Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Parlak fikirli öğrencilere ödül

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) girişimciliğin özendirilmesi, ekonomik büyüme ile rekabet gücünün artırılması ve istihdam yaratılması konularına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği geleneksel "Girişimcilik Kongresi"nin üçüncüsü 19 Nisan 2006 tarihinde, Ankara’da ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Girişimciliğin finansmanı ve başarılı girişimci olmanın sırlarının ele alınacağı Kongre çerçevesinde, bu yıl ilk defa ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu işbirliği ile "İş Fikri Yarışması" düzenlenecek. Yarışmada jüri, başvurular arasından en iyi üç iş fikri sahibi öğrenciyi seçecek. Kongre açılışında gerçekleştirilecek ödül töreninde, jüri tarafından belirlenen üç öğrenci dizüstü bilgisayar ile ödüllendirilecek. Ayrıca, başvuran adaylar arasından belirlenecek iş fikri sahipleri, Bilgi Üniversitesi’nin e-mba programı kapsamında "Girişimcilik ve KOBİ Yönetimi" dersine katılma imkanına sahip olacak. Başarılı girişimci adaylarının projeleri, "Girişimcilik Kongresi" süresince de panolarda sergilenerek katılımcılara tanıtılacak.

TÜSİAD, "İş Fikri Yarışması" ile, üniversite öğrencilerinin girişimcilik alanında projeler üretmesini teşvik etmeyi ve başarılı girişimci adaylarına dikkat çekerek, yarının genç girişimcilerine destek olmayı hedefliyor.

Türkiye’de bulunan üniversitelerde öğretim gören Lisans ve/veya Lisansüstü öğrencileri "İş Fikri Yarışması"na başvurabilirler. "İş Fikri Yarışması"na başvurular aşağıdaki adreslerden yapılabiliyor.

http://www.tusiadgirisimcilik.org

http://www.ggt.metu.edu.tr


Geleceğin bilim insanları

Geleceğe bilim insanları kazandırmak amacıyla İzmir Ekin Koleji tarafından her yıl yinelenen ’Araştırma-Bilim ve Proje Şenliği’nin 6’ncısı, Ekin Koleji yerleşkesinde gerçekleştirildi. Şenliğe öğrencilerin yanısıra çok sayıda veli de katıldı. Bilim şenliği için aylardır hazırlanan öğrenciler, projelerini büyük bir coşkuyla sergilediler.

Fen dalında: Deniz suyundan kullanma suyu elde etme projesi, sigaranın insan sağlığına ve ekonomiye etkisi, hava kirliliğinin solunum sistemine etkileri; Araştırma dalında: İzmir’de çıkan gazeteler, İzmirli şair ve yazarlar, yerel tarih araştırması; Yayın dalında: Ekinli öğrenciler resimli roman ve resimli sözlük yazıyor projeleri; Eğitsel materyal üretimi ve beceri dalında: Matematik öğrenmeyi kolaylaştıran matematik oyunları projesi gibi ilginç projeler, katılımcıların ilgi odağı oldu.

Ekin Koleji Genel Koordinatörü Behçet Yavuz, Bilim Şenliği’ne katılan öğrencileri kutladı ve "sadece bilgi edinen değil, problem çözme becerileri de kazanan Ekinli öğrencilerin, bilimin aydınlık ışığında geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini" söyledi.

II. Tıbbi Biyolojik Bilimler Kongresi

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü mezunlarının kurduğu Tıbbi Biyologlar Derneği ile İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nın birlikte düzenlediği kongre, tüm temel tıp bilimlerini kapsamakta ve başta Tıbbi Biyologlar olmak üzere temel tıp bilimleri ile ilgili, tıp ve diğer dallardan tüm araştırmacıları bir araya getirerek, bu alanlarda yurtiçi ve yurtdışındaki en son yenilikleri paylaşmayı amaçlamaktadır. Öğrenci Sempozyumumuz ise yukarıda belirtilen alanlarla ilgili eğitim almakta olan bütün lisans ve lisansüstü öğrencilerine açıktır. II. Tıbbi Biyolojik Bilimler Kongresi ve V. Tıbbi Biyolojik Bilimler Öğrenci Sempozyumu, 26-27 Mayıs 2006 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem’i Demiroğlu Oditoryumu’nda yapılacak. Kongre web adresi; www.tibbibiyologlardernegi.org.tr ve www.ctf.edu.tr/ctftbiyo

Sunulacak bildirilerde konu sınırlaması yok. Seçilmiş bildiriler 10 dakikalık süre içerisinde sunulacak. Özetlerin on-line ek dosya şeklinde bildiriozet@tibbibiyologlardernegi.org.tr adresine gönderilecek (bugün son)

Konferanslar:

"Deneysel Kanser Modelleri" Dr. Tuncay Altuğ; "Mitokondri ve Kanser" Dr. Ayşe Özer; "Diyabet ve Hemostaz Sorunları" Dr. Hüsrev Hatemi; "Bölünmek ya da Bölünmemek: Rejenerasyon veya Ölüm" Dr. Arzu Karabay.


Biyolojinin Altın Çocuğu

Evet Charles Darwin’den söz ediyoruz. Geçen hafta yaşadığımız iki önemli gelişme, Darwin’in evrim teorisini tamamlayıcı nitelikteydi. Bugün okuyacağınız, deniz canlılarından bazılarının "karaya çıkma kararı" ile geçirdikleri evrimde, "eksik halka" olarak tanımlanan bir deniz-kara hayvanının fosili bulundu. Devonien döneminden, milyonlarca yıldan bu güne kalan fosili inceleyen bilimciler, laboratuvarlarda yaptıkları uzun süreli tetkiklerden sonra, canlının karaya çıkış için sahip olması gereken ön ayak organını geliştirdiğini gördüler.

Denizden kara hayvanına evrilmenin hemen hemen bütün ara aşamaları, önceki fosillerle gösterilmişti.

Fakat bugüne kadarki fosillerde, denizden karaya ilk çıkan hayvanın örneği bulunamamıştı. Balıklarda yüzgeç veya kanatların, ayaklara dönüş aşamasını temsil eden bir örnek eksikti ve işte şimdi de bu aşamanın hayvanı bulundu. Ve ismi kondu: Tiktaalik roseae!

Böylece evrimsel dönüşüm çok önemli bir kanıta daha kavuştu. Ve 375 milyon yıl öncesinin o müthiş öyküsü, denizden karaya geçiş serisi de tamamlanmış oldu! Meraklı okurlar arama motoru ile Devonien döneminlerine gitsinler, o dönemin bütün öyküsü önlerine serilecek!

* * *

İkinci bulgu ise, dergimize yetiştiremediğimiz, ancak gelecek sayımızda okuyacağınız, evrimsel gelişimin, en karmaşık düzeyde, moleküler düzeyde nasıl gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmada Dr. Thornton ve ekibi, soyları tükenmiş olan hayvan genlerini yeniden oluşturdu, eski gen parçalarını değiştirdi ve evrimin yeni bir moleküler bir yapıyı aşama aşama nasıl oluşturduğunun "canlı" örneğini gördü!..

Bu da müthiş bir deneydi; böylece evrim karşıtlarının öne sürdükleri "karmaşık sistemler ancak akıllı bir tasarımın ürünü olabilir" tezi, en temel ve karmaşık düzeyde de çürütülmüş oldu.

Evrim, karmaşık sistemlerin de üzerinden gelen bir güce sahip...

Zaten Darwin’in evrim kuramının belkemiğini de bu oluşturuyordu ve biyolojinin bu dahi insanı, 150 yıl önce bunu öngörmüştü.

Şimdi bilim, bu öngörüleri bir bir gerçekleştiriyor!

Gelecek cumartesiye kadar, sevgi ve dostlukla

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!