Güncelleme Tarihi:
Futbolda, formalara konan yıldızların da belirlendiği şampiyonluk sayısıyla ilgili ilginç bir tartışma yaşanıyor. Fenerbahçe ürünlerini hazırlayan Fenerium taraftarlar için 5 yıldızlı tişört hazırlayarak 28 şampiyonluk konusunda ilk adımı atmış oldu.
Spor Toto Süper Lig'deki 20. şampiyonluğunu kazanarak 4. yıldızı takmaya hak kazanan Galatasaray'ın piyasaya sürmeye hazırlandığı 4 yıldızlı formalara Fenerbahçe'den sürpriz bir cevap geldi. Sarı lacivertli kulüp, üzerinde 5 yıldız bulunan tişörtleri Fenerium mağazalarından satışa çıkardı.
YILLAR ÖNCESİNE DAYANAN TARTIŞMA
5 yıldızlı tişörtlerin perde arkasında Fenerbahçe Kulübü'nün yıllar öncesine dayanan bir iddiası yatıyor. Bilindiği üzere Türkiye Futbol Federasyonu, lig şampiyonluğu sayılarını belirlerken 1959 yılında kurulan Birinci Lig'i baz alıyor. Bu durumda Galatasaray'ın 20, Fenerbahçe'nin 19, Beşiktaş'ın 13, Trabzonspor'un 6 ve Bursaspor'un 1 şampiyonluğu bulunuyor.
BEŞİKTAŞ'IN 2 ŞAMPİYONLUĞU 1959 ÖNCESİNE AİT
Beşiktaş'ın şampiyonluklarından ikisi, 1959 yılından önceki yıllara ait. Bu şampiyonluklar, siyah beyazlılara ülkemizi Avrupa kupalarında temsil ettiği gerekçesiyle verildi. Fenerbahçeliler de işte bu noktadan hareketle daha önceki yıllarda yapılan lig organizasyonlarının da sayılması gerektiğini savunuyor.
FUTBOL FEDERASYONU 1923'TE KURULDU
Futbol Federasyonu'nun 1923'te kurulduğuna dikkat çeken bazı futbolseverler, Birinci Lig'in kurulduğu 1959'dan önceki şampiyonlukların da şampiyonluk sayılarına eklenmesi gerektiğini belirtiyor. Sarı lacivertli kulübün bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu'na başvurmaya hazırlandığı ifade ediliyor.
TÜRKİYE'NİN İLK ŞAMPİYONU HARBİYE
Bu görüşe karşı çıkanların iddiası ise, 1959 yılından önceki organizasyonların yerel nitelikte olduğu şeklinde. Bu fikri çürütmek isteyenler de Futbol Federasyonu'nu delil olarak gösteriyor ve ilk Türkiye Futbol Birinciliği'nin 1924 yılında düzenlendiği ve Harbiye takımının şampiyon olduğu bilgisini veriyor.
FENERBAHÇE 28, GALATASARAY 20, BEŞİKTAŞ 18
"1959'dan önceki şampiyonluklar da sayılsın" görüşünü savunanların başvuruları kabul edildiği taktirde, Fenerbahçe'nin şampiyonluk sayısı 28'e yükselecek ve 5 yıldıza hak kazanacak. İşte Fenerium'un yeni tişörtlerindeki 5 yıldız buradan geliyor. Böyle bir durumda Beşiktaş'ın şampiyonluk sayısı 18 olacak ve yıldız sayısı da 3'e yükselecek. Galatasaray ise 20 şampiyonlukta kalıyor.
1959 yılından önceki başarılar dikkate alınırsa yeni şampiyonluk ve formalardaki yıldız sayısı ise şöyle oluyor:
TAKIM ŞAMPİYONLUK SAYISI YILDIZ SAYISI
Fenerbahçe 28 5
Galatasaray 20 4
Beşiktaş 18 3
Trabzonspor 6 1
Gençlerbirliği 2
Harp Okulu 2
Bursaspor 1
Ankaragücü 1
Göztepe 1
İst. Güneş 1
Ankara Demir 1
Eskişehir Demir 1
Muhafızgücü 1
İstanbul 1
Harbiye 1
İşte 1924’ten bu yana Türk futbolunun Ulusal Lig Şampiyonları...
İŞTE FENERBAHÇE'NİN 5 YILDIZLI TİŞÖRTÜ
Türkiye Futbol Şampiyonası (Birinciliği)
Türk sporunun ilk örgütü olan ‘Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’na bağlı olarak kurulan ‘Türkiye Futbol Heyet-i Müttehidesi’ (21 Mayıs 1923’te FIFA tarafından tanınmıştır) biraz da acele ile ‘Türkiye Futbol Şampiyonası’nı (Türkiye Futbol Birinciliği) 1924 yılında başlattı. Lig sistemiyle oynanan şehir (bölge) liglerinde şampiyon olan takımları, eleminasyon sistemiyle karşı karşıya getiren bu organizasyona, ilk milli şampiyona da denilebilir. Daha iyi bir düzenleme için önce iki, daha sonra da dört yıl ara verilen şampiyona, profesyonelliğin yürürlüğe girmesine (24 Eylül 1951) kadar devam etti. Daha sonra ise, amatör takımların katılımıyla ‘Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’ adı altında devam etti.
Milli Küme
Türkiye Ligi’nin provası olarak da değerlendirilebilecek bu organizasyon, Türkiye Futbol Şampiyonası’ndan (Türkiye Futbol Birinciliği) sonraki diğer ulusal şampiyonadır. Ancak, bölgesel değil tek grup halinde ve deplasmanlı oynanması nedeniyle, Milli Küme’ye gerçek anlamda ilk Milli Lig denilebilir. Bu organizasyonun düzenleneceği, 1936 yılında dönemin federasyonu tarafından duyurulmuş, katılım şartları da belirlenmiştir. İstanbul takımlarının ‘deplasman zorluğu’ muhalefetine rağmen, dönemin futbol müsteşarı Zeki Rıza Sporel’in ısrarı, bu önemli organizasyonun düzenlenmesini sağlamıştır. Fenerbahçe, ismi Maarif Kupası, Milli Eğitim Kupası ve Milli Eğitim Mükafatı olarak zaman zaman değişen organizasyondan, yine deplasman sorunları nedeniyle 1938 yılında ihraç edilmiş, lig takımlarıyla özel maç yapması bile yasaklanmıştır. 1936/37 sezonunda şehir liglerinde derece yapan (İstanbul 4, Ankara, İzmir 2, vs..) takımların katılımıyla 21 Mart 1937’de Milli Küme maçları oynanmaya başlayıp, devrinin en önemli şampiyonası haline gelmiş ve profesyonelliğe geçiş dönemine kadar devam etmiştir.
Federasyon Kupası
1956/57, 1957/58, 1958/59 ve 1962/63 yıllarında 4 kez organize edilmiştir. İlk iki Federasyon Kupası, Türkiye’de Milli Lig uygulaması olmadığından Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ülkemizi temsil edecek takımı, üçüncü Federasyon Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi’ne yükselecek takımları belirlemek, sonuncusu ise, 1962/63 sezonu yükselme gruplarından, final grubuna çıkamayan takımlar arasından, 2. Lig’e düşecek takımları belirlemek için düzenlenmiştir. İlk iki sezondaki Beşiktaş şampiyonlukları, Süper Lig ile ilgisi olmamasına rağmen, Milli Lig olarak kabul edilmelidir.
Türkiye 1. Futbol Ligi
21 Şubat 1959’da başladı. Milli Lig, Türkiye 1. Futbol Ligi ve Süper Lig isimleriyle oynandı.
Türkiye Milli Lig Şampiyonları
Türkiye’de, deplasmanlı olarak oynanan, tüm ulusal üst düzey liglerin şampiyonları