Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00
İguanalar, yiyecek bulamayınca küçülüyor bulunca büyüyorBilim adamları ilginç bir olay saptadı: Galapagos’taki deniz iguanaları, besin durumuna göre büyüyüp, küçülebiliyorlar.
Princeton Üniversitesi araştırmacısı Martin Wikelski, Galapagos’daki deniz iguanalarında eşsiz bir fenomene rastladı. New Scientist dergisindeki haberde, sürüngenler besin durumuna beden boylarını değiştirebiliyor deniyor.
Araştırmacı, hayvanlardaki boy farkını hatalı ölçüme bağlamıştı, ancak %20’lik ya da 6 cm’lik küçülme (boydan kısalma) ölçüm hatası olamazdı diyor Wikelski.
Diğer araştırmalar da sadece Galapagos adalarında yaşayan iguanalarının gerçekten de beden boylarını değiştirebildiklerini kanıtlıyor. Wikelsi bu ilginç fenomenin açıklamasına da buldu. Büyük hayvanların üremedeki şanslı daha fazla. Çünkü çiftleşme sırasında dişiler büyük hayvanları tercih ediyorlar. İri dişi iguanalar ise daha çok yumurtlayabiliyor.
Fakat Galapagos adalarında iguanalar için sürekli besin kıtlığı yaşanmakta ve bu da büyük hayvanlar için sorun oluyor. Deniz iguanaları yosunla besleniyorlar ve bunlar da El Nino dönemlerinde azalmakta. Denizdeki akıntıların değişmesi nedeniyle besin maddesi içeriği azalırken, sıcaklık artıyor.
İlginç fenomen
Bilim adamları El Nino dönemlerinde iguanaların gerçekten de küçüldüğünü saptamışlar. İguanaların ne şekilde küçüldükleri tam olarak bilinmiyorsa da bilim adamları kemik indirgeme sürecinin işlediğini ve daha sonra kemiklerin yeniden büyüdüğünden eminler.
Omurlar arasındaki kıkırdağımsı maddenin azalması, hayvanlardaki kısalma için yeterli değil, ayrıca bu durumda hareketleri de önemli ölçüde kısıtlanırdı diyor bilim adamları.
İlginç fenomen tıp bilimcilerinin de ilgisini çekti. Mesela uzay bilimciler, durmadan astronotlardaki kemik erimesini tedavi etmek için uğraşırlar. Sonuçlar öte yandan osteoporoz üzerine araştıran bilim adamlarının da ilgisini çekti.
Balıkların dörtte üçü tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaBM’den yapılan bir açıklamaya göre dünya denizlerindeki balıkların dörtte üçü ticari
balık avcılığı yüzünden tamamen tükenmek üzere. Balıkların dörtte biri ise aşırı avlanma yüzünden yok olma tehlikesini atlatamayacak kadar azalmış. Alarm niteliğindeki sonuçlar geçtiğimiz Pazartesi (21.5.06) günü bir hafta devam eden Birleşmiş Milletler Konferansı’nda açıklandı. Üyelerin amacı, ticari balık avcılığında Deniz Yasaları Konvansiyonu’na (1982) ve "kurallara uygun balık avcılığı" anlaşmasına (1995) ne derece uyulduğunu kontrol etmek. Yeni anlaşma, özellikle de sürüler halinde yaşayan ya da ton balığı gibi uzun mesafelerde yüzen balıkları dikkate almakta. Anlaşma şimdiye kadar 57 ülke tarafından kabul edildi.
Sibirya’da yeni bir mamut fosiliBatı Sibirya’daki balıkçılar iyi korunagelmiş bir mamut fosili buldular. Bölgedeki Yurt Bilgisi Müzesi Müdürü
Alexander Kerşajev tarafından yapılan açıklamaya göre mamutun kemikleri, Krasnojarsk baraj gölündeki suların yükselmesiyle karaya vurmuş. Bilim adamları iyi korunagelmiş kaburga kemikleriyle birlikte sırt omuriliği, üzerinde dişleriyle birlikte kafatası ve bir de fildişinin bulunduğunu söylüyorlar. Hayvanın yaklaşık olarak 50 yaşında öldüğü tahmin edilmekte. Ancak kemikler çok fazla su emdiği için konservasyonu çok zor olacak diye konuştu Kerşajev.