A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 15:34
Engelli gençleri spor ile sosyal hayata bağlamak isteyen Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, “Döndür Tekerleği Yaşama Doğru” projesi kapsamında tekerlekli sandalye basketbol takımı kuracak.
Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edilen birçok projesini birbiri ardına hayata geçiren Gençlik ve
Spor İl Müdürlüğü, 2010 yılında Devlet Planlama Teşkilatı tarafından kabul edilen 4 projesini yeni yılda uygulayacak.
Spor yapan engelli sayısını artırmak, engellilere spor bilinci aşılamak ve toplumla barışık yaşayabilmeleri için sporu bir köprü olarak kullanmak için “Döndür Tekerleği Yaşama Doğru” projesini hazırlayan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, tekerlekli sandalye basketbol takımı kuruyor.
Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Nuri Öcal, toplumda spor yapan engelli kesiminin az olmasının sosyal ve kültürel bir sorun olarak karşımıza çıktığına işaret ederek, “Spor yapan bedensel engelli sayısını artırmak, spor kültürünü oluşturmak, sosyal hayata katılımlarını sağlamak ve bu insanların paylaşımlarını artırmak ülkemiz ve bedensel engeli bulunan insanlarımız için elzem bir ihtiyaç oluşturuyor” dedi.
“SPOR İLE HAYATA BAĞLANACAKLAR”Projenin 2011 yılında uygulanacağını, hazırlık faaliyetlerine devam ettiklerini anlatan Öcal, hedef kitlenin engelli gençler olduğunu, bir yıl süreli proje kapsamında ilk etapta 20, daha sonra 70 gence ulaşacaklarını, altyapıyı kurmak için çocukların da dahil edileceğini belirtti.
Öcal, projenin maliyetinin 205 bin lira olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Amacımız ilimizdeki engelli kardeşlerimize hem spor yaptırmak hem onlara spor bilinci vermek hem de toplumla spor arasında bir köprü kurarak onları hayata bağlamak. Onun için arkadaşlarımız projenin hazırlıklarını bitirdi ve çalışmalara başladılar. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'ndan mezun 4 kişilik ekip, bu gençlere açılacak kurslarda spor eğitimi verecek. Eşofman, malzeme yardımı yapacağız. Tekerlekli sandalye basketbol takımı kuracağız. Başka takımları ilimize davet ederek bir turnuva düzenleyeceğiz. Diğer illere deplasmana da götüreceğiz. Projeye, süresi bittikten sonra da devam edeceğiz. Bedensel Engelliler Spor Kulübü de kuracağız. Hedefimiz bu çocukları elit sporcu yapmak, milli takıma göndermek. Başarılı olacağımıza inanıyorum. Bedensel engelli dendiği zaman aileleri dışarı çıkarmaya çekiniyor, ama o çocukları evden çıkarıp hayatı tanımalarını ve sporla iç içe olmalarını sağlayacağız.'
“KÜLTÜREL VE SANATSAL ETKİNLİKLERE KATILACAKLAR”
Döndür Tekerleği Yaşama Doğru Projesi kapsamında sporun yanı sıra gençlerin tiyatro ve
sinema gibi kültürel-sanatsal etkinliklere katılmalarını da sağlayacaklarını vurgulayan Öcal, “Amacımız gençleri sadece salona çekip, ellerine basketbol topu vermek değil. İller arası gençlik değişimi programlarıyla başka illere gidecekler, tarihi ve kültürel yerleri gezecekler. Onların kültür ve sanat etkinlikleri, tarih ve sporla iç içe olmalarını sağlayacağız” diye konuştu.
Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün SODES kapsamında geçen yıl da 3 projesinin kabul edildiğini anımsatan Öcal, “2010 yılında Döndür Tekerleği Yaşama Doğru”, “Haydi Çocuklar Tenise”, “500 Çocuk Yüzme Öğreniyor” ve “Kursunu Seç Kendini Geç” projelerinin kabul edildiğini ifade etti.
2011 yılında 4 projenin hayata geçirileceğini açıklayan Öcal, projeye katılan çocukların sağlık durumlarıyla da ilgilendiklerini belirtti. Öcal, “Örneğin, bir çocuğumuzun kalp rahatsızlığı vardı. Ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için tedavi ettiremiyordu. Üniversite hastanesini aradık, gereken yapıldı. Şu anda çocuk sağlığına kavuştu” dedi.
Nuri Öcal, engelli insanlarımızın hayatın içerisinde daha cesaretli ve üretici şekilde kalmalarını sağlamanın toplumda herkesin görevi olduğunu sözlerine ekledi.