Dünya rekoru getiren yönetim modeli

Güncelleme Tarihi:

Dünya rekoru getiren yönetim modeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2004 22:41

Beş trilyon liralık yıllık bütçe... 120 bin metrekarelik tesis... Atletizm, tenis, yüzme ve sutopunda 500 lisanslı sporcu... 21 yılda toplam 27 takım şampiyonluğu, 617 ferdi şampiyonluk, 128 Türkiye rekoru, 293 milli sporcu... Ve son olarak milli atletimiz Elvan Abeylegesse’den gelen dünya rekoru... 1983’te olimpiyalara sporcu yetiştirmek’ hedefiyle kurulan ENKA Spor Kulübü, uyguladığı ‘akıllı yönetim’ ile hedeflerini adım adım gerçekleştiriyor. ENKA Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Tansuğ, ENKA’da uyguladıkları ‘spor yönetim modeli’ni ve Elvan’ın nasıl dünya rekoruna koştuğunu anlattı.

Haberin Devamı

Bundan 21 yıl önce kurulan ENKA Spor Kulübü daha o zamanlarda hedefini büyük koydu. Olimpiyatlara sporcu yetiştirmeyi, rekor kıran sporcuların kulübü olmayı amaçladı. Çıtayı daha ilk baştan bu kadar yükseltince gerek sporcu ve gerekse antrenör seçiminde hep ‘en iyi’lere odaklandı. Kulüp, adını koymasa da spor yönetiminde ‘ENKA Modeli’ni uyguluyor.

Kulüp yöneticileri her yıl ‘dedektif gibi’ çevre okullarda genç yeteneklerin izini sürüyor. Beden eğitimi öğretmenleri ile görüşüp gelecek vaat edenleri bünyesine katıyor. İhtiyacı olanlara burs veriyor, destek oluyor. Haftanın her günü bu tesislerde antrenman yapan öğrenciler ‘sporcu disiplini’ ile yetişiyor. ENKA Spor Kulübü beş bin metrede dünya rekoru kıran Elvan Abeylegesse gibi sporcuları işte böyle yetiştiriyor.

AMAÇ OLİMPİYATLARDI

ENKA Spor Kulübü 1983’te sporu geniş kitlelere yaymak ve olimpiyatlara sporcu yetiştirmek amacıyla kuruldu. İstinye tepelerinde ‘çölde vaha’ benzeri 120 bin metrekarelik bir spor kompleksi inşa edildi. İçine açık ve kapalı yüzme havuzları, atletizm pisti, kapalı spor salonu ve 12 tenis kortu yapıldı.

Kuruluşundan bu yana dört binin üzerinde lisanslı sporcu yetiştirdi. Her gün sabahtan akşama kadar 500 sporcu tesislerinde antrenman yapıyor. Birçok takıma sporcu yetiştiren, sporcuları Avrupa’da ve dünyada madalyalar alan bir ‘okul’. ENKA’lı Türkiye gülle atma rekortmeni Ekrem Ay’ın 1995’TE 18.55 metre ile kırdığı rekor hala kırılamamış.

TAKIM SPORLARINDAN BİREYSELE

Bugün ENKA Spor Müdürü olan Alper Kasapoğlu dekatlonda Balkan Şampiyonu olmuş, Akdeniz Olimpiyatları’nda ikinciliği var. ENKA Vakfı’na bağlı olan kulübün 500 lisanslı sporcusu ve 30 antrenörü bulunuyor. Tenis, yüzme, su topu ve atletizm branşlarında faaliyet gösteriliyor. Daha önceleri basketbol ve voleybolda da sporcu yetiştirilmiş. Hatta, ENKA bundan beş yıl önce Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası’nda üçüncülük elde etmiş. Üç yıl önce çok büyük bütçeler isteyen bu iki spor branşını bu alanda yatırım yapan başka kuruluşlara bırakarak çekilmiş. Bireysel sporlara yönelmiş.

TENİS VE ATLETİZM

Son yıllarda ENKA, adını özellikle tenis ve atletizmde duyuruyor. İyi yüzücülerini Fenerbahçe’ye ‘kaptırdığı’ için şu sıralarda genç yüzücülerle arayı kapamaya çalışıyor. Teniste büyükler hariç tüm kategorilerde Türkiye birincisi... Atletizm Milli Takımı’nın yüzde 90’ı ENKA’lı sporculardan oluşuyor.

ENKA Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Tansuğ, sporcu seçme kriterlerini, onları yetiştirme tarzlarını ve beklentilerini anlattı. ENKA’nın sporcusu olan dünya rekortmeni Milli Atlet Elvan Abeylegesse’nin ‘nasıl başardığının’ ipuçlarını verdi. Tansuğ ‘Başarılı sporcu iş hayatında da çok başarılıdır çünkü kafasını kullanır. Türkiye’de artık herkes ENKA’lı olmak istiyor, çünkü önlerinde bir rol modelleri var. Elvan beraber çalıştıkları, yemek yedikleri, antrenman yaptıkları bir insan. Herkes daha bir dikkatle onun hayatını incelemeye başlayacak’ diyor.




ENKA Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Tansuğ


Dünyanın en iyisi olup en iyileri yetiştirmeyi hedefledik


Sporcuları nasıl ve nerelerden keşfediyorsunuz?

- İyi sporcu çıkması için çok geniş bir çevreden tarama yapmak lazım. Biz de onu yapıyoruz. Öncelikle çevredeki tüm okulları her yıl tarıyoruz. Beden eğitimi öğretmenleri ile konuşuyoruz. Oradan yetenekli bulduğumuz çocukları çıkarıyoruz. Diğer bir kaynak bu komplekste yer alan ENKA Okulları. Bu okuldan çıkmış ve milli takıma girmiş tenisçilerimiz, yüzücülerimiz var. Yaz ve kış spor okullarımızda başarılı olan öğrenciler daha sonra devam edebiliyor. Ayrıca, diğer şehirlerden yetenekli çocuklar geliyor. Biz onları ya bir antrenörle kendi memleketlerinde bırakıyoruz ya da tercihen buraya alıyoruz. Daha sonra yoğun bir çalışma temposu başlıyor. Hafta içi günde en az bir antrenman oluyor. Hafta sonları iki antrenman yapıyorlar.

ENKA için nasıl sporcular arıyorsunuz?

- O sporu seven ve ileride başarı gösterme resmi çizen sporcuları seçiyoruz. Zaten kendi iç disiplinleri başarıyı beraberinde getiriyor. Akıl sporda çok önemlidir. Öğrencilerin sosyoekonomik durumlarına bakmıyoruz, hatta onlara destek veriyoruz. Başarılı öğrencilere lisemizde yüzde 100 burs vereceğiz. Ayrıca ödül sistemimiz var. Takıma girmiş lisanslı sporcularımızı başarılarına göre ödüllendiriyoruz.

ENKA neden spora yatırım yapmayı seçti?

- ENKA’nın kurucuları Şarık Tara ve rahmetli Sadi Gülçelik sporcu insanlar. İkisi de milli basketçi. Sporun hayatın diğer kısımlarına ne kadar olumlu etki ettiğini görmüşler. Sadi Gülçelik şanssız bir uçak kazasında öldükten sonra Şarık Tara onun anısına burayı kurmaya karar verdi. Burası Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı bir araziydi. Bunun 120 dönümlük kısmını bize 49 yıllığına kiraladılar. Bütün tesisleri biz yaptık. O zamanlar böyle bir yere böyle bir tesis yapılacağına kimse inanmadı. Çevre gecekonuduyla dolu. Tesis yapılmasaydı burada da gecekondular olacaktı. Hedefimiz hep dünya çapındadır. Hep dünyanın en iyi tesisi olup dünyanın en iyi sporcularını yetiştirmeyi hedefledik.


Etiyopya’ya Türk pasaportu ve vizeyle giriyor

Elvan’ın Türk olmadığı ve başarısının Türkiye’ye mal edilemeyeceğiyle ilgili polemikler konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Bu tip polemiklere çok üzülüyorum. Elvan hiçbir belirgin başarısı yokken buraya geldi. Bütün başarısını burada kazandı. Bu kız tek bir Türk seyircinin olmadığı stadta bayrağı kapıp şeref turu yaptı. Daha fazla ne kadar Türk olunabilir? Fransız Milli Takımı’na bakın. Ne kadarı Fransız’dır? Bunun üzerine sorgulama olamaz. Bu kız Etiopya’ya Türk pasaportu ile gidiyor ve Etiopya vizesi alıyor.


Elvan’ı hiçbir şey durduramaz


Elvan’ı nasıl keşfettiniz?

- Elvan Etiyopya’dan 1999’da geldi. Orada ENKA İnşaat olarak çimento fabrikası yapıyorduk. O işin başında ENKA Spor’un Yönetim Kurulu’nda olan Nejat Gül vardı. O zaman yapılacak yarışlarda mutlaka birinci olmak istiyorduk. Oradan bir takviye ile bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük. Oradaki çevremize ‘Türkiye’ye gelip yarışabilecek kim var’ diye sorduk. Daha sonra Elvan buraya geldi ve kalmak istediğini söyledi. O zaman 17 yaşındaydı. Avrupa’da Gençler kategorisinde bir başarısı vardı. Buradaki çalışmalarıyla bu noktaya geldi.

Elvan yarışlar için nasıl hazırlanıyor?

- Her başarılı iş adamı, devlet adamı gibi o da değişik bir insan. Standart bir insandan böyle başarılar gelmiyor. Öncelikle çok çalışmak ve çok disiplinli olmak lazım. Elvan haftada 150 km koşuyor. Uykusuna çok dikkat ediyor. Akşam 9’da yatıyor. Kışın sabah 6.30’da antrenmanını bitirmiş oluyordu. Sporda hedef koymak çok önemli. O hedefe gitmek için hiçbir şeyin sizi engellememesi gerek.

Olimpiyatlarda Elvan’dan ne bekliyorsunuz?

- Olimpiyatlar çok farklı bir psikoloji. Çünkü olimpiyatlarda kişilerin yanı sıra takımlar da yarışıyor. Herkes kendi ülkesinin başarısı için çalışacak. Çelme takarlar, perdeleme yaparlar... O nedenle Olimpiyatlar’da kolay kolay dünya rekoru kırılmıyor. Ama Elvan’ı hiçbir şey durduramaz. Bugünkü formuyla rahat rahat Olimpiyatlar’da beş bin metrede altın madalya getirecektir.

Haberin Devamı

Geçen yılın rekortmen sporcuları

Elvan Abeylegesse: 5000 m.’de 23 Yaş Altı Avrupa Rekoru

(9. IAAF Dünya Şampiyonası)

Zübeyde Yıldız:

Çekiç atmada Türkiye rekoru

(Ferdi Türkiye Şampiyonası)

Esen Kızıldağ: 50 metre engellide Türkiye rekoru (Salon Ferdi Türkiye Şampiyonası), 4x400 m. bayrakta Türkiye rekoru (Avrupa Şampiyon Kulüpler),

Öznur Dursun: 4x400 m. bayrakta Türkiye rekoru

(Avrupa Şampiyon Kulüpler)

Pınar Saka: 4x400 m. bayrakta Türkiye rekoru (Avrupa Şampiyon

Kulüpler)

Berk Tuna: Üç adım atlamada Türkiye rekoru (Federasyon Deneme), üç adım atlamada Türkiye rekoru

(Ferdi Türkiye Şampiyonası)

Şevket Taş: Cirit atmada Türkiye rekoru (Yıldız Kulüpler Türkiye Şamp.)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!