Doğa

Güncelleme Tarihi:

Doğa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Yabanarıları sıcak çiçekleri seviyorlar

İngiliz bilim adamlarının araştırmasına göre besin arayışına çıkan yabanarıları sıcak çiçekleri tercih ettikleri gibi, en sessiz bölgeleri seçiyorlar. Bu nedenle sunulan besin miktarı dışında sıcaklığın da önemli olduğu sanılmakta.
/images/100/0x0/55eab2dff018fbb8f8910bfb
Yabanarılarının bu davranışı bizim soğuk havalarda sıcak içecek tercihimizi andırmakta diyor Londra Üniversitesi’nden Lars Chittka.

Fakat burada ilginç olan yabanarılarının çiçekteki sıcaklığın rengine göre ayırt edebilmeleri. Chittka ile birlikte çalışan bilim adamları Bombus terrestris türü arıyı mor ve dört pembe çiçek türünün üzerine bırakmışlar.

Tüm besin kaynakları aynı büyüklükteydi, sadece mor olanları biraz ısıtılmıştı diyen araştırmacılar Nature dergisinde arılardan %50’sinin mor çiçeklere konduklarını yazıyorlar. Fakat pembe çiçekler ısıtıldığında arıların %60’ı pembe çiçekleri seçmişler.

Ancak aynı renkte iki çiçeğin sıcaklık farkını arılar ayırt edememişler. Bilim adamları bu yüzden çiçek renginin sıcaklık hakkında bilgi verdiğini tahmin ediyorlar. Bilim adamları ayrıca bitkilerin, tozlaşma şansını yükseltmek için sıcaklıklarını ayarlayabildiklerini, bazı bitkilerinin sıcaklığı kendi kendilerine ürettiklerini, diğerlerinin ise güneş ışınlarından yararlandıklarını söylüyorlar.

Balina Puiji’nin mutluluğu

Beyaz balina Puiji’nin bir oğlu oldu. Puiji, Chicago’daki Shedd Akvaryumu’nda yaşıyor. Akvaryumun internet sitesindeki bilgilere göre anne ve yavrunun sağlığı son derece iyi.
/images/100/0x0/55eab2dff018fbb8f8910bfd


Yedi saatlik doğumun ardından dünyaya gelen yavru balina 1,50m uzunluğunda ve 57 kilo ağırlığında. Balinalar için geç sayılacak bir yaşta (20 yaşında) anne olan Puiji ise 3.20m uzunluğunda ve 680 kilo ağırlığında.

Beluga olarak da bilinen beyaz balina, bilimsel adından (Delphinapterus leucas) anlaşıldığı gibi yunuslarla akraba. Chicago akvaryumunda doğan yavru gibi tüm yavrular yeni doğduklarında pembe ve kahverenginde ışıldayan gri renkte oluyorlar.

Büyürken ise koyu griden açık griye ve daha sonra ise mavimsi beyaza dönüşüyorlar. Beş yaşında erişkinliğe ulaştıklarında ise karakteristik beyaz renge bürünüyorlar.

Ayrıca küçük kafasına karşın büyük gövdesi de dikkat çekicidir. Beyaz balinaların alınlarında melon olarak adlandırılan bir çıkıntı vardır. Bu çıkıntı hareketli olduğu için balinara mimikler kazandırmakta. Bu şekilde sanki gülüyormuş ya da alnını kırıştırıyormuş gibi bir ifade beliriyor yüzlerinde.

Kuyruk yüzgeci bulunmayan beyaz balinalar, diğer tüm balinaların aksine kafasını çevirmeye ve eğmeye izin veren ense kaslarına sahip. Yavaş yüzdüğü bilinen beyaz balinalar sık sık suyun üzerine çıkarlar. Ve çıkardıkları farklı seslerle çok iyi iletişim kurdukları bilinmekte.

Kilometrelerce uzağa bırakılan yabanarıları eve dönüş yolunu buluyorlar

İngiliz bilim adamları, yuvalarından 13km uzağa bırakılan yabanarılarının bile eve dönüş yolunu bulduklarını kanıtladılar. Newcastle Üniversitesi bilim adamları, araştırma çerçevesinde 20.000 yabanarısını tek tek
/images/100/0x0/55eab2dff018fbb8f8910bff
numaraladıktan sonra Newcastle’deki Tyne vadisinde farklı yerlere bırakmışlar. Bir gün önce saat 16.00’da en uzak mesafe olan 13km uzağa bırakılan yabanarıları ertesi sabah 9.00’de yeniden "evlerine" dönmüşler. Ancak sonuç sadece işçi arılar için geçerli. Kraliçeler veya genç kraliçeler yuvalarına dönemediler diyor bilim adamları. Deneyler sırasında Avrupa’nın yer yerinde yaygın olarak görülen Bombus terrestris yaban arısı (resimdeki arı) kullanılmış. Bilim adamları elde ettikleri bilgilerle İngiltere’de tehdit altında bulunan böcek popülasyonunu kurtarmak istiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!