İpek DURKAL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2011 00:00
Rafting, yamaç paraşütü, buz tırmanışı, trekking, offroad, dağ bisikleti, base jump, kayak, dağcılık, motokros, planör, parasailing... Bu sporların hepsini aynı şehirde ve neredeyse yılın 12 ayı yapabilmenin mümkün olduğunu biliyor musunuz? Erzincan yıllardır ‘zorunlu ara’ verdiği spor turizminin merkezi olma hayaline kavuşmak için gün sayıyor
Kahvelerden tek tek topladığı gençler, sokaklardan alıp zorla raftinge götürdüğü çocuklar bugün birer yetişkin sporcu olarak ‘Süper Vali’yi hâlâ saygı, sevgi ve özlemle anıyorsa... Erzincanlı’nın her iki lafından biri “Rahmetli öğretti” ya da “Rahmetli söylemişti” diye başlıyorsa... Onun açtığı yolda bugün Erzincan’da Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası düzenleniyor ve seneye de büyük finalin Erzincan’da yapılmasına karar verildiyse... Vali Recep Yazıcıoğlu’nu anmadan bir Erzincan yazısı olmaz!
Halk arasında ‘Süper Vali’ diye tanınan Recep Yazıcıoğlu 1991’de Erzincan’a atandığında şehrin o zamana kadar hiç kimse tarafından fark edilmemiş doğal güzelliklerini de keşfetti. Onun için sağlık ve
spor bir ülkenin geleceği için en önemli iki şeydi. Halk, onu kimi zaman Fırat’ta dalgalarla boğuşurken kimi zaman buzlu kayalara tırmanırken gördü. Ve raftingden buz tırmanışına kadar tüm bu spor dallarını onunla birlikte tanıdı, sevdi, yaptı...
Tabii her şey tam da onun istediği gibi gitmedi. Onun hayali tüm bu spor dalları için birer büyük tesis inşa etmek, Erzincan’ı dünya spor turizminin cenneti haline getirmekti. Ancak Erzincan’daki görev süresinin dolmasıyla tüm bu projeler öksüz kaldı. 1999’den sonra o güne kadar düzenlenen turnuvalar bile yapılmaz oldu. Altın yumurtlayacak tavuk belki de ‘Süper Vali’nin gölgesinde kalmak istemeyen diğer devlet adamları tarafından kesildi.
YENİ VALİ DE MICROLIGHT YAPIYORTa ki Abdülkadir Demir göreve gelene kadar. “Nerede kalmıştık” diyen yeni vali, genç belediye başkanı Yüksel Çakır ile el ele verdi ve projeler bir bir hayata geçmeye başladı.
Önceki hafta kentte düzenlenen Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın Türkiye ayağına 19 ülkeden 150 sporcu katıldı. Ve Dünya Yamaç Paraşütü Federasyonu Başkanı Goran Dimitrovski’nin başında olduğu heyet şartların uygunluğundan emin olup, seneye Dünya Şampiyonası’nın finalinin Erzincan’da yapılması kararını imzaladı.
Peki Erzincan teknik, tesis ve altyapı olarak büyük organizasyonlara hazır mı? Belediye Başkanı Yüksel Çakır şehrin altyapısının her türlü organizasyona hazır olduğunu, ulaşım da dahil hiçbir sorunları bulunmadığını ve yeni havalimanının dünyanın sayılı havalimanlarıyla yarışabilecek kapasiteye sahip olduğunu söylerken, son üç yıldır artan otelcilik faaliyetlerine de dikkat çekiyor. Şehirde 20 civarında otel bulunuyor ancak şehrin tek beş yıldızlı oteli önümüzdeki yıl Hilton tarafından açılacak.
Halkı özendirmek için Türk Hava Kurumu’nun Erzincan’da açtığı Havacılık Eğitim Merkezi’nde mikrolight uçuşuna katılan Vali Abdülkadir Demir ise üç yıldır hayata geçirmeye çalıştıkları projelerin meyvelerini topluyor olmaktan dolayı mutlu: “Senede bir yamaç paraşütü, bir de rafting yarışı düzenliyoruz. Bu tür sporlarla yakından ilgili olanlar burada hangi dönemde hangi aktivitelerin yapıldığını biliyorlar ama bu yeterli değil. Erzincan bu sporlar için dünya çapında en uygun kentlerin başında geliyor. Ancak hâlâ marka haline getirmeyi başaramadık. Geçen aylarda TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy kentimizi ziyaret etti. Bazı fikir alışverişlerinde bulunduk. Şehrimiz sporun yanı sıra kültür ve doğal zenginlikleriyle de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Aceleyle karar verip, yanlış adımlar atıp, şehrin cazibesini yitirmektense en doğru formülü bulup onu hayata geçirmek istiyoruz. Bu yıl tesis dahil tüm eksiklerimizi gördük. Seneye yapılacak şampiyona finalinde hepsini gidermiş olacağız.”
ERZİNCAN SPOR TAKVİMİRafting (Nisan-Kasım arası)
Su kayağı (Haziran-Kasım arası)
Yamaç paraşütü-Trekking-Dağcılık-Offroad-Motokros (12 Ay)
Dağ bisikleti (Nisan-Kasım arası)
Kar kayağı (Kasım-Nisan arası)
Buz tırmanışı (Aralık-Ocak -Şubat)
Parasailing (Haziran-Temmuz-Ağustos)