'Galatasaray Ribery davasında bariz hatalar yaptı'

Güncelleme Tarihi:

Galatasaray Ribery davasında bariz hatalar yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2007 14:29

Kadir Has Üniversitesi Spor Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Üyesi Kısmet Erkiner, Galatasaray Kulübü'nün CAS'da kaybettiği Ribery davasında çok bariz hatalar yaptığını ileri sürdü.

Kalyon Oteli'nde yapılan “11 Altın Adam” yarışmasının jüri toplantısına konuk olarak katılan Erkiner, Galatasaray'ın Ribery davasının CAS'ın temyiz dairesinde görüldüğünü belirterek, “Galatasaray Kulübü hakem olarak İspanyol avukat seçmiştir, Ribery ise hakem olarak kendi vatandaşını göstermiştir. Fransız hakem, Ribery'nin üye olduğu Fransız Profesyonel Futbolcular Birliği'nin temsilcisidir. Galatasaray bu hakemi reddedebilirdi ama bu hakkını kullanmadı” dedi.

CAS'daki dava sürecini anlatan Kısmet Erkiner, şöyle konuştu:
“Ribery ile Galatasaray arasındaki sözleşmenin bir maddesi bu davanın can alıcı noktasıdır. O maddede 'Kulüp sözleşme hükümlerini sürekli ihlal eder durumda olursa oyuncu şikayetlerini yazılı olarak dile getirir, sonrasında yazılı ihtarda bulunur ve kontratı feshetme yetkisini elde eder. İkinci madde, 'Kulüp kötü niyetli olarak 90 günden daha uzun süre ödeme yapmaktan kaçınırsa oyuncu ihtarname çekme hakkına sahip olur ve bu şekilde bu hak Ribery tarafından kullanılmıştır. Galatasaray futbolcudan 10 milyon Avro tazminat talep etmiştir. Bunun gerekçesi olarak da 'futbolcu kontratı süresince başka bir kulüple ilişki kurmak isterse Galatasaray'a 10 milyon Avro tazminat ödemek kaydıyla kontratını istediği herhangi bir zamanda tek taraflı olarak feshetme hakkını sahiptir' maddesini göstermiştir. Ancak şuna dikkatinizi çekmek isterim. Futbolcu 13 Haziran 2005 kendisine 4 ay boyunca maaşlarının ve alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, 262 bin Avro temerrütte bulunulduğunu ifade ederek, kulübe 4 kere ihtarname yollamıştır. En son ihtarnamesinde 48 saat içinde kendisine alacakları ödenmediği takdirde FIFA'ya gideceğini ifade etmiştir. Bu ihtarnameden 13 gün sonra Galatasaray Kulübü Başkanı'na uzun bir yazı yazmış ve 'Size güvenim tamamen yıkılmıştır ve bu şartlar altında kulübünüzde oynama rizikosuna katlanamam. Bu nedenle aramızdaki sözleşmeyi haklı sebebe dayalı fesih hakkımı kullanarak bitirme kararı aldım' demiş, akabinde FIFA'ya gidilmiştir. FIFA Uyuşmazlık Uyum Dairesi 11 Kasım 2006'da Galatasaray'ın haklı bir nedeni olmaksızın sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtmiştir.”

"TÜRKİYE'DE YARGIYA GİTSEYDİ, DAVA BURADA GÖRÜLÜRDÜ"

Galatasaray futbolcuya 203 bin Avro, 57 bin Avro, 307 bin 143 Avro olmak üzere toplam 567 bin 143 Avro para ödediğini kaydeden Erkiner, “Fakat çok enteresan, 90 gün temerrüt süresi varken, 57 bin Avroyu 92. gün ödemiştir. Yani ödemiş olması ile ödememiş olması arasında fark yok. 370 bin Avroyu ise sözleşmenin feshedildiği günün ertesi gün ödemiştir. Yine hiçbir işe yaramayan ödeme” dedi.

Kısmet Erkiner, Galatasaray Kulübü'nün CAS'a başvurduğunu, buna karşılık Ribery'nin de bir takım alacakları kaldığını belirterek 1.301.097 Avro artı yüzde 5 faiz talebinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“CAS kararında diyor ki, 'Temelde taraflar bir iş akdinden doğan ihtilafı Türkiye'nin ulusal yargısına veya FIFA'ya götürmekte özgürdür' şeklinde bir bölüm var. Ancak Galatasaray Kulübü FIFA'ya başvurarak, çok önemli stratejik bir hata yapmıştır. FIFA'ya gideceğine Türkiye'de yargıya gitseydi, dava burada görülürdü.

CAS, Galatasaray Kulübü'nün 10 milyon Avroluk tazminat talibini yersiz bulmuştur, Ribery'nin Galatasaray'dan istediği 1.301.097 Avroluk ödemeyi reddetmiştir. CAS kararında ayrıca, Ribery'nin sözleşmeyi feshettiği tarihe kadar almaya hak kazandığı paranın 557 bin 333 Avro olduğunu, ancak Galatasaray'ın süreleri geçirdikten sonra durumu kurtarmak için 370 bin 143 Avro ödediğini, gereksiz yere 32 bin 810 Avro fazla ödendiğini belirterek, Galatasaray Kulübü'nün bu parayı geri istemeyi unuttuğu için CAS'ın bu yönde bir karar veremeyeceği ifade edilmiştir. Bütün tarafların talepleri reddedildiği için CAS bu davada mahkeme giderlerinin Ribery ve Galatasaray Kulübü arasında eşit şekilde paylaşılmasına ve kendi avukatlarına yaptıkları ödemelerin de kendi üzerlerine kalmasına karar vermiştir. Galatasaray bu işin yönetiminde çok bariz hatalar yapmıştır ve maalesef davayı kaybetmiştir.”

Kısmet Erkiner, Fenerbahçe-Denizlispor maçında yayıncı kuruluşun kameralarının kablolarının kesilmesi olayında ev sahibi takımın objektif sorumluluğu olduğunu söyledi.

KURTAR: "ŞAMPİYONLUKTA FENERBAHÇE ŞANSLI"

Toplantıya konuk olarak katılan Denizlispor Teknik Direktörü Güvenç Kurtar, şampiyonluk yarışında Fenerbahçe'nin şanslı olduğunu söyledi.

Kurtar, kendileriyle yaptıkları maçta Fenerbahçeli futbolcuların morallerinin iyi olmadığını ifade ederek, “Çok gergindiler, bu önümüzdeki günlere yansırsa Fenerbahçe için iyi olmaz ama Sivasspor maçında Beşiktaş inanılmaz bir maç kazandı. Ona bakınca tekrar ibre Fenerbahçe'ye dönüyor. Bana göre şampiyonlukta Fenerbahçe şanslı. Kümede kalma mücadelesi için ise en ufak bir tahminde bulunamıyorum” diye konuştu.

Mart ayının altın hakemi olarak toplantıda ödülünü alan hakem Kamil Abitoğlu ise hakemlere karşı bir ön yargı olduğunu belirterek, “Bakış açılarının biraz daha pozitif olmasını istiyoruz. Bizler bütün toplumun önünde görev yapıyoruz. Hiçbir arkadaşım hata yapmak istemez. Bu hataların masum olduğunu ve öyle bakılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Galatasaraylı Emre Aşık da oynadığı 3 büyük takımı değerlendirdiğinde sarı-kırmızılı takımın mantalitesinin biraz daha iyi olduğunu ifade ederek, ”Galatasaray daha önce oynadığım iki takımdan da biraz ileride. Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta sıkıntılar yaşadım. Galatasaray gerek camia, gerek arkadaşlıklar olarak biraz daha sıcak” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!