Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2015 12:14
Boğaziçi Fat Cats’le frizbi tutkusu spora dönüştü.
Boğaziçi Üniversitesi frizbi takımı Boğaziçi Fat Cats, lig ve turnuvalarda aldığı başarılarla adından söz ettiriyor. 2007 yılında kurulan ve diğer üniversitelerdeki frizbi takımlarına da örnek olan Boğaziçi Fat Cats, Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen turnuvalarda iki şampiyonluk ve bir de ‘’Spirit of Game’’ ödülü kazandı.
Bilimsel araştırmalardan sosyal ve sanatsal aktivitelere pek çok alanda ilkleri gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi sporda da farklı ve yeni olanın peşinden gidiyor. 2007 yılında kurulan Boğaziçi Üniversitesi Frizbi Takımı işte böyle oluşumlardan biri. Bugün bünyesinde 30’a yakın sporcuyu barındıran Boğaziçi Fat Cats, Üniversite Sporları Federasyonları tarafından üç yıldır düzenlenen turnuvada iki şampiyonluk ve “Spirit of the Game’’ (Oyunun Ruhu) ödülünü kazandı.
Kulüp ve üniversite takımlarının katıldığı Bahar Ligi ve Güz Ligi’nde yarışan Boğaziçi Fat Cats, bu mücadelelere Boğaziçi A ve Boğaziçi B olmak üzere iki ayrı takımla katılıyor. Oyuna yeni başlayanların B takımıyla başladıkları serüven, zaman içinde A takımıyla devam ediyor. İki takımlı sistem oyuncuların maç tecrübesini artırmasına ve oyun performansını geliştirmesine yardımcı oluyor. Yeni sporcuların katılımı ağırlıklı olarak dönem başında olsa da takıma katılmak isteyenler istediği zaman antrenmana katılarak takımın parçası haline gelebiliyor. Boğaziçi Fat Cats devam eden Bahar Ligi’nde maçlarını pazar günleri Bostancı Sahilinde yapıyor. Bu yıl dördüncüsü 23-24 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek Federasyon Turnuvası’na katılacak olan takım, daha önceki turnuvalarda üç şampiyonluk kazandı.
Frizbi nasıl oynanır?
Herkesin başlayabileceği ancak devam edebilmek için önemli fiziksel çaba gerektiren frizbi sporu, 7’ye 7 kadın-erkek karışık takımlarla oynanıyor. Amacı frizbiyi yere değdirmeden rakibin alanına taşıyarak sayı kazanmak olan
spor, hem süre bazlı hem de skor bazlı oynanabiliyor. Hem süre bazlı oyunda hem de skor bazlı oyunda 17 sayıya ilk ulaşan takım maçı kazanıyor. Frizbiyi tutan kişi hareket edemiyor. Oyunun en önemli kurallarından biri ise oyuncunun frizbiyi elinden 10 saniye içinde çıkarmak zorunda olması. Oyuncu değişiklik hakkının sınırsız olduğu oyun, genelde çim saha üzerinde oynanıyor. Oyunda kullanılan disk 175 gram ağırlığında ve ABD’den getirtiliyor.
Karşılıklı güven ve centilmenlik ruhu
Frizbinin en ilginç yanlarından biri ise, sahada oyun kurallarını uygulayan bir hakemin olmaması. “Spirit of the Game” düşüncesiyle tartışmalı pozisyonlarda, pozisyonun içindeki iki oyuncu anlaşıp karar veriyorlar. Oyun böylece karşılıklı güvene dayanıyor, sporcular arasındaki saygı ve sevgiyi artırıyor. Her turnuvanın sonunda, kimi otoriteler tarafından şampiyonluktan daha değerli görülen “Spirit of the Game” ödülü rakiplerin birbirini oylamasının ardından veriliyor. Hemen hemen her hafta sonu maç yapılan sporda boş bir hafta bile geçmiyor. Frizbinin onlar için tutku olduğunu belirten Boğaziçi Fat Cats takımı oyuncuları, bu sporla tanıştıktan sonra bırakmanın çok zor olduğunu belirtiyorlar.