Futbolculara 'soğuk ısırığı' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Futbolculara soğuk ısırığı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 10:57

Bir süre önce Trabzonsporlu bazı oyuncuların Sivas'taki karşılaşma sonunda kulaklarında oluşan “soğuk ısırması” nedeniyle uzmanlar, aşırı soğukların yaşanacağı şubat ayında futbolcuları benzer duruma karşı uyarıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Cildiye (Dermatoloji) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzonsporlu bazı oyuncuların Sivas'taki karşılaşma sonunda kulaklarında oluşan soğuk ısırması olayının, kendilerine kış aylarında zaman zaman gelen vakalardan olduğunu belirtti.

Küresel ısınmanın etkisiyle soğukların daha sert yaşanması nedeniyle soğuk ısırması (nekroz-canlı maddelerin fiziksel ve kimyasal değişimi) vakalarında artış yaşanabileceğini vurgulayan Engin, soğuk ısırmasının bir anda gelişen bir durumla başladığını, uzun süre soğuğa maruz kalmaktan çok, sıcak ortamdan bir anda soğuk havayla temas edilmesi durumunda gelişen bir olay olduğunu belirtti.

Özellikle, kulaklar, burun, el ve ayak parmakları gibi soğuğa duyarlı kıkırdak dokuyu etkileyen bu durumun bilimsel izahının net olduğunu ifade eden Engin, şunları kaydetti:
“Sıcakta güneşten yanıklar oluşur, soğuk ısırması da tıpkı bunun gibidir. Sıcak ortamdan çıkan birinin vücudu soğuk havayla temas edince temas bölgesi, vücudun buraya destek olarak daha fazla kan pompalamaya başlamasıyla kızarır. Bu kızarıklık aslında vücudun doğal bir refleksidir. Soğuğa maruz kalma, uzun süre devam ederse deri kendini koruyamaz ve bu doğal koruma refleksi ters etki yaparak deri tabakalarında ayrışmayı hızlandırır. Ardından da morarma ve su toplama şeklinde 'nekroz' dediğimiz olay gerçekleşir.”

Engin, nekrozun hücrelerde tahribata neden olduğunu, bunun deride kalıcı hasar da bırakabildiğini belirterek, soğuk ısırığı gerçekleşirken, bir süre duyulan yanma hissinin daha sonra yerini adeta o bölgeye anestezi yapılmış gibi hissizleşmeye bıraktığını söyledi.

Bu nedenle soğuk ısırığına maruz kalan kişilerin, kulakları ya da burunlarında oluşan bu olayı, farklı bir ısı ortamına geçinceye kadar fark edemediklerini dile getiren Engin, “Bu durum, soğuk havada spor müsabakaları yapanlar, banyodan çıkıp hemen soğuk havaya maruz kalanlarda sıkça görülür” dedi.

AŞIRI SOĞUK OLMASI BEKLENEN ŞUBAT AYINA DİKKAT...

Engin, soğuk iklimlerde yaşayan kişilerin derilerinin bir koruma refleksi olarak kalınlaştığı için, bu kişilerde soğuk ısırığına rastlanmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Spor müsabakalarında uzun süre soğuk havaya maruz kalan kişilerde ise bu durumun görülme riski çok daha yüksek oluyor. Çünkü, soğuk ısırığı olabilmesi için birinci şart sıcak bir ortamdan aşırı soğuğa çıkma, ikinci şart ise soğuk havaya uzun süre maruz kalmadır. Bu 2 unsur da futbol müsabakalarında bulunuyor. Özellikle daha sert soğukların yaşanacağı söylenen şubat ayında futbolcuların soğuk ısırmasına maruz kalmaması için bazı önlemler alınabilir.

Kulak, burun, el ve ayak parmakları gibi hassas bölgelerde soğuk ısırığı yaşanmaması için oyuncular, maça çıkmadan bir süre, aşırı soğuk ve sıcak olmayan ara bir bölgede ısınma hareketleri yapmalı. Böylece vücut, soğuk havaya adaptasyon süreci yaşayacağı için, sahada olacağı 45 dakika boyunca soğuk ısırığına neden olmayı sağlayacak süre de tolere edilebilecektir."

Soyunma odalarının aşırı sıcak olamasının da soğuk ısırığının nedeni olduğunu ifade eden Engin, “Devre arası futbolcuların sıcak bir soyunma odası yerine, ılık bir ortamda bulunmaları sağlanabilir. Bu önlemler, sıcak-soğuk farkından kaynaklanan ve soğuk ısırığına neden olan ani ısı değişimine maruz kalma riskini, önemli oranda azaltabilir” diye konuştu.

Engin, sıcak ortama girip çıkmanın soğuk ısırığını önlemeye yetmeyeceğini, futbolcuların maç öncesi, devre arası ve maç sonrası ılık ortamda bir süre tutulmasının büyük yarar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!