Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 00:00
Yılda 38 milyon köpekbalığı yüzgeç çorbası için katledilmekte
Uluslararası bir araştırma ekibi, ilk kez Asya’da çok sevilen köpekbalığı yüzgeci çorbası için yılda kaç milyon
köpekbalığının öldürüldüğünü hesapladı.
Buna göre yılda 38 milyon köpekbalığı öldürülmekte. Ecology Letters dergisindeki yazıda, köpekbalığı yüzgeçlerinin özellikle Çin’deki orta tabakanın geçim kaynağı olduğu için talebin günden güne arttığına dikkat çekilmekte.
Köpekbalığı yüzgeci, deniz salyangozundan sonra Çin mutfağının en büyük spesiyalitesidir. Hawaii Üniversitesi Deniz ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü’nden Shelley Clarke yönetiminde çalışan bilim adamları ve Japonya Ulusal Uzak Deniz Balıkçılığı Enstitüsü bilim adamları, uluslararası köpekbalığı ticareti yapan balıkçılarla görüşüp, 400’ü aşkın köpekbalığı yüzgecini incelemişler.
Bu analizler sonucunda 1995 ila 2000 yılları arasında her yıl 26 ila 73 milyon köpekbalığının işlendiği ortaya çıkmış. Araştırmacılar bu sonuca göre de yılda ortalama olarak 38 milyon köpekbalığının öldürüldüğünü hesaplamışlar. Bu rakam UNO tarafından tahmin edilenin dört katı..
Fakat araştırmalar köpekbalığı yüzgecinin sadece Çin’de değil dünyanın diğer ülkelerindeki lüks restoranlarda da tüketildiğini göstermekte. Mesela San Diego’daki bir Çin restoranında bir tabak köpekbalığı yüzgeci çorbası 18 Dolara müşteri bulurken, 40 Dolara da kızarmış köpekbalığı yüzgeci yenebiliyor.
Etiyopya kurdunun soyu kurtuluyorCok ender olarak görülen ve soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Etiyopya kurdu (Canis simensis) yeni bir aşı stratejisiyle kurtarılacak. Bugüne kadarki strateji, tüm hayvanların kuduza karşı aşılanmasına dayanıyordu. Fakat bu
özellikle de dağlık bölgelerde yaşayan ve tek tek yakalanmaları zor olan hayvanlar nedeniyle çok zahmetliydi. Araştırmacılar, şimdi sadece kuduz virüsü taşıyan hayvanların yakınlarında yaşayanların aşılanmasının yeterli olacağını hesapladılar.
Bu aşağı yukarı tüm hayvanların %30’u demek. Bu şekilde geriye sadece 500 tane kalan Etiyopya kurdunun tükenmesine neden olacak bir kuduz salgını engellenebilecek. 1990’lı yılların başında Bale dağlarındaki Etiyopya kurtlarının üçte dördü ölünce uzmanlar kuduza karşı daha etkili bir strateji arayışına girmişlerdi.
Mercan resiflerinin ölümüne diş çürümesi benzetmesi!Son araştırmalardan anlaşıldığı üzere, mercanlar, dişlerimiz gibi aynı süreçlere karşı duyarlı. Sağlıklı mercanlar tek hücreli yosunlarla sembiyoz halinde yaşarlar. Genelde kirliliğe bağlı ortaya çıkan büyük yosunlar, bu sembiyoz yaşamı
bozuyorlar, diyor Kaliforniya Üniversitesi’nden Jennifer Smith.
Bilim kadını son çalışmasıyla büyük yosunlar tarafından üretilen şekerin mercanlar üzerinde öldürücü etki yaptığını, güney Pasifik’teki Line adalarındaki akvaryumlarda kanıtlamış.
Akvaryumların arasında 0,02mikrometre kalınlığında filtreler bulunmasına rağmen, sağlıklı mercanlar üzerindeki olumsuz etki net bir şekilde görülmüş. Nitekim filtreler, mikropların ve virüslerin bulaşmasını engellemişlerse de şekerin mercanlara ulaşmasını önlememiş.
Mercanlar bu nedenle kısa bir süre sonra öldü diyor araştırmacı. Oysa ikinci bir deneyde suya geniş spektrumlu bir antibiyotik olan Ampizillin katıldığında mercanlar hayatta kalmış. Benzer bir sonuca Tel Aviv Üniversitesi’nden Yoso Loya da ulaşmıştı.
Loya, Eylat sahilindeki mercanların özellikle de çiftliklerden zarar gördüklerinden söz ediyordu.
Çünkü çiftliklerde de aşırı miktarda yosun oluşmakta. Diğer bir sorun ise aşırı avlanma. Nitekim mercan resiflerinin sağlıklı kalabilmesi için makro yosun miktarını düşük tutabilen balıkların yeterli olması gerekiyor. Oysa birçok bölgede hala dinamitle
balık avlanmakta. Mercan resiflerinin tükenişinden öte iklim değişimi de sorumlu tutulmakta.