Özgür ŞAHİNER/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2013 14:26
Son yıllarda başta halter ve atletizm olmak üzere çeşitli branşlarda yarışan sporcuların dopingli olduğunun tespit edilmesi sert tepkiye neden oldu.
SPORCULARDA yasaklı madde kullanımının son dönemde büyük artış göstermesine ve Türk sporunun prestij kaybına uğramasına,
Spor Genel Müdür Yardımcısı ve Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar isyan etti. Taşpınar, "Türk sporunda dopingin adının geçmesi çok çirkin. Spor adamı olarak bunları duyunca üzülüyorum. Türkiye’yi rezil etmeye de kimsenin hakkı yok. Biz temiz toplum ve temiz spor istiyoruz" dedi.
Özellikle, Mersin’in ev sahipliğinde yapılan 2013 Akdeniz Oyunları’nda halter ve atletizmde yaşanan doping olayları bardağı taşıran son damla oldu. Halter başta tüm branşlarda dopingi temizlemeyi hedeflediklerini belirten Taşpınar şunları söyledi:
ANTRENÖRLER DE SORUMLU OLACAK
"Bu kabus, Türk sporunun üzerinden kesinlikle kalkacak. Bunun için kararlı olmak lazım. Biz de bu kararlılık var. Tedbirlerimizi de aksatmadan uyguluyoruz. Her fırsatta numune alıp, dopinge yeltenenlere meydanı bırakmayacağız. Türkiye şampiyonaları ve milli takım kamplarında numune alımı tüm hızıyla sürecek. Doping son dönemde arttı deniyor. Çünkü idare bu işin üzerine ciddiyetle gidiyor. Eğer yakalanan sporcu sayısı fazla ise bu teşkilatın başarılı ve işin kökünü kazımak için kararlı olduğunu gösterir. Dopinge savaş açtık ve mücadelemizden yılmayacağız. Halter federasyonu olarak, sporcusu dopinge bulaşan antrenörü bundan sonra görevden uzaklaştırma kararı aldık. Bunu diğer federasyonlar da ilke olarak uygulayacak. Ancak işler bıçakla kesilir gibi bir günde bitmez. Sabırla ve kararlılıkla işin üstesinden geleceğiz. Bu genç çocuklar, sağlıklarıyla oynadıklarını, hayatlarını tehlikeye attıklarını bilmeli. Yeni bir düzenleme ile ilgili çalışma yürütülüyor. Doping de tıpkı uyuşturucu gibi yasaklı madde sayılıp, kullananlar hakkında ayrıca cezai işlem uygulanmasının yolu açılabilecek.
HALTER VE ATLETİZM İLK SIRADA
Geçmiş dönemde, Süreyya Ayhan Kop, Alemitu Bekele, Nurcan Taylan, Halil Mutlu, Taner Sağır, Mete Binay, Nurdan Karagöz ve Sedat Artuç gibi madalya kazanmış sporcuların adının karıştığı doping olayında, son dönemde büyük bir atış gözleniyor. Olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile Avrupa Şampiyonu Nevin Yanıt da doping yapan şüpheliler olarak listede.
2012 ve 2013’te doping ve yasaklı madde kullanımıyla ilgili sorun yaşayan sporcu sayısının 50’ye yaklaşmış durumda. 2003 - 2012 yılları arasında 11 sporcu doping nedeniyle lekelenirken, son 2 yıldaki artış dikkat çekici. Son olarak Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde 4 sporcu da dopinge rastlandı.
HER GÜN YENİ İSİMLER ÇIKIYORİngiltere’deki Avrupa Takımlar Atletizm Şampiyonası sırasında dopingli yakalanan Kıvılcım Kaya, Emel Güngör, Esen Kızıldağ, Hasan Birinci ve Dilek Esmer’in ardından, Eşref Apak, Kaan Şencan, Elif Yıldırım, İsa Can, Umut Aday, Ummuhani Karaçadırlı, Fatih Eryıldırım ve Narin Kahraman da doping tespit edildi.
HALTER DİBE VURMUŞ DURUMDA2012 yılında yapılan 23 yaş altı Avrupa Halter Şampiyonası’nda 5 sporcunun dopingli çıkmasının ardından, aynı şampiyonaya katılan diğer sporcuların Köln’e gönderilen numuneleri sonrasında 16 sporcuda da daha dopingli maddeye rastlandı. Akdeniz Oyunları’nda da erkek milli takımında yer alan Muammer Şahin, Sedat Artuç, Samet Keleş, Mete Binay, Gökhan Kılıç, Mehmet Başol, Hurşit Atak ve Gülbeyi Akti’nin numuneleri pozitif çıktı ve 8 sporcu yarışmadan kadrodan uzaklaştırıldı.
Ödülleri geri alınıyorTÜRKİYE’YE uluslararası arenada madalya getiren sporcular, yönetmelik gereği ödüllendiriliyor. Olimpiyat şampiyonu 2 bin, Dünya şampiyonu bin, Avrupa şampiyonu sporcu da 500 cumhuriyet altını kazanıyor. İkinci ve üçüncü olan sporcular da derecelerine göre daha düşük ödüller alıyor. Ancak, yönetmeliğe göre doping ile ilgili ulusal ve uluslararası kuralların ihlal edilmesinden dolayı tedbirli olarak ceza kurullarına sevk edilen sporcunun ödülü durduruluyor ve doping yaptığı kesinleşirse ödülü geri alınıyor.
Katıldığı yarışmada derece elde eden sporcunun, süreç tamamlanıp, doping yaptığı kesinlik kazanırsa, madalyası geri alınıyor ve bir sonraki dereceyi elde eden sporcuya veriliyor. Bir sporcu ilk kez doping yaptığı belirlenirse, asgari 2 yıl men cezası alıyor. Aynı sporcunun bir kez daha yasaklı madde kullandığı tespit edilirse, bu kez ömür boyu men cezası ile karşı karşıya kalıyor.
300 yasaklı madde DOPINGLE mücadele eden uluslararası kuruluş olan WADA’nın yasaklılar listesinde 300’ün üzerinde etkin madde sıralanıyor. Sporcular özellikle, içinde anabolik streoit ve kannabuinoidler içeren etkin yasaklı maddeleri kullanıyor. Son dönemde; uyarıcılar olarak bilinen; eroin, kokain ve marihuana kullanımı da artmış durumda. İçeriğinde, etkin olarak anabolik strreoit yasaklı maddesi bulunan ilaçlar, kas kitle sayısını ve hacmini arttırıyor. Bu ilaçları kullanan sporcunun kas performansı arttığı için doğal olarak yarışma performansı da artıyor.