Güncelleme Tarihi:
İşte Ali Şen'in tanıttığı FeGa...
Ali Şen, sualtı araştırmalarında ve turizmde rahatlıkla kullanılabilecek olan denizatı şeklindeki sualtı scooteri FeGa ile Gökçebel Koyu'nda 2 saat Fenerbahçe bayrağıyla gezinti yaptı.
SUTA Başkanı Erkan Ayral ile 2'nci Başkan Elektronik Mühendisi Merih Karabağ, üç yıldır üzerinde çalıştıkları, sualtında motosiklet gibi gidebilen sualtı scooterini, Ali Şen'in de katkılarıyla hayata geçirdi. Ayral ve Karabağ, Gökçebel Mevkisi'ndeki SUTA Atölyesi'nde 6 ayda, çift motor, akü, hava tüpü, iki pervane, pusula, derinlik ve hava ölçer kullanarak, 120 kilogram ağırlığında, denizatı şeklinde sualtı scooterinin prototipini yaptı. Tamamen yerli malzeme kullanarak 15 bin YTL'ye mal edilen dinizaltı scooterine Ali Şen, kendisinin Fenerbahçeli, SUTA Başkanı Ayral'ın da Galatasaraylı olması nedeniyle, iki kulüp arasındaki dostluğun denizaltına da taşınması için ‘FeGa’ adını vererek, isim babalığını yaptı.
Denizatı FeGa'yla, regülatör, gözlük ve palet kullanmadan, bir direksiyon yardımıyla sualtında iki saat kadar istenilen kontrollü derinliğe kadar iki mile kadar hızla gezinti yapılabilecek. FeGa'daki fanus şeklindeki özel başlık sayesinde, deniz dibinde şarkı söylenebilecek ve MP-3'de dinlenebilecek.
‘TURİZMDE DEĞERLENDİRİLİRSE KAZANÇ SAĞLAR’
FeGa ile ilk deneme sürüşünü yapan Ali Şen, Gökçebel Koyu'nda, meraklı kalabalığın bakışları arasında FeGa'yla denizdibinde iki saat süreyle gezinti yapıp, Fenerbahçe bayrağı açtı. Deneme sonrasında torunu Berke Şen'le birlikte gazetecilere poz veren Ali Şen'in, “İnterneten öğrediğime göre Bodrum'da bulunan ve aynı zamanda arkadaşım olan sayın Başbakan Erdoğan bugün ortadan kaybolmuş. Jandarma, kaymakam, polis seferber olmuş arıyor. Şu saate kadar bulunamamış. Ben de deniz dibinde aradım ama bulamadım” diye espri yapması gülüşmelere neden oldu. Ali Şen şunları söyledi:
“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde özellikle deniz turizmini özendirecek sevdirecek projeler yok denilecek kadar azınlıkta. SUTA'nın ve Türkiye’nin kaptan ‘Cousteau’su Erkan Ayral'ın özverisi ile yapılan tamamı Türk işçiliği olan bu ürünün kısa zamanda Ege ve Akdeniz kıyılarında büyük ilgi göreceğine inanıyorum. Türk turizminde değerlendirilirse çok büyük katkı ve kazanç sağlar. İlk denemeyi yaptığımı Denizatı FeGa'ya hayran kaldım.”
“YURT DIŞINDAN ÇOK TALEP VAR”
Dünyanın turizmde önde gelen ülkelerinde 20- 35 bin dolardan satışa sunulan sualtı scooterinin tamamen Türk yapımı malzemelerle prototipini 15 bin YTL'ye mal ettiklerini belirten Erkan Ayral da şunları anlattı:
“Türkiye'de yok denilecek kadar az sayıdaki sualtı araştırmalarında her yıl yeni bir proje gerçekleştiriyoruz. Mini denizaltı, su altı arkeoloji araştırmalarında kullanılan robotların ardından geliştirdiğimiz sualtı scooteri deniz atı, hem sualtı araştırmalarında hem de turizmde rahatlıkla kullanılabilecek. Turizmde ve su altında basit ama çağ atlatacak projede seri üretime geçtikten sonra fiyatı çok daha aşağılara çekilebilecek. Az oranda yüzme bilenler dahi su altı güzellikleri ve cenneti yeniden keşfetmenin tadını çıkartacak. Prototipini gönderdiğimiz uluslararası birçok firmadan talepler şimdiden gelmeye başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren tüm izinlerini ve patentini aldığımız ürünün ihracatına başlayacağız.”