Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 00:00

ODTÜ’de Bilgi Ekonomisi

Finlandiya Büyükelçiliği Orta Doğu Teknik Üniversitesi katılımıyla 21-22 Kasım 2006 tarihlerinde "Bilgi Ekonomisi: Finlandiya Deneyimi Ve Türkiye İçin Stratejiler konulu bir toplantı düzenledi. Bu kapsamdaki çalıştaylar ile ilgili ayrıntılı bilgilere ODTÜ web sayfası etkinlikler bölümünden ulaşılabilir. Ön program şöyle: Knowledge Economy: Experıences Of Fınland And Strategıes For Turkey

PANEL I: Panel I: Finland as a Knowledge Economy: Elements of Success and Lessons Learned Jorma Routti, Ph.D.CIM Creative Industries Management; Pekka Himanen, Ph.D. University of Art and Design Helsinki; Pekka Yl?-Anttila ETLA Ğ Research Institute of the Finnish Economy

PANEL II: Turkey as an Emerging Knowledge Economy, Ahmet Tıktık, Undersecretary State Planning Organization; Faruk Yarman, General Director HAVELSAN; Erkan Erdil, Director METU Ğ Research Center for S&T Policies

Workshop I: Knowledge Economy Elements and Assessments; Workshop II: Integration of Turkish and European Research Environments; Workshop III:Creating Awareness for S&T Based Economy

Toksikoloji Kongresi

Türk Toksikoloji Derneği tarafından düzenlenen "6th International Congress of Turkish Society of Toxicology" kongresi 2-5 Kasım 2006 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilecek. Özet yollama son tarihi dolmuş olmasına karşın dinleyici olarak kongreye katılmak isteyenler gerekli tüm bilgilere www.turktox.org.tr/IC-TST/ adresinden ulaşabilir.

Toksikolojinin dünyada ve Türkiye'deki durumu ve öncelikli konuları hakkında önemli katkılar sağlayacak olan bu kongreye tüm ilgililer davet ediliyor.

TBD 23. Kurultayı

7-10 Kasım 2006 Sheraton, Ankara, "Kullanıcı Adı: Türkiye" "Parola : Ortak Akıl". TBD'nin Bilişim'06 kapsamında 23. Kurultay, Daha fazla bilgi icin www.tbd.org.tr Türkiye'de Bilişim teknolojilerinin, tüm kurumlarca ve vatandaşlar tarafından etkin ve verimli kullanılması, hizmetlerin tüm kesimlere eşit ve adil ulaştırılması yanında bilişim teknolojisi üretecek altyapının ve Ar-Ge kültürünün yerleştirilerek ulusal teknolojik katma değerin artırılmasına katkı Türkiye Bilişim Derneği'nin ana amacını oluşturmaktadır.

V. Bilgi Toplumu Sempozyumu

1-2 Kasım 2006 Swiss otel Ğ Ankara, www.bilgitoplumusempozyumu.org

Açılış Konuşmaları: Dr. Ulvi Saran, KAV; Mahmood Ayub, UNDP

Prof. Ömer Dinçer, Başbakanlık Müsteşarı; Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı. Misafir Konuşmacı Prof. Subhash Bhatnager, Dünya Bankası,

"Uluslararası Uygulamalar Perspektifinde Bilgi Toplumu Stratejisi"

Panel: Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi. Moderator: Prof. Dr. Bengü Çapar. Panelistler: Ozan Bayülgen, P & R (Muteyit Firma), "Strateji Süreçleri ve Yöntem"; Turksen Kaya Bensghir, TODAI, "Kamu yönetimi boyutu". A. Ramazan Altınok, DPT, "Yapılanma ve Yönetişim". Turhan Menteş, TBD, "STK gözüyle Strateji", Ekrem Yener, Microsoft, "Bilgi Teknolojileri ve Ar-ge Boyutu". Mehmet T. Toros, TT, "Altyapı ve Erişim"

Varlık üretmek

Neden hep "düne yönelik ve dünden kalan" politikacılar bize, ülkemize yön veriyor, diye düşündüm, "Gelecek Peşinizde" kitabını okuyunca. Kitap bizim gibi ülkeler için alarm çanları çalıyor. Çünkü, dünyanın bilimsel-teknolojik ve ekonomik sistem olarak ana eğilimleri gözler önüne seriyor. Bu gelişimi kavrayamayan, bu gidişin dışında kalmamak için gerekli önlemleri almayan ülkelerin vay haline, diyor kitabın yazarı özetle.

Biz bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyen insanlar olarak bunun çok ayırdındayız; dergimizde ve bu köşede, geride bıraktığımız iki yılı aşkın süre boyunca bilim ve teknolojinin dünyayı nasıl yönlendirici bir niteliğe büründüğünü dile getirmeye çalışıyoruz.

Ülkemizde neden hep 1990 yılından beri krizlerle boğuştuğumuzun çok temel bir yanıtı, bizi kimlerin yönettiği sorusunda gizlidir. Bu soruya yanıtlarda hepimizin birleşeceği ana nokta, bence, bunların "dünden kalan" yöneticiler olduklarıdır; yarının değil.

Küresel dünya giderek daha adaletsiz oluyor ve ülkeler arasında uçurumlar büyüyor. Harvardlı profesör Juan Enriquez diyor ki, 1750 yılında en zengin ile en yoksul arasındaki fark 5/1 idi, bugün ise bu fark 390/1’e çıktı. Yani, zengin ülkedeki insanın ürettiğiyle, en yoksul ülkedeki insanın ürettiği arasındaki fark 390’a 1 oldu.

Neden? Çünkü günümüzde varlık üretmenin yolu yordamı çok değişti; artık eski üretim yöntemleriyle bir ülkeyi ayakta tutmak zor.

"Tarihi, kültürü, soyu çok parlak; ancak yurttaşlarının üretimini kat kat arttırmayı başaramayan ülkeler çok yoksullaştılar."

Acaba son 50 yılda bunca yeni ülkenin kurulmasının nedeni bu değil mi? Zenginlik ve varlık üretemeyip rekabet edemeyen ülkeler "doğurgan" olmuyorlar mı? Sovyetler Birliği’nden kaç ülke doğdu?

Dünya tarihi, imparatorluklar, zengin ve soylu ülkeler mezarlıklarıyla dolu!

Bilim ve teknoloji üretmeyen, bilişim ve genetik devrimlerini yakalayamyan ülkelerle, zengin ülkeler arasındaki fark gidierek daha açılacak.

Günümüzde üretkenliğin, zenginliğin sihirli adı, bilim ve özellikle teknoloji üretmektir.

Bilgi imparatorlukları, teknoloji ve bilim üretimi, bilgi, bilim ve teknoloji satışı, zenginlik üretiyor. Başka bir şey değil...

* * *

Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla...

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!