Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2006 00:00
Patates kızartması, cips ve benzer çerezler niçin zararlı?
Çünkü, bu tür yiyeceklerin içerdikleri trans yağlar, hem daha fazla şişmanlatıyor hem de yağların bedende orantısız bir şekilde birikmesine yol açıyor.
Amerikalı bilim adamlarının sonucu maymunlarla yapılan deneylerle elde edilmiş. Araştırmacılar bir grup erkek maymunu, endüstri ülkeleri için tipik olan ve %35 oranında yağdan oluşan yiyeceklerle beslemişler. Toplam kalorinin %8’i trans yağlardan oluşuyordu diyor bilim adamları. Altı yıldan sonra (insan yaşamının 20 yılına eşit) hayvanlar beden ağırlıklarının yüzde yedisi kadar kilo almışlar. Oysa trans yağlar yerine örneğin zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleriyle beslenen kontrol grubundaki maymunlar sadece %2 kadar kilo almışlar.
Ayrıca trans yağlarla beslenen maymunlarda yağlar karın bölgesinde toplanmış. Bilgisayar tomografilerinden anlaşıldığı üzere bu maymunlarda %30 daha fazla karın yağı bulunmakta. Karın yağları insanda çok sayıda olumsuz etki yapmakta.
Mesela bu insanların kalp/dolaşım ve metabolizma hastalıklarına yakalanma riski çok daha yüksek. Bu durum özellikle de karın yağı hücreleri tarafından üretilen sinyal maddeleriyle ilgili.
Trans yağlar margarinlerde, patates cipsinde, bisküvilerde ve kızartılmış olan ya da sertleştirilmiş sıvı yağlar içeren diğer bazı hazır gıda ürünlerinde bulunuyor.