yayın hakları 48

Diğer yayın gelirleri 13

Sponsor-Reklam-Lisans 31

Şampiyonlar Lİgi 8


Galatasaraylılar ABD'den Yunanistan'a kadar yayıldı

Galatasaray Sportif A.Ş.'nin halka açılan yüzde 16'lık hisselerinin yarısının yurtdışında satışı planlanırken, gelen talep üzerine bu oran yüzde 65'e çıkarıldı. Hisseler Almanya'da İngiltere'de, İskoçya'da, İsviçre'de, İtalya'da, Fransa ve Yunanistan'da satılırken, tanıtım yapılmamasına karşın ABD'den de talep geldi. Şirketin halka arz çalışmalarını yürüten Global Menkul Değerler'in Yurtdışı Satışlar Sorumlusu İmregül Gencer, ‘‘Türkiye'nin yarattığı global tek marka Galatasaray. Ancak yabancılar son yıllarda edindiği tecrübeler nedeniyle, arkasındaki temel finansal göstergeler çok sağlam olmadıkça hiçbir ismin cazibesine kapılmıyorlar’’ diye konuştu. Gencer, Galatasaray'da yabancıları cezbeden unsurları, ‘‘markanın gücü, finansal yapının kuvvetli olması, fiyatlandırmasının uygun olması, azınlık haklarının korunması, gelirlerinin döviz cinsinden olması ve kur riski taşımaması, masraflarının çok az olması’’ diye sıraladı. Yurtiçi kurumsal yatırımcılar ve kulüp üyeleri yüzde 7'ye denk gelen 22 milyon 792 bin adet hisse senedi satın alacaklar. Yurtiçinde alım gücü yüksek yatırımcılara ayrılan hisse senedi sayısı satılan kısmın yüzde 15.4'ü olan 50 milyon adetken, yurtiçi bireysel yatırımcılara da yüzde 12.6'lık 41 milyon 168 bin adet hisse senedi ayrıldı.

Yüzde 20 temettü oranı

Bütün kárını dağıtacak olan Galatasaray Sportif A.Ş.'de yapılan projeksiyonlara göre, yatırımcı yüzde 20 reel bazda temettü getirisi elde edecek. İmregül Gencer, dağıtılacak temerrüt oranının sadece Türkiye'de değil, gelişmekte olan benzen ülkelerde de işlem gören hisse senetlerine göre çok yüksek olduğunu belirtirken, ‘‘Türkiye'de enflasyonist bir ortam olduğu için, şirketler temettü dağıtıyoruz derken, bunu bedelli sermaye artımı ile geri istiyor. O nedenle Türkiye'de bir temerrüt gelirinden söz etmek mümkün değil. Galatasaray'ın temettü getirisi ve temettü dağıtım oranı yatırımcılar açısından çok önemli bir kriter.’’

Hisseler satılacak borçlar ödenecek

Kamuoyu, yaklaşık iki yıldır Galatasaray'ın içinde bulunduğu mali sorunları tartışıyor. Kulüp, bu halka arz sonrası elde edeceği 20.5 milyon dolarlık gelirin hemen hemen tamamiyle borçlarını ödeyecek.

Yapılan açıklamalara göre, arz gelirinin 4.5 milyon doları, Galatasaray Spor Kulübü'nün, Galatasaray Sportif AŞ'ye olan borçlarını ödemede kullanılacak. Geriye kalan arz gelirlerinin tamamı Galatasaray'ın bankalara olan borçlarının kapatılmasında kullanılacak.
ÊNilgün KARATAŞ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!