Einstein yaz kampı başlıyor
20 Haziran Ğ 26 Ağustos 2005 tarihleri arasında, 5 farklı dönemde, 2’şer haftalık ‘Dupont Ile Einstein Yaz Kampı’ hafta içi her gün 10.00-16.00 arası 7-14 yaş arası çocuklar için Bilim Merkezi'nde başlıyor. Bilim, Çevre ve Ekoloji, Uzay, Bilgisayar, Deprem, İlkyardım, Maket, Sanat, 3D, Robot, Fotoğraf atölyelerinin heyecanlı ve eğlenceli serüveni ile bir araya geliyor çocuklar. Şişli Belediyesi Bilim Merkezi, Rahmi M. Koç Müzesi, Sabancı Müzesi, İstanbul Modern, Dijital 3D Sinema, Akut, İstanbul Üniversitesi Gözlemevi, DuPont Gebze Üretim Sahası, Deprem Odası, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Belediye Atık Merkezi,
Atatürk Arberotumu, Oyuncak Müzesi, Genetik Laboratuvarı, Çikolata Fabrikası... Dönem Ücreti: 330.000.000 TL + KDV + Servis Ücreti
(Fiyatlara
yemek ücreti ve gezi ücretleri dahildir.) Adres: Şişli Belediyesi Bilim Merkezi Öğretmen Haşim Çeken Caddesi Fulya İstanbul.
Bilgi ve Kayıt için, Melike Sarıgül: 0212 266 0046 www.bilimmerkezi.org.trBİLTEK 2005 sona erdi
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin ‘Yazılım’ konulu ilk uluslararası kongresi olan BİLTEK 2005 Uluslararası Bilişim Kongresi, Türk ve yabancı konuşmacı ve panelistlerin önemli sunumlarına sahne oldu. Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye’de ilk kez akredite edilerek tanıtımı yapılan kongreye ayrıca Malta, Litvanya, İtalya, Fransa, Kore, Hollanda, Japonya, Hindistan, Pakistan ve Almanya’dan katılım oldu. Kongre, yaklaşık 400 katılımcıya evsahipliği yaptı. Açılış konuşmalarının ardından, BİLTEK 2005 Uluslararası Bilişim Kongresi’nin ilk gün sunumları ve üç ayrı panel gerçekleştirildi.
IBM’in İngiltere’deki Hursley Laboratuvarı’ndan Joe Winchester’ın konuşmasıyla başladı. Daha sonra, Gelişmekte Olan Pazarlar konulu bir panel düzenlendi. Panele, HP Türkiye Kişisel Sistemler Grubu Ülke Direktörü Serdar Urçar, Intel Ülke Müdürü Özerk Ege Ertem, Panda Software Ülke Müdürü Osman Nuri Sekkin, Turk.Ticaret.net Pazarlama Direktörü Uğur Nalbantoğlu ve Avea Genel Müdür Yardımcısı Göktekin Dinçerler katıldı.
Bölgesel Kalkınma İçin Teknoloji ve Teknoparklar konulu panelde ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi MetuTech’ten Uğur Yüksel, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Atilla Dikbaş, Batı Makedonya Üniversitesi’nden Yannis Bakouros, Girit Bilim ve Teknoloji Parkı Direktörü Artemis Saitakis, Bilkent Üniversitesi Cyberpark Genel Müdür Yardımcısı Kuzeyhan Özdemir yer aldı. Panelde, Yunanistan’da bulunan teknoparkların gelişimi anlatıldı ve sanayi-üniversite işbirliğinin ve teknoloji üretilmesinin, bilgi toplumu olma açısından önemi vurgulandı.
Panelde ayrıca İTÜ’deki Arı Teknokenti ve Bilkent Üniversitesi Cyberpark konusunda bilgiler verildi. Kongrenin yazılım ve bilişim teknolojileri yönünden Türkiye için yeni bir pencere açtığı belirtildi.
Kazdağları Çevre Eğitim Kursu
Kazdağları’nı yerinde tanımak, yürüyüş yapmak, fotoğraf çekmek, doğa ile iç içe olmak, alabalık yemek, çevre konusunda bilgilenmek istiyorsanız 17 - 24 Temmuz 2005 veya 24- 31 Temmuz 2005 tarihleri arasında Bayramiç’te kamp düzenlendi. Bir haftalık kurs döneminde beş gün boyunca 20 saat teorik 30 saat uygulama olmak üzere toplam 50 saat ders yapılacak, hafta sonu da yörenin arkeolojik alanları ve savaş alanları rehber eşliğinde gezilecek ve kurs sonunda katılımcılara çevre gönüllüsü sertifikası verilecek. Kursun amacı, Kazdağları’nı ormanlarıyla, barındırdığı bitki ve hayvanlarıyla, su kaynaklarıyla, kültürel, tarihi, mitolojik, çevresel ve ekonomik değerleriyle anlatıp yerinde uygulamalar yaparak doğaya ve çevreye duyarlılığı arttırmak.
Kurs, 18 yaş üstü herkese açık. İki dönem yapılacak olan kursun toplam katılımcı kontenjanı altmış kişi. Öğretmen evinde sabah kahvaltıları (açık büfe) ve akşam yemekleri (3 çeşit yemek+salata). Öğle yemekleri kumanya (bir gün alabalık), 22 ve 29 Temmuz akşamları veda yemeği ve eğlence. Kendi mönünüzü kendiniz yapacaksınız. Dersler Halk Eğitim Merkezi’nde, yemekler öğretmen evinde, kalma yeri Yüksekokul yurdundadır. Uygulama gezileri: Kazdağları kuzey yamacında gerçekleştirilecektir. Güzergahlar: Çırpılar - Uzunoluk, Evciler - Ayazma, Karaköy Ğ Karagöl ĞKurşunbatmaz - Dalaksuyu- Kumlukdüzü, Çaldağ Ğ Kebrene
Ulaşım: Bayramiç’e ulaşım Çanakkale otogarından Bayramiç Seyahat otobüsleri ile (her yarım saatte bir) sağlanacaktır. Bulunması gereken kişisel malzemeler: Sırt çantası, yürüyüş kıyafeti ve ayakkabısı (yağmurluk dahil), fotoğraf makinesi, çarşaf, yastık kılıfı, havlu. Ücretler: Kalma yeri, yemekler, uygulama gezileri, ders ücretleri her şey dahil.
Bilgi için: http://physics.comu.edu.tr; kalfa43@mynet.com, Tel:0543 835 60 51
Beden tarama
Bilim dünyasındaki yüzlerce araştırma arasından seçerek dikkatlerinize getirdiğimiz onlarca
haber ve derleme yazı arasında sağlığımızı özellikle ilgilendiren birinin altını çizmek istiyoruz: Bilgisayarlı tomografilerde tüm beden tarama işlemleri. Yazının candamarı, her yıl tüm beden taraması yapanlarda kanserden ölüm riskinin yüzde 2 artıyor olmasıdır..
Şüphesiz, yaşamın kendisi zaten risk dolu, diyenler için söyleyecek söz yok. Tabii yüzde 2, istasiksel bir ortalamadır ve her kişinin biyolojik özelliklerine göre de değişebilir niteliktedir. Bu tür tıbbi uygulamalarda uzmanların temel eleştirisi, tüm beden taramalarının, özellikle rastlantısal karakteridir. Bu rastlantısal durum, okyanusun ortasında tek çengelli olta ile balık avlamaya benzetilebilir.
"Ya bir şey varsa!", "Bir şey varsa erken davranmış olurum" düşüncelerine, insanların kayıtsız kalmaları zordur. Hele bir de parası varsa, bastırır ve teknolojinin sunduğu en pahalı olanaktan sonuna kadar yararlanır. Ancak radyasyon kullanan bu teknolojilerin getirdiği önemli risklerin de bulunduğunu bilmeliyiz. Bu teknolojik uygulamayı sunanların, "hastaları" yeterince bilgilendirmekten kaçınma tavrını da akıldan çıkarmamak gerekir.
Aynı şekilde göz hastanelerinin ortalığı sarması da sağlık ticaretinin vardığı boyutları gösteriyor. Gözleri "sıfırlamak" iyi hoş da, bu tamamen estetik bir kaygıdan kaynaklanıyorsa, gözlerdeki bozuklukları gidermenin bir sağlık maliyetinin olduğunu da unutmamak gerekir.
"Sıfırlanmış gözler"de aylar süren, yeni ameliyatları gerektiren ve yaşam kalitesini düşüren iyi görmeme olasılığını unutmamak gerekir. Bu maliyet keşke bununla sınırlı kalsa ve zaman içinde tam görme yine mümkün olsa!
Göz ameliyatlarının sıradanlaşması, yatırım maliyetlerini bir an önce karşılayabilmek için rekabet koşullarında fiyatların çok düşük tutulması ve kalite denetiminin yeleşmemiş olması, ayrıca bu ameliyatları gerçekleştirenlerin uzmanlıklarının "pişmemiş" olması, hasta ve ameliyatlar açısından başarısızlık riskini arttıran diğer unsurlar.
Bir de ülkemizde hasta haklarının yeterince yerleşmemiş olması da, başarısızlığın sadece ve tamamen hastaya fatura edilmesi sonucunu doğurmaktadır.
Önceki hafta, cerrahların ABD’de kalp ameliyatlarının en kárlısını seçmesini konu alan bir araştırma yazısı yayımlamıştık. Ülkemizde de bazı cerrahların pahalı kalp ameliyatlarına yönelme tercihi, ülkemizde sağlık ticareti ve etik tartışmaları başlatabilecek bir nitelik kazandı.
Editör