Güncelleme Tarihi:
2018 FIFA Dünya Kupası, 14 Haziran-15 Temmuz tarihlerinde Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Oynadıkları bölge itibarıyla yeşil sahalarda hücumcuların korkulu rüyası haline gelen, defanstaki görevlerinin yanı sıra takımlarının başarılarında hücumsal anlamda da kilit role sahip savunma futbolcuları, dünya kupalarında da çoğu zaman belirleyici rol üstlendi.
Rusya'da futbol heyecanı artıyor. 2018 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak şehirlerden başkent Moskova'da coşku yükseliyor. Rusya'nın ev sahipliğinde 14 Haziran-15 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 2018 FIFA Dünya Kupası'nın başlamasına sayılı günler kala heyecan artıyor.
Futbol dünyasının en büyük organizasyonunda ülke milli takımlarını desteklemek için turnuvaya ev sahipliği yapacak 11 şehirden biri olan başkent Moskova'ya gelen taraftarların sayısı her geçen gün fazlalaşıyor. Taraftarlar, formaları ve tezahüratları ile Moskova'da başta Kızıl Meydan olmak üzere turistik mekanları da hareketlendiriyor.
En coşkulu taraftarlar Faslı ve Perulular
Afrika temsilcisi Fas ve Güney Amerika ekibi Peru'nun taraftarları Moskova'da en dikkati çeken taraftar grupları oldu. Faslı ve Perulu taraftarlar, ülke bayraklarıyla ve tezahüratları ile tüm ilgiyi üzerlerine çekmeyi başardı. Moskova'daki diğer ülke taraftarları da bu eğlenceli anları kameraları ile kaydetmeyi ihmal etmiyor.
8 Amerika kıtası ekibinin yanı sıra 5 Afrika, 5 de Asya temsilcisi Rusya'da mücadele edecek. En çok ülke ise 14 temsilci ile ise Avrupa kıtasından olacak. Avrupa'dan 14, Amerika'dan 8 ülke Dünya Kupası'na katılacak.
İLK KEZ 3 İSKANDİNAV ÜLKESİ TURNUVADA YER ALACAK
Rusya'daki Dünya Kupası'nda sporseverler bir ilke de tanıklık edecek. Kupa tarihinde ilk kez 3 İskandinav ülkesi boy gösterecek. Söz konusu ülkeler, Danimarka, İzlanda ve İsveç.
DÜNYA KUPASINA GİDEN 32 ÜLKE
Rusya'daki turnuvada kupa için ter dökecek ülkeler şöyle: Rusya, Almanya, Brezilya, Fransa, Portekiz, Arjantin, Belçika, Polonya, İspanya, İngiltere, Kolombiya, Meksika, Peru, Uruguay, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, Danimarka, İzlanda, Sırbistan, Kosta Rika, Tunus, Mısır, Senegal, İran, Nijerya, Avustralya, Japonya, Fas, Panama, Güney Kore ve Suudi Arabistan.
Dünya Kupası'nın en 'hırçın' takımı Brezilya
Dünya Kupası finallerinin en "hırçın' takımı, bu kupayı en çok kazanan Brezilya oldu. "Sambacılar", bugüne kadar katıldıkları finallerde toplam 11 kırmızı kart gördü.
Brezilya, bugüne dek katıldığı dünya kupalarında 11 kırmızı kart görerek, en çok kırmızı kartla cezalandırılan ülke olarak dikkat çekti. Bu ülkeyi, 10 kırmızı kartla Arjantin, 9 kırmızı kartla da Uruguay izledi.
İlk 3 sırayı Güney Amerika ülkeleri alırken, Kamerun ve İtalya 8, Hollanda ve Batı Almanya ise 7'şer kırmızı kartla cezalandırıldı.
Türkiye'ye 2 kırmızı kart
Dünya Kupası finallerinde Türkiye ise 2 kez kırmızı kartla cezalandırıldı.
2002 Dünya Kupası'nda milli takımın Brezilya ile yaptığı ve 2-1 kaybettiği karşılaşmada Alpay Özalan ve Hakan Ünsal kırmızı kart gördü.
169 kırmızı kart
Bugüne dek yapılan 20 dünya kupası finallerinde hakemler toplam 169 kez kırmızı kartlarına başvurdu.
Almanya'da 2006'da yapılan dünya kupası, 28 kırmızı kartla, en çok kart gösterilen turnuva olarak dikkat çekti. 1950 Brezilya ve 1970 Meksika'da ise hakemler oyuncu atma yoluna gitmedi.
Dünya kupalarında hakemlerin kırmızı ve sarı kart göstermeleri uygulamasına 1970'te geçildi. Daha önceki turnuvalarda hakemler kart göstermeden futbolcuyu oyundan ihraç ediyor, ya da uyarıyordu.
Kupaların ilk kırmızı kartı Türk hakemden
Dünya kupalarında kırmızı kart uygulaması 1970 Meksika'da başladı. Ancak bu kupada hakemler kırmızı kartlarına başvurmadı.
Almanya'da gerçekleştirilen 1974 Dünya Kupası'na çağrılan ilk Türk hakem Doğan Babacan, bu kupada tarihe geçmeyi başardı. Babacan, Almanya ile Şili arasında Berlin'de oynanan maçın 67. dakikasında Şilili futbolcu Carlos Caszely'i kırmızı kartla oyun dışında bıraktı. Bu kart, dünya kupalarının ilk kırmızı kartı oldu.
1 maçta 4 kırmızı kart
Dünya kupası finallerinde bugüne dek bir maçta en çok 4 kırmızı kart gösterildi. Almanya 2006'da yapılan Portekiz-Hollanda karşılaşması, en çok kırmızı kart gösterilen maç olarak tarihe geçti. Bu maçta Rus hakem Valentin Ivanov, 4 kez kırmızı kartına başvurdu. Portekiz'de Costinha (45+1. dakika) ve Deco (78. dakika), Hollanda'da ise Khalid Boulahrouz (63. dakika) ile Giovanni Van Bronckhorst (90+5. dakika) kırmızı kartla oyun dışında kaldılar.
Son 16 turunda oynanan karşılaşmayı Maniche'nin golüyle 1-0 kazanan Portekiz, çeyrek finale yükseldi. Bu arada 1938'de Brezilya-Çekoslavakya, 1954'de Brezilya-Macaristan ve 1998'de Danimarka-Güney Afrika maçlarında, hakemler 3'er kez kırmızı kartlarına başvurdu.
Final maçında gösterilen ilk kırmızı kart 1990'da Kupa tarihinde final maçlarındaki ilk kırmızı kart ise 1990 İtalya'da gösterildi.
Batı Almanya ile Arjantin arasında yapılan finalde Güney Amerika ekibi 65. dakikada Pedro Monzon'un gördüğü kırmızı kartla 10 kişi kaldı. Böylece Monzon, final maçlarında kırmızı kart gören ilk futbolcu oldu. Batı Almanya, 85. dakikada Andreas Brehme'nin penaltı golüyle maçı 1-0 kazanıp şampiyon olurken, Arjantin 87. dakikada Gustavo Dezotti'nin kırmızı kartıyla karşılaşmayı 9 kişi tamamladı.
En popüler Dünya Kupası bahislerini incelemek için buraya tıklayın!