Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 00:00
Şempanzeler tehlikelere karşı grup halinde hareket ediyorSempanzeler örneğin bir yolda karşıdan karşıya geçerken belli bir kurala göre davranıyorlar. Tek sıra haline gelen şempanze grubunun başında ve sonunda yer alan güçlü erkek şempanzeler, dişileri ve yavruları güvenli bir şekilde
karşıdan karşıya geçiriyorlar. Gine’deki şempanzeleri inceleyen İskoçyalı ve Japon bilim adamları şimdi şempanzelerdeki bu davranışın yolun/sokağın büyüklüğüne göre değiştiğini keşfettiler.
Bilim adamlarının gözlemledikleri şempanze grubu düzenli olarak iki yolu geçmek zorundaydı. Bunlardan biri daha çok yayalar tarafından kullanılan dar bir yol, diğeri ise otomobillerin geçtiği geniş bir sokaktı.
Motorlu taşıtların geçmediği dar yoldan karşı karşıya geçerken, hiyerarşi durumuna göre ikinci sırada yer alan maymun başa geçerken, grubun sonuna üçüncü sırada yer alan şempanze geçiyor.
Tehlikeli sokaklarda yine ikinci sırada yer alan şempanze başa geçse de grubun sonunda genelde grubun lideri yürümekte. Araştırmacılar bu bilgilerden yola çıkarak, insansı maymunlarda dahili koordinasyon için gelişkin bir sistemin bulunduğunu ve bu yetinin insan ve insansı maymunun ortak atasında bile bulunmuş olabileceğini sanıyorlar.
Dinozor araştırmacıları 150 yıl daha işsiz kalmayacaklar
Dinozorları araştıran paleontologların daha çok işi var. Son tahminlere göre dinozor türlerinin üçte biri henüz bulunamamış bile.
Bugüne kadar yaklaşık olarak 1850 dinozor türünden sadece 527’si biliniyor. Pennsylvania Swarthmore Kolejin’nden Steve Wang ve Pennsylvania Üniversitesi’nden Peter Dodson’un tahminleri, dinozor fosillerinin bulunma sıklığına göre sonuç veren diğer bazı alanlarda yararlı olan istatistiksel bir yönteme dayanmakta.
Diğer yöntemlerle daha önceleri 1200-3400 dinozor türüne ulaşılmıştı. Ancak Wang ve Dodson son sonuçların alt sınır olduğunu söylüyorlar. Bununla birlikte paleontologlar 1990 yılından sonra çalışma tempolarını önemli ölçüde yükselttiler. Son 16 yıl içinde 242 yeni dinozor türü (yılda ortalama 15 tür) sınıflandırılmış. Çalışmalar bu tempoyla devam edecek olurlarsa, insanlık 100 ila 140 yıl içinde tüm dinozor türlerinin %90’ı tanıyabilir.
Dışardan gelen türler Galapagos adasında biyoçeşitliliği tehdit ediyorBBC’de yayımlanan bir habere göre Galapagos adasındaki eşsiz flora ve fauna yabancı hayvan ve bitki türleri yüzünden tehdit altında. Liman ve gümrüklerde yapılan sıkı kontrollere rağmen adalara tamamen yabancı olan türler geliyor. Yerliler kısa bir süre önce Güney Amerika kökenli bir iguana ve kaplumbağa gördüklerin bildirmişler.
Oysa bilim adamları dışarıdan gelen türler konusunda her zaman uyarıyorlar. Ana karaya 1000km uzaklıkta bulunan Galapagos adalarında yalıtım sayesinde eşsiz bir fauna ve flora gelişebilmiştir. Bölgeye özgü hayvanlar arasında dev kara kaplumbağaları, deniz iguanaları ve Darwin ispinozlar yer almakta.
Adalarda toplam 13 farklı ispinoz türü yaşıyor. Her türde görülen farklı gaga biçimi kuşların beslenme şekli ve yaşam alanları hakkında bilgi vermekte. Zengin
balık türleri nedeniyle adalar balıkçıların ilgisi çekmekte; her yıl binlerce turist adaları geziyor. Tam da bu ziyaretler yüzünden çevre önemli ölçüde zarar görüyor diyor uzmanlar.
Son olarak bulunan iguananın deniz yoluyla adalara geldiği ve yerel türle rekabet edebileceği tahmin edilmekte. Gelişmelerden Darwin Vakfı da rahatsız. İguanalar dışında bazı hayvanlar bilinçli olarak adalara getirilmişti.. Ancak yabanileştirmek için getirilen keçiler, dev kaplumbağaların yaşam alanlarına zarar verdikleri için adadan yeniden dışarı çıkartılacaklar ve bu konudaki çalışmalar üzerine kısa bir süre önce başlandı.