Fırlatıldıktan sonra 7 astronot da ölmüştü!

Güncelleme Tarihi:

Fırlatıldıktan sonra 7 astronot da ölmüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Challenger uzay mekiğinin 28 Ocak 1986 yılındaki fırlatılışıyla yaşanan sevinç sadece 73 dakika sürmüştü. Dev bir duman bulutunun içinde kalan uzay mekiğinin birkaç saniye sonra patlamasıyla sevincin yerini korku ve üzüntü alacaktı.

15.240 metre yükseklikte yaşanan patlamada ölen yedi astronotun yakınları ve milyonlarca televizyon izleyicisi bu trajediye şahit oldular. 20 yıl önceki bu felaket NASA’nın parlak imajına gölge düşürdüğü gibi uzay yolculuklarının tıpkı hava yolculukları gibi gündelik yaşamımıza girebileceği düşüncesi de suya düşmüştü. Uzay yolculukları tarihinin en büyük felaketi, NASA’nın güvenlik ve kusursuz kararlar almak konusunda titiz davranmadığını göstermişti. Ne var ki bu kazadan ders alınmadı.

Bu olaydan tam 17 yıl sonra (1 Şubat 2003) "Columbia" kazasında yine yedi astronotunu kaybetti NASA.

Uyarılar kulak arkası

Challenger kazasının nedeni, yeniden kullanılabilir katı yakıt roketlerinden birindeki bozuk yıpranma halkasıydı. Halkalar kalkıştan önceki soğuk gecede kırılgan hale gelmesine rağmen, NASA yönetimi, üretici firma Morton Thiokol mühendislerinin uyarılarını dikkate almamıştı.

O zamanki Amerikan başkanı Ronald Reagen tarafından görevlendirilen inceleme komisyonunun verilerine göre Morton Thiokol firması NASA’nın baskılarına daha fazla dayanamayıp, mühendislerinin uyarılarını geri almış ve mekiğin kalkışını desteklemek zorunda kalmıştı.

Bunun üzerine Challenger, 28 Ocak 1986 tarihinde Cape Canaveral kalkış rampasından fırlatıldı. Fakat sadece 73 saniye sonra dış tank, iki katı yakıt roketiyle birlikte aniden patladı. Uzay mekiğinin parçaları Florida önlerine kadar savruldu.

3 mekik daha var

NASA, Challenger felaketinden sonra iki yıl boyu uçuşlara devam ederek mekik tekniğini geliştirdi.

Ancak Columbia’nın düşüşü ve Discovery mekiğinde yaşanan aksaklıklardan sonra NASA mekik uçuşlarına ara verdi. Mekik uçuşları bu yılın ortalarında yeniden başlayacak.

Mekik uçuşlarına ara verilmesi yüzünden Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki çalışmalar da aksadı. Astronotlar sadece Rusların Sojus roketleriyle taşınabiliyor uzay istasyonuna.

NASA, kaybetmiş olduğu Challenger ve Columbia mekikleri dışında Discovery, Atlantis ve Endeavour mekiklerine sahip. Bunlardan ikisi 20 yıldan eski. NASA’nın planlarına göre mekik dönemi 2010 yılında kapanacak. Uzay ajansı bundan sonra yeni uzay gemileriyle Ay ve Mars yolculuklarına hazırlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!