A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 12:07
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkan Vekili Fahir Altay, engellileri, rehabilitasyonda “doğal ilaç” olan spora kanalize etmek için aile, federasyon ve sporcuyu kapsayan projeler hazırladıklarını bildirdi.
Fahir Altay, Yönetim Kurulu toplantısı için geldiği Hatay'ta engellilerin, topluma entegre olmaları, sosyal ve kültürel gelişimleri, yaşamlarının kolaylaşması ve yaşamdan daha çok zevk almaları açısından en önemli reçetenin
spor olduğunu söyledi.
Eve kapanan engellinin büyük sorunlar yaşayacağına dikkati çeken Altan, engellinin spor yapmasında ailesinin büyük rolünün bulunduğunu belirtti. Altan, şöyle devam etti:
“Ancak, ne yazık ki ülkemizde engelliler spora sıcak bakmıyor ve tembel davranıyor. Spor, engellinin sosyal ve kültürel yaşamını değiştireceği gibi, yeni çevre, yeni arkadaşlıklar elde etmesini, yaşamını renklendirmesini sağlayacaktır.
Her engellinin yapabileceği bir spor dalı var. Federasyon olarak engellilerin bu olanaklardan en iyi şekilde yararlanması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Engellileri, rehabilitasyonda 'doğal ilaç' olan spora kanalize etmek için aile, federasyon ve sporcuyu kapsayan projeler hazırlıyoruz.
Ülkemizde 8,5 milyon bedensel, zihinsel, görme ve işitme engelli var. Biz, sadece bedensel engellilerin küçük bir bölümüne spor yaptırabiliyoruz. Hedefimiz, bedensel engellilerin yüzde 25'ine spor yaptırmaktır. Bu sayı gelişmiş ülkelerde yüzde 60-70'leri buluyor. Burada en büyük görev aileye düşmektedir. Sportif aktivitelere katılan engelli, ailenin yükünü de azaltacaktır.”
“GEÇEN YIL 87 MADALYA KAZANILDI”Türkiye'de bedensel engellilerin katılım gösterdiği 13 branşta 2 bin 500 lisanslı sporcu bulunduğunu belirten Altan, her yıl uluslararası müsabakalarda deneyim kazanarak başarılarını artırdıklarını ve Avrupa ile aralarındaki madalya sayısı açığını kapatmaya çalıştıklarını anlattı.
Engellilerin 2009 yılında 15
altın, 26 gümüş, 15 bronz olmak üzere toplam 56 madalya kazandığını hatırlatan Altan, “Geçen yıl ise 25 altın, 25 gümüş ve 37 bronz olmak üzere 87 madalyaya ulaştık. Özellikle okçuluk, halter, badminton, bilek güreşi ve atıcılık gibi bireysel sporlardaki başarıları artırmanın yanı sıra Arjantin'de yapılan ampute futbolda dünya üçüncülüğü, tekerlekli sandalye basketbolda gençler ve büyüklerde Avrupa ikinciliği elde ettik” dedi.
Altan, yönetim kurulu toplantılarını her ay farklı illerde yaparak, vali, belediye başkanı ve diğer yetkilileri ziyaret ettiklerini, tesislerde engellilere yönelik düzenlemeler yapılmasını sağladıklarını, ancak Türkiye'de Adana'da Yüreğir ile İzmir'de Fuar, İstanbul'da Ahmet Cömert dışındaki salonların engellilere uygun olmadığını söyledi.
Geçen yıl Antalya'nın Manavgat ilçesinde “Dünya Tekerlekli Sandalye Tenis Turnuvası”nın Kulüp Alibey Otel'de yaptıklarını anımsatan Altan, burada gerçekleştirilen uygulamanın örnek oluşturduğunu ve diğer otellerde de bu yönde mimari değişikliklere gidilerek engellilerin hareket alanlarının rahatlatılması gerektiğini kaydetti.
2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na hazırlanan sporculara malzeme, gıda ve sağlık yardımında bulunduklarını ifade eden Altan, “2008 Pekin Olimpiyat oyunlarında okçu Gizem Girişmen altın, masa tenisinde de Neslihan Kavas bronz madalya kazanmıştı. Pekin Olimpiyatları'na çeşitli dallarda 16 sporcuyla gitmiştik. Londra Olimpiyatları'na 30 sporcuyla katılacağız. Burada en az 5 madalya kazanacağımıza inanıyorum” diye konuştu.