Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00
Ayağıyla ipek üreten örümcekAphonopelma seemanni örümceğinin düz cam üzerinde yürürken ayaklarındaki bezlerden bir sıvı salgıladığı, bu
salgının sıvı ipek olduğu ve arkasından donduğu saptandı!
Bir örümcek türği ayaklarıyla ipek üretebiliyor. Örümceğin ayak tabanlarındaki minik bezler ayrıca duvarlara tırmanmaya da izin vermekte. Max-Planck Metal Araştırmaları Enstitüsü’nde Stanislav Gorb ile çalışan bilim adamları, çizgili Aphonopelma seemanni örümceğini dik duran camın üzerinde bırakmışlar.
Araştırmalar, Nature dergisindeki yazılarında hayvanların camın üzerinde yürürken iz bıraktıklarını söylüyorlar.
Yakından incelendiğinde izlerin, bir mikrometre çapında ve milimetrenin onda biri ila ikide biri uzunluğunda ipek iplikler olduğu görülmüş. İpler ucu genelde düzleşmiş ki buradan ipeğin sıvı halde salgılandığını ve sertleştikten sonra kaygan yüzeye yapıştığı anlaşılmakta.
Örümcekler kaymaya başladıklarında ayak tabanlarının pozisyonunu değiştirerek, ipek salgılayan bezlerin yüzeyle temas etmesini sağlıyorlar ve bu şekilde zemine tutunabiliyorlar.
Normalde kaygan ve diğer zeminlerde yüzeye yapışan kılcıklar ve kancaları ise yüzeyden ayırıyorlar. Gorb ile çalışan bilim adamları ayak ile ipek üretiminin (evrimsel açıdan)daha eski olduğunu ve hayvanın arkasındaki salgı bezleriyle ipek üretiminin bu yeteneğin gelişmiş türü olduğunu düşünüyor.
Bilim adamları şimdi genetik analizler sayesinde ayakla ipek üretiminden neyin sorumlu olduğunu bulabilmeyi umuyorlar.
Koala ayılarına uzaktan doğum kontrolüAvustralya’daki Kanguru adasındaki Koala ayılarının çok fazla çoğalması nedeniyle,araştırmacılar hayvanlara uzaktan doğum kontrolü uygulayacaklar.
Güney Avustralya’daki Kanguru adasındaki Koala ayılarının çoğalması yeni bir doğum kontrol okuyla önlenecek. Bilim adamları yeni yöntemi önümüzdeki yıldan itibaren deneyeceklerini açıkladılar. Oklardaki etki maddesinin Phascolarctos cinereus ayılarını iki yıl gebelikten koruyacağı sanılıyor. Oklu yöntemin en iyi tarafı ayıların yakalanmasını gereksiz kılışı.
Aslında Kanguru adasında geçen yüzyılın yirmili yıllarına dek tek bir Koala bile yoktu. Ancak kıtadaki ayılar neredeyse tükenmek üzereyken, 18 hayvan bu adaya bırakılarak koruma altına alınmış. Adada düşmanları bulunmayan Koala ayıları hızla çoğalıyor; bugün adada 28.000 Koala ayısının yaşadığı tahmin edilmekte.
Hayvanlar daha ziyade belli başlı okaliptüs ağaçlarından beslendikleri için adadaki bitkiler önemli ölçüde zarar görmüşler. Bilim adamları bu yüzden yıllardan beri aşırı çoğalmayı önleyecek "insancıl" doğum kontrol yöntemi arayışı içindeydiler.