Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 00:00

Beyin: Bilgi İşleyen Makina

1995 ve 1997’de düzenlenen toplantıların devamı olarak, "Bilgi işleyen makine olarak beyin" konulu toplantının üçüncüsü 23-24 Aralık 2005 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da yapılıyor. Konu üzerinde çalışan araştırmacılar yaptıkları bilimsel veya uygulamalı çalışmalar üzerine bilgi alış verişinde bulunacak. Toplantıda Antropoloji, Biyoloji, Dilbilim, Felsefe, Fizik, Güzel Sanatlar, Hukuk, Kimya, Matematik, Mühendislik, Psikoloji, Sosyoloji, Tıp gibi farklı disiplinlerin konuya yaklaşımları kavramsal düzeyde ele alınacak. Konular arasında ağırlıklı olanlar şunlar: bellek, dil, duygu, yaratıcılık, karar verme, karmaşık sistemler. Toplantı herkese açık ve ücretsiz.

Daha önceki toplantılarda "Organ Olarak Beyin, Bilgisayarlar, Beyinin Enerji Sistemi ve Görüntüleme, Beyinin Evrimi, Örüntü Tanıma/Denetim, Beyinin Giriş-Çıkış Kanalları, Beyinin Gelişimi, Beyin, Sinir Sistemi ve Bilgisayar Ağları, Bilgisayarda Öğrenme, Beyinde Öğrenme ve Bellek, Öğrenmenin Moleküler Mekanizması, Psikoloji Açısından Beyin-Bilgisayar Karşılaştırması, Zihnin Fiziği, Yapay Zekanın Felsefesi, Yapay Zekada Vücut Beyin Problemi, Aklın Unsurları, Beyin Bağlamında Kaotik Sistemlere Bakış" konuları bu çerçevede işlenmişti..

Yapılan açıklamaya göre, bildiri önerileri Program Kurulu tarafından değerlendirilecek ve kabul edilen bildirilerin tam metni Pan Yayıncılık tarafından bir kitap halinde derlenecek.

Ayrıntılı bilgi: www.beyin.org.tr/beyin2005/index.htm

İktisat-İşletme Finans dergisi endekslere girdi

20 yıldır yayınlanmakta olan İKTİSAT-İŞLETME ve FİNANS DERGİSİ EkonLit bünyesinde endekslenmeye uygun bulundu. Yapılan değerlendirme sonucunda derginin, CD ortamındaki JEL,JEL ve EkonLit kapsamındaki, AEA elektronik endeksinde listelenmesi kabul edildi.

EkonLit, (American Economic Association) AEA’nın dünya çapındaki ekonomik literatürün elektronik bibliografyasıdır. EkonLit içinde abstraktlar, indexler, ekonomik yayınlardaki makalelere ulaşabileceğiniz bağlantılar bulunmaktadır. Kitapların abstrakları, kitaplardaki makaleler endekslenir, makale serileri bulunur. JEL (ekonomik literatür dergisi) kitap değerlendirmelerini tümüyle barındırır. EkonLit, dünya çapındaki üniversitelerin ve kütüphanelerin web sitelerinde bulunabilir.

EkonLit web sayfaları, EkonLit’de ve Ekonomik Literatür dergisinde endekslenmekte olan dergileri ve URL yayıncılarının linklerini listeler. Sayfalar ayrıca EkonLit’de kullanılan konu açıklayıcıları linkleri ile birlikte JEL klasifikasyon sistemi ile karşılaştırılabilecek başlıklarla da listelenir.

1969 yılında EkonLit’de indekslenen sürekli dergilerin sayısı 182 adet iken bugün bu sayı 750’ye çıkmıştır. EkonLit’de listelenen dergiler ekonomik içeriklerine göre seçilir. EkonLit dünyanın her yerinden gelen ekonomik dergilerin, çoğunlukla İngilizce olan veya İngilizce özetleri bulunan makalelerine referans teşkil eder.

Başkent Üniversitesinde Matematik Sergisi

Başkent Üniversitesi GSTMF 2004-2005 Güz Dönemi 2005-6 öğretim yılı ilk koridor sergisi Matematik, 13 Kasım tarihine kadar görülebilir. Halime Fişenk, Kutlu Gürelli, İnanç T. İlisulu, Kayahan Kaya, Özgün Tanglay, Çağlar Uzun, Altan Yörük yaptıkları açıklamada şöyle dedi: Her şeyin dijital, yani sayısal ve anti-rastlantısal olduğu dünyada "1" ler ile "0" lar hızla değer kazanıyor. "Sanal gerçeklik dediğimiz matematiğin ta kendisi mi yoksa? Mühendislik matematikle dost evet; peki ya sanat, edebiyat? Müziğin matematikle ilişkisi var mı dersiniz, ya resmin? Matematik mimarlığın neresinden teğet geçiyor, tasarıma yüzde kaç uğruyor?" Bu soruları sorduk birbirimize, sonra kendimize. Çoktan seçmeliler arasında öne çıkan "doğru şık" değildi aradığımız; biz daha çok yeni "şık"lar yaratma peşindeydik. Başkent Üniversitesi çatısı altında bir araya gelen Grafik Tasarımcılar olarak "matematik"i ilk akla gelenlerden uzaklaşarak irdelemek istedik. Böylece taze beyinlere tasarımcı olmanın sorgulamak olduğunu gösterebilir, bildikleri kavramlarla onları şaşırtarak farklı bir "hoşgeldin" diyebiliriz dedik.

İki kere iki eder dört, dört kere dört onaltı, böl onaltıyı ortadan. Ortadan böl, katla, karesini al...Çarpım tabloları, hesap makinaları, şablonlar, eğriler, doğrular, noktalar arasında yol alırken, matematiğin görünmeyen haritasını çıkarıyoruz; yaratmaya dair cümleler kuruyor, oyunlar oynuyoruz.

Işık ülkesi Likya

Anadolu arkeolojik zenginlik, uygarlık tarihi ve insanlığımızın gelişimi açısından dünyanın en zengin yerlerinin başlarında geliyor. Bu aslında çok çevre tarafından, özellikle arkeologlar ve kültür bilimciler tarafından bilinen bir gerçek.. Her ne kadar siyasetçi ve büyük çoğunluk bu olgunun bilincinde olmasa da!

Her yıl Anadolu’da dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den yüzlerce arkeolog, Anadolu uygarlıklarını sırlarını ortaya çıkarmak için çalışıyor. Bu topraklardan gelip geçen yüzlerce uygarlık üzerine toplanmış bilgiler, yazılmış kitaplar, raporlar ve makaleler v eyapılan degğerlendirme ve analizler dünyanın en büyük kütüphanelerinden birini oluşturmaktadır.

Bu geçmiş uygarlıklar arasında Likya’nın çok önemli bir yeri vardır. Önümüzdeki hafta başında, dünyaca ünlü Likya uzmanlarının da katılacağı uluslararası bir toplantı başlıyor.

Göçek- Antamya arası çok geniş bir bölgeyi kapsayan Likya "ışık ülkesi" olarak bilinirdi. Üzerinde çok çalışma yapılmasına rağmlen, Likya dili de henüz çözülemeyen diller arasında bulunuyor..

Arkeologlara göre "Likya uygarlığı, özgürlükçü, kahraman ve kadını öne taşıyan anaerkil yapısıyla biliniyor. George Washington’un Amerika’yı kurarken, dünya tarihinin ilk demokratik yapısı olarak dikkati çeken Likya Demokrasisi’nden esinlendiği söyleniyor."

Uzun yıllardır Likya bölgesinde çalışan arkeologlar, 7-10 Kasım tarihleri arasında Antalya’daki III. Uluslararası Likya Sempozyumu’nda Likya uygarlığının tarih öncesi çağlardan başlayan ve Ortaçağa kadar uzanan öyküsünü irdeleyecekler. Sempozyumda Likya uygarlığı üzerine sergiler yer alacak ve yeni basılmış kitaplar da tanıtılacak.

Toplantıyı ise AKMED düzenliyor (www.akmed.org.tr). Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü’nun kurucuları olan ve İstanbul’a bir de sanat müzesi kazandıran Suna ve İnan Kıraç Ailesi’nin finanse ettiği bu sempozyum, aynı zamanda AKMED’in kuruluşunun 10. yıldönümüne rastlıyor.

Likya sempozyumunden çıkacak yeni bilgileri de sizlerle paylaşmayı umarak, mutlu ve nice bayramlar dileriz..

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!