Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 21:08
Uydular neden ekvatordan fırlatılıyor?
Soru: Uyduların ekvator bölgesinden fırlatılmasının ne gibi avantajları vardır?
Yanıt: Çünkü bu şekilde yakıttan tasarruf edilir. Dünya'nın dönüş hızı ekvator bölgesinde en hızlıdır. Uyudunun fırlatıldığı nokta ekvator çizgisine ne kadar yakınsa, yörüngeye oturtma işleminde gezegenin hızından yararlanma şansınız da o denli artar.
Ekvatorun tam üzerinden fırlatma ise en uygun stratejidir, çünkü uydu yörüngeye oturduğu zaman ek olarak saatte 1.036 mil kazanır. Ayrıca yakıt tasarrufu, daha fazla yük veya daha uzun görev süresi anlamına gelir.
ABD ve Rusya fırlatma noktalarını mümkün olduğu kadar güneyde konuşlandırmaya çalışır. NASA'nın Cape Canaveral Uzay Araştırmaları Merkezi Florida'ya yakındır ve kuzey yarıküresinin 28.5 derece enleminde yer alır. Bu merkezden fırlatılan uydular ekstra 915 mhp kazanır.
Ne var ki Ruslar, ülkelerinin konumu gereği ekvatora en çok 45.6 derece enlem kadar yaklaşırlar. Portland, Orgegon ile aynı enlemde olan bu bölge Kazakistan, Baykonur'a yakındır. Sovyetler döneminde kurulan Baykonur Uzay Merkezi, uydulara ekstra 730 mph kazandırır.
NASA'ya göre, gezegenin hızından yararlanmak için tüm mekik ve roketler doğuya doğru fırlatılır. Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için uydular, bu şekilde gezegenin etkisinden maksimum ölçüde yararlanmış olur.
Şarbon neden biyolojik silah olarak seçildi?
Soru: Teröristler biyolojik silah olarak niçin şarbonu seçtiler?
Yanıt: Biyolojik silahlardan yararlanmak isteyen teröristler için şarbon ideal bir silahtır, çünkü ucuzdur, üretimi göreceli olarak kolaydır ve uygun koşullarda kitlesel ölümlere yol açar. Ayrıca tıp dilinde antraks olarak adlandırılan şarbon, nakli kolay olan bir silahtır. Michigan İniversitesi biyologlarından C.Phillip Hanna, sporların çok sağlam ve güçlü olduğunu, kurutulduktan sonra kolayca nakledilebildiğini söylüyor.
Şarbon vücuda üç yoldan girer. Solunum, sindirim ve deri aracılığı ile vücuda sızan bakteri, en fazla solunum yoluyla tehlikeli boyuta ulaşır. Solunum yoluyla ölüme neden olma olasılığı çok yüksektir.
Öksürük ve yorgunluk hissi gibi ilk belirtiler, bakteriyle temastan 6 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler ortaya çıkmadan önce antibiyotik tedavisine başlanırsa, hastalık tedavi edilebilir. Böyle bir müdahale yapılmaz ise ölüm kaçınılmazdır.
Vücuda sindirim sisteminden, mukoza zarından veya derideki kesiklerden giren şarbon mikrobusolunumla giren kadar tehlikeli değildir. Mikroba maruz kalınsa dahi antibiyotik ile tedavisi mümkündür.
Normal koşullarda, şarbon insanlarda pek görülmez. Özellikle deri teması ile geçen şekli yaygındır. Dünyada her yıl yaklaşık 2.000 hastalık vakası bildirilir. Hastalık, genellikle şarbonlu hayvanlarla temas sonucu geçer. Bugüne dek en fazla vaka 1979 ile 1985 yıllarında Zimbabwe'de görüldü. Bildirilen 10.000 vakanın hemen hemen tümü deri ile temas yoluyla geçmişti.
Bakırda oksidasyon ne demek?
Soru: Okside olmuş bakır niçin yeşildir?
Yanıt: Bakır okside olduğu zaman (havadaki karbon dioksit ile reaksiyona girdiği zaman) kimyasal yapısı değişerek bakır karbonat haline dönüşür. Bakır karbonatın rengi yeşildir, çünkü ışığı 500 ile 570 nanometre arasında gözümüze yansıtır; beyin de bunu yeşil olarak algılar. Yeşilin tonu, saf bakırda ne kadar bakır karbonat bulunduğuna bağlı olarak değişir.