Düzeninin adı düzensizlik

Güncelleme Tarihi:

Düzeninin adı düzensizlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2013 01:11

Alman futbolunun yükselişiyle birlikte ortaya çıkan felsefe en çok konuşulan konulardan biri haline geldi.Zirve futbolunda sistemli savunmayı aşmak günden güne zorlaşıyor. Son dönemde İspanyollar ve Almanlar bireysel futbolcu yetenekleriyle değil taktiksel açıdan katı savunmaları delmenin yollarını keşfettiler.

Haberin Devamı

BARCELONA ne kadar iyi top çevirirse çevirsin, Mourinho ve Di Matteo gibi teknik adamlar takımlarını doğru yerleştirip, kritik noktalardaki pas açılarını kapatıp sonuca gittiklerinden beri topsuz oyun, toplu oyunlara üstünlük kurdu. Herkes Barcelona’nın Tiki Taka’sının pasa ve topa sahip olmaya dayandırıldığını düşünürken, Almanlar herkesin gözünden kaçırdığı detayı yakalayarak yepyeni bir anlayış geliştirdi; Gegenpressing (karşı pres)
Topu kaybettiğiniz anda başlayan bir pres çeşidi olan “karşı presi”(gegenpressing) diğerlerinden ayıran nokta yeri ve zamanlamasıdır. Yapılan pres içerisinde topun olduğu bölgeye hareket eden rakip düzeninden çıkar. Presle sizden topu almış rakibin oyuncusu ilk 5 saniye içerisinde düzensiz yerleşimden dolayı doğaçlama oynamak zorunda kaldığı gibi pas opsiyonları da sınırlıdır. Deyim yerindeyse başına üşüşüp topu yeniden kazanmak oldukça kolaydır.

Haberin Devamı

BU SİSTEMİ ALMANLAR GELİŞTİRDİ

GUARDİOLA yönetimindeki Barcelona futbolunun bu ince ayrıntısını Almanlar fark etmekle kalmadı aynı zamanda da geliştirdi. Topu kaybettikleri zaman “gegenpressing” ile 5 saniye içerisinde topu yeniden ele geçiren Almanlar rakibin yerleşik düzenine geçmesine izin vermeden hücum etme girişiminde bulunarak “geçiş futbolu (umschaltspiel)” olarak adlandırdıkları bir sistem yarattılar. Borussia Dortmund belki Barcelona gibi topun geri kazanımı için karşı pres uyguluyordu ama devamında İspanyollar gibi top çevirmek yerine bu düzensizliğe hücum ederek çok daha efektif olmayı başardılar. Bunun adına da “geçiş futbolu” (Umschaltspiel) ismini verdiler. İngiliz ve İtalyan futboluna yabancı olan bu felsefe içerisinde hücum etmeyi de barındırdığı halde “gegenpressing” olarak da anılıyor. Nihayetinde Almanlar topu kaybettiği anda geri kazanıp hızlı bir şekilde hücum ederek etkili ve başarılı hücum etme fikri ile zirveye çıktılar.

Dünyanın en iyi oyun kurucusu

Bu sistemi en iyi uygulayan takım olan Borussia Dortmund’un başarılı hocası Jurgen Klopp, Gegenpressing’i kısa ve net cümlelerle tanımlıyor; “O, dünyanın en iyi oyun kurucusu”

GÖRÜŞLER

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ’TA UYGULUYORUZ

Edin Terzic

DORTMUND U19 takımı ve futbolcu izleme departmanında edindiği tecrübesini Beşiktaş’a aktarmaya gayret eden Edin Terzic, “Alman futbolunda önemli bir felsefe. Temmuz 2010’da Dortmund’un teknik ekibinde görev yapmaya başladığımda Hannes Wolf ile çok çalıştık. Önemli olan futbolcuların adaptasyon sürecini kısa süreye indirmesi. Başlarken zordur ama alıştığınızda aktif oluyorsunuz. Beşiktaş’ta bu sistemle başarılı olduk.

EN İYİ DÜŞÜNCE

Samet Aybaba

Beşİktaş’ın geçen yıl Süper Ligi üçüncü bitirmesinin ardında hiç şüphesiz Gegenpressing sistemi var. Almeida, Fernandes gibi bazı oyuncularımızın eksik olmasına rağmen Süper Ligi üçüncü bitirdik. Dünyada şu anda en iyi düşünce Gegenpressing’dir. Teknik direktörün oyuncusunu bu sisteme göre hazırlaması zor değil ancak oyuncuların mental olarak bu sisteme adapte olması çok önemli.

Haberin Devamı

Anti tezi de Guardiola’dan

Luis Enrique’nin Roma’yı çalıştırdığı dönemde Sportif Direktör olarak görev yapan Marcos Lopez’e göre Pep Guardiola bu fikre karşı beş saniye kuralıyla anti tez üretmiş. İspanyol analist Guardiola’nın topu kaybettikten sonra savunmanın beş saniye içerisinde kendisini yeniden organize etmesi üzerine çalışma yaptırdığını dile getiriyor.

Ersun Hoca en yakın takipçisi

ERSUN Yanal, dünya futbolundaki yenilikleri yakından takip eden isimlerin başında geliyor. Özellikle Yanal’ın Gençlerbirliği döneminde oynattığı futbol bu felsefeyle birebir yakınlıklar gösteriyor. Son dönem Fenerbahçe gollerinde de benzer ayrıntıları yakalıyoruz. Derbide Galatasaray’a atılmış ikinci gol bu felsefenin üretimine örnektir.

Haberin Devamı

Yıllardır uyguluyorum

Bu felsefeyi Almanların geliştirdiğini düşünmüyorum. Ankaragücü, Gençlerbirliği, Trabzonspor ve şimdi Fenerbahçe’de bu sistemi uzun yıllardır uyguluyorum. Fatih Terim de aynı sistemi uygulayan teknik adamlardan biri. Bu yeni icat olmuş bir şey değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!