Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2003 15:36
Uzmanlar ‘elektro tekstil’ uygulamasının ayak sesinin ölçülmesi, patlamaların saptanması ve soygunların belirlenmesi gibi alanlara da el atacağı belirtiliyor.
Kimi pürüzler henüz tam olarak giderilmemiş olsa bile, bilim insanları elektrotekstilin uygulanabileceği alanlar konusunda şimdiden yığınla görüş ortaya atıyorlar.
Örneğin, IFM (Uluslararası Moda Makineleri) tarafından üretilen göz alıcı ceketin üzerine işlenmiş harf ve simgelere basıldığında bir dizi nota ve vurmalılar harekete geçiyor.
Uzay adamı
ILC, NASA ve SOFTswitch şirketleri tarafından ortaklaşa geliştirilen bir uzay giysisinin manşetlerini de benzer bir aygıt süslüyor. Uzay adamı bu aygıtla gezegen yüzeyindeki robot bir aracı denetleyebiliyor. Aynı yöntemin yakında dalgıç giysilerine, ya da tehlikeli ortamlarda giyilen koruyucu giysilere de uygulanması düşünülüyor.
Asker, ya da bir inşaat işçisinin antenlere takılmasını önlemek amacıyla, bunlar bir cekete iliştirilebilirler. Elektrikle ısıtılan liflerle askerleri soğuktan koruyan giysiler üretilebilir.
IFM koşma hızına göre renk değiştiren
spor ayakkabılarının üretimi konusunda şu sıralarda Nike ile görüşme aşamasında. Bu tür ayakkabılara yerleştirilecek alıcılar sayesinde kalp atış hızının, su yitiminin ve kan şekeri oranlarının da saptanabileceğine dikkat çekiliyor.
Trafiği denetleyecek
DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) yetkilisi Elana Ethridge elektro tekstilin elektrik sinyallerini alıp vermenin çok ötesinde bir güce sahip olduğuna dikkat çekiyor ve şimdilerde akustik alıcılar yerleştirilmiş bir çarşaf üzerinde çalıştıklarını, çarşafın yakın mesafelerdeki patlamaları saptayabildiğini belirtiyor.
Yolun ya da kaldırımın hemen altına yerleştirilen tekstillerin
trafik ve yaya akışını da denetleyebileceğine parmak basılıyor. Alıcılar içeren halıların havaalanlarında yolcuların taşıdıkları metal nesneleri saptayabileceği, yangınları belirleyebileceği de öne sürülüyor.