Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Çocuklar yaşama ve eğitim hakkı istiyor

Ekin Koleji’nin önderliğinde İzmir kapsamında dördüncüsü gerçekleştirilen geleneksel ’Çocuk Kurultayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. İzmirli çocuklar, ülkemizde ve dünyada çocuk haklarına özen gösterilmesini istediler. Kurultayın bu yılki ana teması olan ’Çocukluk ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni farklı yönlerden irdeleyen ilköğretim öğrencileri, ülkemizde ve dünyada yaşanan gerçekleri rakamlarla sergiledi. Çocukluklarını özgürce ve doyasıya yaşamak istediklerini belirten çocuklar, büyüklerden ve yetkililerden, çocukların haklarına özen gösterilmesini istediler. Sokak çocuklarına sahip çıkılmasıyla, kız öğrencilerle engelli çocukların eğitim hakkına özel önem verilmesi istenen bildirgenin son bölümünde; çocukların toplumsal yaşama eşit ve özgür bireyler olarak katılımlarının sağlanmasının, yarınların güvencesi olacağı vurgulandı.

Dünyanın çocuk haritası

Dünyanın 5 kıtasında 2 milyar 700 milyon çocuk yaşıyor.

18 bini ishalden olmak üzere günde 35 bin çocuk ölüyor.

800 milyon çocuk yeterli beslenemiyor.

400 milyon çocuk temiz su içemiyor.

170 milyon çocuk yetersiz beslenmeden dolayı büyüme ve gelişme bozukluğu içinde büyüyor.

Yoksul ortamlarda yaşayan çocuk sayısı 1 milyar.

Önlenebilir veya tedavi edilebilir hastalıklardan dolayı her yıl ölen çocuk sayısı 4 milyon.

6-11 yaş arası hiç okula gitmeyen çocuk sayısı 140 milyon.

Her 100 çocuktan 24’ü okuma yazma bilmiyor.

Türkiye’nin çocuk haritası

Türkiye’de her yıl 1 milyon 360 bin bebek doğuyor.

Her 4 çocuktan 1’i hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalıştırılıyor.

Kimsesiz çocuk sayısı 700 bin.

SHÇEK’in himaye ettiği çocuk sayısı 21 bin.

20 bin çocuk sokakta yaşıyor.

Çocukların yüzde 72’si anne baba, yüzde 22’si öğretmen dayağı yiyor.

Her 3 çocuktan 1’i istismara uğruyor.

"Yenilikçilik, Girişimcilik ve Finans"

İstanbul Proje Yönetim Derneği, proje yönetiminin teori ve uygulamalarını geliştirmek, proje yönetiminde uluslararası metodolojileri yaygınlaştırmak, profesyonelliği ve kaliteyi teşvik etmek amaçları doğrultusunda, kamu ve özel sektör profesyonellerini, akademisyenleri ve konuya ilgi duyan kişi ve proje organizasyonlarını "DİNAMİKLER 2006" Proje Yönetimi Ulusal Kongresi’nde bir araya getirmeyi amaçlamıştır. Kongre kapsamı: Ülkelerin sektörel ve ekonomik kalkınmalarında yenilikçi ve girişimci projeler büyük önem taşımaktadır. Küreselleşen dünyada hızla gelişen ve değişen teknolojinin etkisiyle yeni ve yenilikçi projeler gerçekleştirebilmek, proje yönetim sistemlerinin etkin kullanımını zorunlu kıldığı gibi; projelerin kısa sürede hayata geçirilmesi zorunluluğu da giderek daha fazla finansal destek ve disiplinlerarası donanıma sahip beyin gücünü gerekli kılmaktadır. Dinamikler 2006’nın hedefi üç vektör olarak belirlendi: "Yenilikçilik, Girişimcilik ve Finans": Bu kongrede bu üç vektörün açılımında proje yönetim dinamiklerinin incelenmesi ve Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen özgün, yenilikçi ve girişimci projelerin bir araya getirilmesi hedeflendi. Kongre Konuları: - Proje Yönetiminde Yenilikçilik ve Girişimcilik- Yenilikçilik ve Girişimcilikte Başarı Öyküleri- Projelerde Finans Araçları ve Yönetimi- STK Uygulamaları- AB Projeleri Uygulamaları- Ar-Ge Projeleri Uygulamaları- Teknopark Uygulamaları- Sanat ve Girişimcilik.

Makale özetleri son gönderim: 21 Ocak 2006. Tarih ve Yer: 7- 8 Nisan 2006 İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi İTÜ Ayazağa Yerleşkesi, www.ipyd.org ; ipyd@ipyd.org

"Bilgi Teknolojileri Kongresi IV"

9-11 Şubat 2006 yılında Pamukkale Üniversitesi yapılacak kongrede, üniversitelerde bilgi teknolojileri konusunda ilgili grupları biraraya getirerek, bilgi teknolojileri altyapısı, kullanımı, eğitimi ve üretimini tüm boyutlarıyla tanıtmak, tartışmak tecrübeleri paylaşmak, ve ortak politika oluşturmak amaçlarıyla ulusal boyutta Akademik Bilişim 2006 konferansı, bu yıl Pamukkale Üniversitesince düzenlenen Bilgi Teknolojileri Kongresi ile birlikte yapılacaktır. Konferansta davetli bildiriler, eğitim seminerleri ve yapılandırılmış çalışma grubu/açık oturum türü etkinlikler yapılacaktır. Konferans ilgili herkese açıktır; ve bu konularda katkı bekliyoruz.

Ana Konular: Ağ ve Sistem Yönetimi; Elektronik Kütüphaneler; Yüksek Başarım, Grid ve Kümeleme; Yazılım Geliştirme Ortamları; Yeni Teknolojiler; Güvenlik Sistemleri; Temel Bilişim Eğitimi; E-ogrenme, Uzaktan Eğitim, İnternet Destekli Eğitim; Medikal Bilişim; Tarımsal Bilişim; Web Kurulumu ve Yönetimi; Mobil Ağlar ve Uygulamalar; Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisi; Araştırma Ağları, 6. Çerceve ve Teknokentler; Açık Kaynak Kodlu Sistemler; İstenmeyen Trafik: Spam, Virus, PP; Üniversite Bilişim Sistemleri; İnternet Servislerinin Çalıştırılması; Kurumsal İnternet Politikaları, Kurumsal ve Kampus Ağlar; -iş, e-ticaret, M-ticaret; Sistemler ve Uygulamaları; Destekli Tasarım ve Üretim; Coğrafi Bilgi Sistemleri; Görüntü İşleme; İşaret İşleme; Otomasyon Sistemleri; Otomatik Tanıma ve Veri Toplama Sistemleri; Yönetim Teknikleri; Veri Madenciliği Veri Paylaşım ve Dağıtımı; Veri Tabanı ve Yönetimi; Yazılım Mühendisliği; Diger Konular

Konferans dili Türkçe'dir. Yurt dışından gelen konuklar İngilizce konuşacaklardır. Her türlü iletisim ve daha ayrıntılı bilgi için: bilgi@ab.org.tr; http://ab.org.tr/

Yeni okurlara merhaba

Hürriyet’in haftalık popüler bilim dergisine hoşgeldiniz! Yayın hayatında dört yılını tamamlayan Hürriyet Bilim, 214’üncü sayısıyla size merhaba diyor! Kiminiz bizi taa ilk yayınlandığımız ve Hürriyet’le parasız dağıtıldığımız zamandan tanıyorsunuz. Bir şekilde bizi bu zaman içinde izleyememiş olabilirsiniz!

Oysa biz dört yıldır her cumartesi günü gazete bayinizdeyiz! Bir küçük ek ücret ödeyerek, koskoca bilim dünyasını her hafta evinize getirebilirdiniz! Eğer bizi izlemediyseniz, emin olun, çok şey kaçırdınız!

Her hafta dünya biliminde, tıpta, sağlıkta, çevrede, yerkürede, atmosferde, hayvanlar dünyasında, uzayda, fizikte, kimyada, gelecekte, bilgisayarda, iletişimde, ekonomi biliminde hangi yeniliklerin, buluşların gerçekleştiğini, hangi yeniliklerin ipuçlarının yakalandığını, hangi yeni kavramların ortaya atıldığını, hangi yeni genetik ve tıbbi tedavi süreçlerin ve teknolojilerin devreye girdiğini, biyolojide hangi sırların aydınlatıldığını izlemek zorundasınız.

Çağın insanı olarak.

Evet, böyle bir yükümlülüğünüz var, kendinize, ailenize, ülkenize ve dünyaya karşı!

Hayatı, bugünü ve yarını, evreni ve geleceği maddi olarak anlamanın, algılayabilmenin sırrı, bilimi izlemekte yatıyor.

Bilim, günlük yaşamın dışında, insana, öğrenme ve kavramanın eşiğinde bulunan çocuklarımıza müthiş bir bakış kazandırır.

Bilim: Hayatımızı her yönüyle etkileyen insanlığın temel faaliyet alanı! Sanattan da, edebiyattan da fazla!

Bilim ve onun uygulama alanı olan teknoloji, bütünüyle yaşamımızı etkiliyor, belirliyor, değiştiriyor..

Bu bakımdan bilime, uygarlığımızın ana taşıyıcısı gözüyle bakabiliriz! Bugünlere bu sayede geldik!

Bilim, bize kendimizi tanıtıyor, sağlığımızın geleceği ile ilgileniyor, doğanın işleyiş mekanizmalarını çözümlüyor, daha yaşanılır bir dünya için çalışıyor, tehlikelere karşı hazırlıklı olmamız için bizi önceden uyarıyor.

Milyonlarca araştırmacı bizim için çalışıyor. Onbinlerce dergide araştırmalarını yayımlıyor; biz de bu araştırmalardan süzdüğümüz haber, yorum ve makalelerden bir seçkiyi, her hafta Hürriyet BİLİM ile evinize getiriyoruz.

Bu hafta size son bilim olaylarından önemli gördüğümüz bir demet sunuyoruz... Yeni ürünleriyle, Çocuklara Bilim ve Akıl Çalıştırma sayfalarıyla..

Bizi izleyin. Her cumartesi bayinize BİLİM derginizi ayırtmanızı diliyoruz.

Haftaya yeniden birlikte olmak dileklerimizle, sevgi ve dostlukla...

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!