Yılın trendlerine uygun olarak detoks kokteylleri bile çıktı. Lezzetli bir kokteylin sırrı kullanılacak meyve sularının taze sıkılmış olmasında da gizli. Ayrıca ne kadar karıştırılacağı, doğru bardak ve garnitür seçimi ile içine konulan buz miktarı önemli. Jüri üyelerimiz bu hafta Türkiye'nin en iyi kokteyl yapan barlarını seçti. İlk 10 listesine İstanbul ağırlığını koyarken, otel barları diğerlerine fark attı. Uzmanlar otel barlarının turistlere hitap ettikleri için kokteylde daha iyi olduğunu söylüyor. Çünkü kokteyli yabancı turistler daha çok tercih ediyor.
GÜNEY PARK BAR
Geçen yılın Türkiye şampiyonu
Ritz Carlton Otel'deki Güney Park Bar'ın kokteyl mönüsü gayet zengin. Tüm klasik kokteylleri bulabileceğiniz barda Ritz'e ait 12 çeşit martini yapılıyor. Barmen Cevat Yıldırım'ın Butterfly Frozen'ı 2002 Türkiye şampiyonu, Safirin'i ise Safir Wine Cooler Yarışması birincisi. Finlandiya votka ile hazırlanan üç kokteyli (El Matador, Matador's Love ve Matador's Dream) de dünya üçüncüsü olmuş. Cevat Yıldırım şampiyon kokteyli Butterfly Frozen'ı şöyle tarif ediyor: 2 cl. konyak, 2 cl. Henessy vsop konyak, 14 cl. elma suyu, 1 kaşık bal, 1 cl. fresh lime juice, 1 atım grenadine (nar şurubu) frozen makinesine konuluyor ve Butterfly Frozen meydana geliyor. Güney Park Bar kış aylarında RC Bar adını alıyor. Müdavimleri arasında Tarkan, Okan Bayülgen, Nurseli İdiz, Derya Baykal var. Kokteyl fiyatları 18 ile 20 milyon arasında. Bar 10.00-02.00 arası açık. Tel: (212) 334 44 44.
BEBEK BAR
Gazetecilerin tercihi
Bebek Otel'deki Bebek Bar'da alkollü ve alkolsüz 35-40 çeşit kokteyl var. Barmen Uğur Akan'ın ünlü kokteylleri ise Bebek, Safari ve Harvey's Wallbanger. Uğur Akan 1989'da Barmenler Derneği tarafından ilk Türkiye Genç Barmenler Yarışması'nda ikinci oldu. Pek çok barmenin onun öğrencisi olduğunu söylüyor. Akan çok sevilen Bebek Kokteyl'in tarifini verdi: 2,5 cl. votka, 2,5 cl. cin, 1 bar kaşığı portakal likörü, 1 bar kaşığı gül likörü, 1 bar kaşığı kanyak ve üstüne bardağı dolduracak kadar portakal suyu konuluyor. Portakal, limon parçalarıyla ve kokteyl kirazıyla süsleniyor. Kokteyl karıştırıcısını da unutmamak gerekiyor. 12.00-01.00 saatleri arası açık olan bara salı günleri Hasan Pulur, Güngör Uras, Yılmaz Çetiner, Mehmet Barlas gibi ünlü gazeteciler geliyor. Romalı Perihan ve Mustafa Sandal da sık sık uğruyor. Tüm kokteyllerin 17 milyon lira olduğu Bebek Bar'da kışın canlı müzik dinlemek mümkün. Tel: (212) 358 20 00.
DİVAN KALAMIŞ MARİNA BRASSERİE
Karpuzlu kokteyller revaçta
Kalamış Marina'daki Kalamış Marina Brasserie sabah 08.00'den gece 02.00'ye kadar açık. Perşembe canlı müzik var. Barın en çok tercih edilen kokteylleri votka kavun veya karpuz, Bacardi karpuz, Mojito, frozen margaritalar ve Kalamış Shot. Barmen Adem Akyel'in özel kokteylleri ise Chi Chi, Kalamış, Salty Dog, Daiquiri ve Cool-Aid. Akyel Orange in Melon adlı kokteylin tarifini verdi: 3 cl. Cointreau, 1 cl. limon suyu, 14 cl. taze karpuz suyu kokteylin malzemeleri. Garnitür olarak ise karpuz kabuğu ve kurutulmuş portakal kabuğu kullanılıyor. Alkolsüz kokteyllerin 8 milyon 500 bin, alkollülerin 16 milyon lira olduğu Kalamış Marina Brasserie'nin müdavimleri Müjdat Gezen, Metin Akpınar, Sertab Erener, Mirkelam, Tunç Başaran, Güven Sazak, Aziz Yıldırım ve Rahmi
Koç. Tel: (216) 414 57 03/04.
KALAMIŞ MURPHY’S
Kokteylinizi dans ederken yudumlayın
Kalamış Marina'daki Kalamış Murphy's hafta içi 18.00 ile 02.00 arasında açık. Kapanış saati hafta sonları 04.00'e kadar uzayabiliyor. Müjdat Gezen, Ali Poyrazoğlu, Okan Bayülgen, Oktay Ekşi, Çağla Şikel gibi ünlüler Murphy's'e sık sık uğruyor. Burada dans da ediliyor. Murphy's'in mönüsünde alkollü kokteyller ağırlıkta. Barmenler Sinan Yiğit ve Hakan Ercan en çok satılan kokteyllerin Eternity of Love, Long Island Ice Tea, Frozen Strawberry Margarita, Mojito ve Daiquiri olduğunu söylüyor. 2002 Türkiye üçüncüsü olan Eternity of Love'ın yaratıcısı Sinan Yiğit kokteylini şöyle tarif ediyor: Malzemeler 5 cl. Beefeater cin, 2 cl. Bluecuracao, 1,5 cl. Cointreau, 1,5 cl. Sweet&Sour. Hepsi dört buzla birlikte shaker içine konuluyor ve çalkalanıyor. Martini bardağında limon ve kokteyl kirazıyla süslenerek servis yapılıyor. Tel: (216) 349 73 63.
NORTHSHIELD
Margaritada iddialı
Bağdat Caddesi'ndeki Göztepe Northshield'ın mönüsünde alkollü ve alkolsüz 30-40 çeşit kokteyl var. Barmenler İlhan Dağıdır, Cemal Taşlıçukur ve Ali Öztürk'ün en ünlü kokteylleri Mojito, Eleven White ve Lynchburg. Barmen Cemal Taşlıçukur 1993 margarita şampiyonu. Yazın en çok margarita ve frozen margarita tercih ediliyor. Sert bir kokteyl olan Eleven White'ın tarifi şöyle: 1 cl. Absolut votka, 1 cl. Absolut Kurant, 1 cl. Absolut Mandarin, 1 cl. tekila, 1 cl. Gordon cin, 1 cl. Bacardi, 1 cl. Martini Dry, 1 cl. Martini Bianco, 1 cl. kavun likörü, 1 cl. Archers, 1 cl. Malibu shaker'a konuyor. Buzlu bardakta meyve parçaları eklenerek portakal ve limon kabuğuyla süsleniyor. Kokteyller 12- 20 milyon lira arasında. 12.00-04.00 saatleri arasında açık. Fenerbahçeli futbolcular, Yonca Evcimik, Kenan Doğulu, Kubat ve Hakan Peker sık sık uğruyor. Tel: (216) 467 26 97.
SİLİVRİ KLASSİS GOLF COUNTRY CLUB
Lezzet kadar süsleme de önemli
Golf Bar hafta sonları 22.00-01.00 arası açık. Klasik kokteyllerin tümü var. En çok satan Natural Village ve Holin in One. Barmenleri Uğur Özkan Uygun, İnan Tüzün ve İlker Cinci. Şef Uğur Özkan Uygun 14 Ağustos'ta katıldığı yarışma için hazırladığı Best of the World adlı kokteylinin tarifini verdi: 3 cl. Bacardi, 2 cl. Pisang Anbon, 2 cl. White Cacao, 10 cl. ananas suyu. Tüm malzemeler shaker'da karıştırılıyor ve armut üstünde havuçtan yapılmış çiçekle süsleniyor. Çiçeğin ortasında kokteyl kirazı var. Uygun geçen sene Beefeater'ın düzenlediği yarışmada Longest Drive'la birinci olarak İspanya'ya gitmiş. Kokteyli hazırlamak kadar süslemenin de önemli olduğunu, bu konunun kendi uzmanlık alanına girdiğini belirtiyor. Kokteyller 9,5 ile 13 milyon lira arasında. Müdavimleri arasında Ayşegül Aldinç, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay var. Tel: (212) 710 13 13.
ROOF GARDEN BAR
Vahşi Batı kokteyli
Swissotel'in 17. katında bulunan Roof Garden Bar, 15.00'te açılıyor. Türkiye Barmenler Derneği Başkanı İlhan Öner'in ekibi eşliğinde Türkiye Kokteyl Şampiyonları Güven Yerlikaya ve Fevzi Öztürk müşterilerine Frozen Margarita, Fruit Caprinia, Mojito ve Exotic Kokteyl tavsiye ediyor. Sourslar ve Daiquiri de en çok satılanlar arasında. Wild Wild West adlı kokteylin tarifini aldık: 2 cl. tekila, 2 cl. Galliano, 2 cl. kivi sos, 2 cl. limon suyu ve Sprite gazoz, blender'dan geçirilip servise sunuluyor. Kokteyller 17 milyon 500 bin lira. Müdavimleri Yiğit Okur, İsmail Cem, Hikmet Çetin, Franklin Adler, Özhan Canaydın, Albert Hakko ve Mehmet Ağar. 23.30'a kadar Latin müzik, sonra pop&caz dinlenebilir. Tel: (212) 326 11 00.
ALLY
Kokteyl yanına bar şovu
Antalya gece hayatının kalbinin attığı Kaleiçi'ndeki Ally Eğlence Merkezi'ndeki barlar, kokteyllerle yarışıyor. Sherlock's Disko'nun barmeni Hüseyin Kıraç, Bacardi Martini Grand Prix 2003 Türkiye'nin En İyi Barmeni Yarışması'nda üçüncü olmuş. Ex Dragon adlı kokteyli ile ilgi çekiyor. Yaptığı ateşli bar şovları ile gece müdavimlerinin ilgisini gören Kıraç'ın kokteyli, baileys, cardinal, muz likörü, ananas ve kremadan oluşuyor. 300 kişilik disko müşterileri, ferahlatıcı tatlı kokteyli 20 milyon liraya yudumluyor. Tel: (242) 244 43 38.
MERİDYEN BAR
20 yıllık kokteyliyle ünlü
Meridyen Cafe&Bar 20 yıldır Ankaralılara hizmet veriyor. Meridyen Kokteyl adında özel bir kokteyli var. Barmen Erol Korkmaz, 1985'ten beri Meridyen'de çalışıyor. Meridyen kokteylin tarifi: 2,5 cc. Archers, 2,5 cc. votka, 2 cc. portakal suyu ve 5 damla Blue Caracao'dan oluşan karışım shaker'da hazırlanıyor. Bardağın etrafı süsleniyor. Kokteyl 6 milyon lira. Barda alkollü meyve kokteylleri, balyoz, bloodymary, tekila sunrise ve margarita kokteylleri bulunuyor. Fiyat 5.5 ile 11 milyon lira arasında değişiyor. Meridyen, schnitzelleriyle de meşhur. 12.00-24.00 arası açık. Tel: (312) 426 09 40.
MARMARA TEPE LOUNGE
Ödüllü Kar Gülü yalnızca burada
The Marmara Taksim Oteli'nde 17.00-01.30 arası açık olan The Marmara Tepe Lounge'da kokteyller 13.5 ile 21 milyon lira arasında. Margaritalar ve Pinacolada en çok tercih edilenleri. Barmen Yaşar
Yay'ın Kar Gülü adlı ödüllü kokteyli şöyle hazırlanıyor: 4 cl. Kardinal Melon Votka, 3 cl. Pısang Ambon, 1 cl. Amaretto, 1cl. limon suyu bardağa konuyor. Üzerine 8 cl. gazoz ekleniyor. Son olarak tüm malzemeler karıştırılıyor. Açık renkte olan kokteyli zıt renkli süslerle renklendirebilirsiniz. Barda Yaşar Yay'ın yanı sıra Gürsel Akyazı, Özcan Şahinkaya ve Ümit Pey adlı barmenler görev yapıyor. Kadir İnanır ve Ali Özgentürk'ün müdavimi olduğu mekanda 22.00-01.00 arası canlı müzik de dinleyebilirsiniz. Tel: (212) 251 46 96.
GURMELER VE BARMENLERDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİYemek kültürü yazarı
Tuğrul Şavkay
Alanyalı gurme
Servet Sönmez
Neo Levantenyazar
Donatella Piatti
Gazeteci
Nilgün Gedikoğlu
Barmenler Derneği Genel Kordinatörü
Edip Kemal Eren
Mimar, gurme
Ali Esat Göksel
Kokteyller üzerine iki kitabı var, Barmenler Der. Onur Kurulu üyesi
Vefa Zat
Bilkent Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü
Kamer Rodoplu
İzmirli gurme
Ahmet Güzelyağdöken
Gazeteci
Savaş Özbey