Güncelleme Tarihi:
Hacıosmanoğlu, şike sürecinde sergilediği tutumdan dolayı Türkiye Futbol Federasyonu'nu ağır bir şekilde eleştirerek, "Bu ahlaksız kararı, bu it gibi kararı Federasyon ve kurulları verdi" dedi. Hacıosmanoğlu, yarın UEFA ve FIFA'da görüşmeler yapacağını da söyledi. Trabzonspor'un 43. dönem 68. Olağan Genel Kurulu, Hayri Gür Spor Salonu'nda yapıldı. 7 bin 500 kişilik salonun büyük bir bölümünün boş olduğu genel kurulun açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Köksal Güney, gerekli çoğunluğun sağlandığını duyurdu. Daha sonra Genel Kurul Başkanlığı seçimi yapıldı, ardından da saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Genel Kurul Divan Başkanı Ahmet Metin Genç, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Tolga Zengin'in annesi için baş sağlığı dileğinde bulunarak, tecrübeli file bekçisini yalnız bırakmayarak Trabzon'a gelen Beşiktaş kulübüne gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti.
ÜSTÜNSALİH SERMAYE ARTIRIM TALEBİNDE BULUNDU
Trabzonspor Yönetim Kurulu adına ilk olarak konuşan Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, kulübün sermaye artırımına gitmesi gerektiğini belirterek, "Kulübümüzün sermaye yapısı esas sermaye üzerine kurulmuştur. Sermaye artışı olması gerekmektedir. UEFA Mali Fair- Play kuralları çerçevesinde kayıtlı sermaye düzenine geçilmesi zorunlu bir hal almıştır. 2011 yılında yapılan şirket birleştirmesi nedeniyle kayıtlı sermayeye geçilmeliydi. Bu konuda geç kalınmıştır. Kulübümüz bu yüzden SPK nezdinde ciddi uyarılar ve cezalar almaktadır. Kayıtlı sermayeye geçtiğimiz takdirde kulübümüzün ihtiyaç duyduğu sermaye artışı kademeli olarak yapılacaktır. Kayıtlı sermaye düzenine geçtiğimizde basamak basamak sermayeyi artırma imkanını almak istiyoruz. Bu sermaye yapısını güçlü bir hale getirmenin yolu kayıtlı sermayeye geçmektir" dedi.
GENEL KURULUN SEÇİMLİ OLMASI TALEBİ REDDEDİLDİ
Üstünsalih'in konuşmasının ardından Trabzonspor delegelerinden Recep Bakırtaş ve Ali Sait Yılmaz, Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yönetimin görev süresini azaltan kararını gerekçe göstererek Olağan Genel Kurulun bugün veya ileri bir tarihte seçimli olarak yapılması için itirazda bulundu. Genel Kurul Divan Başkanı Ahmet Metin Genç ise Genel Kurul Divanı olarak mahkemenin kararının henüz netleşmediği ve kulübün bu davayı temyize götürdüğünü gerekçe göstererek itirazları reddettiklerini söyledi.
KULÜBÜN BORCU 173 MİLYON TL
Daha sonra tekrar kürsüye çıkan Üstünsalih, kulübünün borcunun görevi devraldıkları günden itibaren azaldığını belirterek, "Yönetimimiz seçildikten sonra yeni bir anlayışla yapılanma çalışmaları başlattı. Yeni bir kadro oluştu ve yıldız transferler yapıldı. Özellikle UEFA'da grup lideri olarak yolumuza devam ettik. Yönetimimiz alt yapımıza da önem vererek yeni hocalar ile çalışmalara başladı. 30 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan raporda kulübün borcu 176 milyon TL olarak açıklanmıştır. Kulübümüzü devraldığımızda reel borç ise 190 milyon tl civarındaydı. Borç miktarımız an itibariyle ise 173 milyon TL civarına inmiştir. Sıkıntılarımız devam etmekle beraber imkanları maksimum güçte kullanarak borç miktarını azaltmış bulunmaktayız. Bu iyi gidiş kulübümüzün en önemli hamlesidir" dedi.
HACIOSMANOĞLU: "BECEREMEZSEK GİDERİZ"
Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, çocukluk hayali olan başkanlık görevini en iyi şekilde yürütmeye çalıştığını belirterek, "Allah bize layıkıyla hizmet etmeyi nasip eylesin. Bizim tek derdimiz hem saha içinde hem de saha dışında Trabzonspor'u en iyi şekilde temsil etmektir. Başka da bir istikbal beklentimiz yoktur. Trabzonspor'un yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu söyledik. Biz daha önce de transfer yaparak takımı şampiyon yapacağım diyen hem kendini hem sizi kandırıyordur dedik. Biz hala değişim aşamasındayız. Yapılanmaya henüz geçmedik. Biz sadece bizden öncekilere gösterilen sabrın kısa süreliğine de olsa bize de gösterilmesini istiyoruz. Becerebiliyorsak burada dururuz, beceremezsek tribünden geldik bırakıp oraya gideceğiz. Başaramadığımız bir işi başaracağız diye bulunduğumuz yerde kalmayız" diye konuştu.
"SADECE 2010-2011 YILINDA DEĞİL, BİRÇOK YILDA ŞAMPİYONLUĞUMUZ ÇALINDI"
Hacıosmanoğlu, tüm Trabzonspor taraftarların ortak yarasının 2010-2011 yılında çalınan şampiyonluk kupası olduğunu belirterek, "Sadece 2011'de değil, 1995- 1996, 2003-2004 ve 2004-2005'te de çalınmıştı. Alışkanlık haline gelmiş bu. Hepimizin zaafı. Sadece yönetenlerin değil. Ancak biz kendimize yakışan bir duruş sergilemeliyiz. Herkes mücadele etmiştir. Ama şike süreciyle ilgili başlamadan öncede başladıktan sonra da bizim bu konuyla ilgili mücadele etmediğimizi söyleyenler art niyetli insanlardır. Bizim bu konuyla ilgili ne mücadele verdiğimizi herkes biliyor. Bir seçim kaybettik ama bu işin peşini bırakmadık. Bunun aksini söyleyen yanlış konuşur. 6222 sayılı kanunu Kulüpler Birliği'nden meclise ben göndermedim, bu kulübü yönetenler gönderdi. Bu yasa bizim elimizden şampiyonluklarımızı çalan hırsızların ceza almasını sağlayan yasaydı. Eğer Kulüpler Birliği o önergeyi meclise göndermeseydi meclis altı ay önce çıkarmış olduğu ceza yasasını failleri yakalandıktan sonra değiştirmezdi" dedi.
"YARIN HEM UEFA'YA HEM DE FIFA'YA GÖRÜŞMEYE GİDECEĞİM"
Şike süreciyle ilgili olarak girişimlerinin sürdüğünü de söyleyen Hacıosmanoğlu, şöyle konuştu:
"UEFA ve FIFA ile görüşmelerimiz devam ediyor ama Türkiye'deki bu süreci tamamlamak durumundayız. Yarın da hem UEFA'ya, hem de FIFA'ya görüşmeye gideceğim sabah. Biz sadece kupamızı istemiyoruz. Biz Türk futbolundaki adaletsizliğin ve bu pisliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bizim oradaki insanlardan çok beklentimiz yok. Ama bu pisliği temizlerseler ülke futbolunu batırmayacaklar. Aksi takdirde bu pisliğin içinde boğulup gidecekler. Bu nedenle biraz sabırlı olalım. Biz tertemiz bir genel kuruldan çıkarak buraya geldik. Genel kurulun iradesi ile kazandık. Ama yerel mahkeme bir karar verdi. Bugün bizi meşruiyetimizi kaybetmiş addeden hukukçu arkadaşımızın, kesinleşmemiş bir mahkeme kararı üzerinden görevden ayrılmamızı istemesi doğru değildir. Bir üst mahkeme karar verirse biz gerekeni yaparız."
"SİYASETİ KENDİ LEHİME ÇEVİRİRSEM YÜZÜME TÜKÜRÜRSÜNÜZ"
Kulübün siyasete bulaştığı iddialarına da cevap veren Hacıosmanoğlu, "Bizim dönemimizde siyaset bu kulübün içine girmeyecek' dedik. 'Siyaset kulübün iliklerine kadar girecek ama kulübe hizmet eden siyaset olacak' dedim. Bizim siyasetle hiç işimiz olmadı. Siyaset Trabzonspor'un hizmetinde olacaktır dedik. Bugün de böyle diyoruz. Kazlıçeşme'ye millet adına gittim. Eğer oraya gidişimi siyasi ve ticari kendi lehime çevirirsem toplanıp benim yüzüme tükürürsünüz. Yarın bir başkası Türkiye'ye daha iyi hizmet ederse o zaman da onun yanında oluruz" ifadelerini kullandı.
"ŞİKENİN BAŞI VE ORGANİZATÖRÜ AZİZ YILDIRIM'DIR"
Başkan Hacıosmanoğlu, Tahkim Kurulu ile yaptığı görüşmenin eleştirilmesiyle ilgili olarak da şöyle konuştu:
"İki tane ahlaksız karar olmaz dedim. Bir tane ahlaksız karar var, bir tane namussuz karar, bir tane it gibi karar var. Bu lafı kullandığım için özür diliyorum. Bu kararı ne UEFA, ne disiplin kurulu, ne Tahkim Kurulu, ne CAS verdi. Bu ahlaksız kararı, bu it gibi kararı Federasyon ve kurulları verdi. Bunu düzeltmek onların elinde. Ama pislik ve adaletsizlik düzelmezse o koltuklarda oturamazlar. Ben TFF ile yaptığım görüşme sonrası çıkışta, 'Yıldırım Demirören şikeyi kabul etti' dedim, onlar da kibar bir açıklama yaptılar. Ben Demirören'e, '2011 yılında şike yoktur diyorsan senle oturmam bu çayı içmem dedim' ondan sonra bir saat oturduk. Orada kimin şikeyi kabul ettiğini herkes biliyor zaten. Şikenin başı ve organizatörü Aziz Yıldırım'dır. Ama ona güç veren, destekçi olan, yardım eden kim varsa, 'şike yoktur' diye kim diyorsa namussuzun dik alasıdır. Yarın İsviçre'ye gideceğim. Şikecileri kurtarmak için Türk futbolunu dünya futbolunun dışına bırakmaya kim cesaret edecek."
YÖNETİM KURULU İBRA EDİLDİ
Hacıosmanoğlu'nun konuşmasının ardından yönetimin altı aylık mali ve idari bilançosu ibra edildi. Trabzonspor kulübünün 2014 yılı konsolide bütçesi ise 482 milyon 750 bin TL olarak onandı. Ayrıca yönetim kurulunun sermaye artırım talebi de genel kurulundan geçti ve yönetim kuruluna yetki verildi. 68. Olağan Genel Kurul'da daha sonra Denetleme Kurulu, Sicil Kurulu, Arşiv ve Müze Kurulu'nun seçimine geçildi.