Dünya futbolunu sarsan rüşvet skandalı

Güncelleme Tarihi:

Dünya futbolunu sarsan rüşvet skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 16:05

Sepp Blatter... Bu isim, duyanların kafasında FIFA Başkanı imajından çok, rüşvet ve yolsuzluğu getiriyor artık.

Haberin Devamı

Tarihler 1998'i gösterirken FIFA Başkanlığına seçilen ve o tarihten bu güne kadar dört seçimden zaferle ayrılan Blatter gündeme yine rüşvet skandalıyla geldi.

Kendinden önceki federasyon başkanı Joao Havelange’nin spor pazarlama şirketi ISMM /ISL'ye devredilmesi için rüşvet aldığından haberdar olduğu ortaya çıkan İsviçreli futbol patronu için Almanya istifa çağrısında bulunmuştu.

Bundesliga Yönetim Kurulu Başkanı Reinhard Rauball, Blatter’i arayarak kendisini istifaya davet ettiğini belirtti. Ancak Blatter yine tanıdık bir yola başvurdu ve Panzerleri, 2006 Dünya Kupası öncesi Yeni Zelanda’dan delege satın almakla suçladı.

2002 ve 2006 Dünya Kupası öncesi Havelange ve üvey oğlu şu anki Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Ricardo Teixeira’nın yaklaşık 14 milyon dolar rüşvet aldığı ortaya çıkmış, Blatter’in ise açık seçik belgelere rağmen bunları sakladığı ve sümen altı ettiği belirlenmişti.

BLATTER'İN VUKUATLARI

2018 ve 2022 Dünya Kupaları’nın oylaması aynı anda yapıldı. İskoç gazeteci Andrew Jennings Rusya ve Katar'ın aldığı bu organizasyonların rüşvetle alındığını ve elinde belgeler olduğunu söyledi.

Aynı Jennings, iki yıl önce Havelange'nin rüşvet aldığın dair kanıtları bulundurduğunu ancak Blatter’in sürekli bunların üstünü örttüğünü söylemişti.

2011’de yapılan FIFA Başkanlık seçimleri öncesi rakip aday Muhammed bin Hammam'ın üye satın aldığını ve rüşvet verdiğini iddia etmişti. Daha sonra Bin Hammam futboldan men edildi ve adaylıktan çekilmek zorunda kaldı.

Dünya Kupası’na aday olan İngiltere’nin sadece iki oy alması ve sonrasında kupanın Rusya’ya gidecek olması nedeniyle İngiliz gazeteler Rusya’nın FIFA’ya rüşvet verdiğini manşetlerden duyurmuştu.

Olayın peşini bırakmayan İngilizler, FIFA İcra Komitesi’nin altı üyesinin 2018 ve 2022 Dünya Kupaları’na ev sahipliği yapacak ülkelerden yüksek meblağlarda rüşvet aldığını iddia etmişti.

2022 Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar’da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle ilgili bir soruya, “Onlar da (Eşcinseller) kendilerini bir ay tutuversinler” demişti.

Son günlerde hayli artan ırkçılık olaylarından sonra yaptığı açıklama ise çok konuşulmuştu. Blatter, “Saha içinde ırkçılık önemli bir şey değildir. Maç bittiği zaman el sıkışırlar olur biter” şeklinde bir açıklama yapmış ve siyahlardan büyük tepki çekmişti.

SADECE FIFA DEĞİL

Rüşvet ve tehdit sadece ayak topunun bir öğesi değil. Uluslararası Atletizm Birliği (IAAF) Başkanı Lamine Diack’ın da rüşvet aldığına dair iddialar var. Konuşulanlara göre 2017 Dünya Atletizm Şampiyonası’nı Katar-Doha’ya veren Diack, işbirliği yapıp rüşvet almış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!