Güncelleme Tarihi:
14 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan Galatasaray Odeabank analizinde Tibor Pleiss üzerinden şekillenen düzenle ilgili olarak şöyle yazmıştım: "Galatasaray Odeabank'ı ne kadar ileri götürür bilinmez. Ancak eldeki kadro belli ve bunun üzerinden bir çözüm üretmek şart (...) Bu temel Galatasaray Odeabank için oluşmaya başlıyor gibi. Ancak kaldırabildiği ağırlığın ne olduğu çok daha keskin oyunlar karşısında vereceği reaksiyonla ölçülecek."
Aradan geçen süre bir ayı bulmamasına karşın Galatasaray Odeabank için üzerine inşa edilecek herhangi bir temelin varlığından söz edilemeyeceği gibi bundan sonrası için de ne Spor Toto Basketbol Süper Ligi ne de THY Euroleague için önemli bir başarı olasılığını tartışmak mümkün görünmüyor.
Aynı şekilde Ergin Ataman'ın sezon öncesinde yaptığı iddialı açıklamalar Ocak 2017'nin ilk günlerinde Hürriyet'e verdiği röportajda yerini şu ifadelere bıraktı: "Eurocup şampiyonluğundan sonra bu sezonun ilk yarısı tamamen bir hayal kırıklığıydı. En çok ben üzüldüm. Ergin Ataman, takımını iyi kuran, o kimyayı iyi kurgulayan, düşük bütçeli takımlarla başarıya ulaşan antrenör olarak bilinir. Ama bu sezon transferde hata yaptım."
GERÇEKTEN HATA MI YAPILDI, YOKSA ATAMAN'IN ACIMASIZLIĞI MI?
Kafama takılan şu. Bu transferlerde gerçekten hata mı yapıldı yoksa Ergin Ataman'ın Formula 1 yöneticilerini anımsatan acımasız tutumu mu işleri çok erkenden bu noktaya getirdi?
Ergin Ataman, kariyerini keskin hatlarda yaşamış, belli ki bundan hoşlanan bir antrenör. Meslek hayatı boyunca iletişimini, ilişki içerisinde olduğu her grupla bu keskinlikte şekillendirdi Ergin Ataman. Bu, onun tarzıdır ve yaşadığı bunca başarının ardından bu tarzı değiştirmesini beklemenin de bir anlamı yoktur, kabul. Kiminin hoşuna gidebileceği gibi kimileri için de katlanılması zor bir tarzdır bu ama en nihayetinde işinde başarılı olduğu sürece -ki öyle- bu tarzı eleştirmenin havanda su dövmek olduğu açık.
ERGİN ATAMAN'IN FORMSUZ OLDUĞU BİR GERÇEK
Öte yandan gözden kaçan temel sorun Ergin Ataman'ın kariyerinin hiçbir döneminde olmadığı kadar formsuz olması. Eurocup seviyesinden Euroleague seviyesine geçişin neden olduğu bazı zorluklar da olabilir bu. Nitekim 2014-15 sezonunun Eurocup şampiyonu Khimki, 2015-16 sezonunun en yüksek bütçeye sahip Euroleague takımlarından olsa da Galatasaray Odeabank'ın bugün yaşadığı teknik yetersizliklerden payını almıştı. Öte yandan mevzu bahis hedefleri çok yukarılara koyan bir antrenör ise bugün gördüğümüzden daha fazlasını görmemiz gerekirdi.
Ergin Ataman'ın formsuzluğuna en önemli işaret şudur: Russ Smith ve Justin Dentmon transferleri yapıldığında bir önceki yıldan farklı planlar kurgulanmalıydı. Zira bu transferler nihayetinde farklı bir oyun oynayabilme yetisini de kazanabilme amacını ihtiva ediyor olmalı. Ergin Ataman bu yönde bir işaret vermedi ama. O zaman Smith-Dentmon ikilisi için kendilerinden beklenen verimlilikte oynayabilme ihtimali baştan ortadan kalkmıyor mu?
ANADOLU EFES İLE BROSE ARASINDA BÜYÜK FARK VAR
Galatasaray Odeabank son Euroleague karşılaşmasında kendisinden çok daha yüksek bütçelerle kurulan Anadolu Efes'in rakibiydi ve maçın büyük bir bölümünde kopma yaşanmadı. Öte yandan Brose Baskets Bamberg karşısında maçın herhangi bir anında rakibine üstünlük kurmayı başaramadı Galatasaray Odeabank.
Çünkü daha yüksek bütçeli Anadolu Efes, defalarca belirttiğim üzere ciddi teknik sorunlarla uğraşıyor ve maç içerisinde dahi iyi işleyen planına sadık kalamıyor bu nedenle. Brose Baskets Bamberg ise net bir oyun planı ve taktik sadakatiyle kusursuz bir mekaniğe dönüşmüş durumda ve Galatasaray Odeabank kadar yüksek teknik zafiyetleri bünyesinde barındıran takımlar karşısında çok şefkatli olmuyor.
SİSTEM KARGAŞASI
Bununla birlikte takımı Russ Smith ve Justin Dentmon gibi iki önemli yetenekle takviye ediyorsanız -belirli bir süreyi aşmaması gereken- sistem kargaşasını bu üç temel parçaya sahip olmanın size verdiği konfor doğrultusunda sınırlı bir hasarla atlatabilirsiniz.
Bunu yapamadı Ergin Ataman. Smith ve Dentmon ikilisini hatalı transferler olarak gördü, hem de sezonun hemen başında. Ağır ifadelerle de dile getirdi bunu ayrıca. Belki yorumlarında haklı da olabilir ancak bir kez daha altını çizmek gerekir ki bunu bilmek için gerekli düzenlemeleri, transferlerin gerçekleştirildiği gün tasarlamış olması gerekirdi. Tamamen yarı saha hücumuna hapsolmuş bir oyun planı ise bu ikili için elverişli şartların oluşup oluşmadığını tartışmaya açmalıdır, bu iki transferin hatalı olup olmadığını değil.
Saha içinde yaşanan temel sorunlar ve Galatasaray Odeabank'ı teknik açıdan THY Euroleague seviyesinin altında tutan ne peki? Yarına...