Güncelleme Tarihi:
Tenis kurallarında son yüzyılın tek değişikliği 1970 yılında ‘‘tie-break’’ sistemi olmuştur. O tarihlerde birçok profesyonel tenisçi tie-break'e karşı çıkmışlardı. Çünkü, değişiklikten korkuyorlardı. Yaklaşık 30 senelik sürede tie-break'in tenis sporuna ayrı bir heyecan kattığı artık herkesçe kabul edilmektedir.
Bu yıl ITF (Uluslararası Tenis Federasyonu) yeniden değişim rüzgarları estiriyor. Kuşkusuz en önemli araştırma oyun içerisindeki avantajsız puanlama sistemi. Eşitlik (Deuce) durumunda servis karşılayan oyuncu servisi hangi tarafta karşılayacağını belirtiyor ve sadece tek puan oynanıyor. Bu uygulama şimdilik sadece 2. Lig Davis Cup ve Fed Cup müsabakalarının yanı sıra 10 tane Satellite Turnuvası'nda test edilmekte, değişikliğin başlıca nedeni ise görsel medyanın baskısı.
‘‘İnsanları saatlerce ekran başında tutamayız. Ayrıca, uzayan bir maç günlük yayın akışımızı altüst ediyor’’ yorumunu yapıyorlar. Yeni sisteme göre bir setin ortalama süresi sadece 20 ile 30 dakika sürmektedir.
Servis atanlar avantajlı
Steffi Graf ve Arantxa Sanchez arasındaki 1995 Wimbledon finalinin 3. setinde durum 5-5 iken bir oyun 20 dakika sürerek toplam 32 puan oynandı. Bir türlü iki puan üst üste kazanamayan Sanchez, hem oyunu, hem de maçı kaybetmişti. 1987 Amerika-Almanya Davis Cup karşılaşmasında John McEnroe- Boris Becker maçı tam 6 saat 20 dakika sürmüştü.
Televizyon olayın eğlence tarafı. Peki ya gündemde olan bu değişiklik oyuncuları nasıl etkileyecek? Şöyle bir örnek vereyim. TED'de oynanan Satellite Turnuvası'nda bu kural uygulanıyor. Cma günü Alaaddin Karagöz-Barış Ergün çiftinin çeyrek finalde iki Fransız'a karşı olan maçlarını izledim. Genel skor şu idi; son sette durum 5-3 Fransızların lehine, servis Fransızlarda ve durum 15-40. Fransız ekibi, iki puan üst üste kazanıyor, skor berabere oluyor, tek puan oynanıyor. Fransız servisi ile ACE (direkt puan) atıyor. Bizimkiler maçı kaybediyor. Her şey birden bitiyor. Bence bu sistem iyi servis atanlara büyük avantaj sağlayacaktır. Diğer bir taraftan ise eşitlik halinde oyun kazanabilmek için üst üste iki puan almanın mücadelesini ve istikrarını yok edecektir. Ayrıca oyun içerisindeki heyecanı da öldürecektir. Muhakkak ki, 2000 yılına doğru tenis sporunu geliştirecek değişikliklerin yapılmasında fayda var, temel kuralları bozmamak kaydı ile.