Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2006 00:00
Dünya uçuş rekoru yarasaya ait!Bugüne kadarki uzun mesafe uçuş rekorunun, sert derili yarasaya (Pipistrellus nathusii) ait olduğu saptandı!
Avrupa’da yaşayan yarasalar yaşam alanlarını tıpkı göçmen kuşlar gibi mevsimlere göre değiştirirler. Almanya’daki Doğayı Koruma Dairesi (BfN) ve Bonn Koenig Müzesi uzun yıllar devam eden araştırmalar sonucunda, bugüne kadarki uzun mesafe uçuş rekorunun sert derili yarasaya (Pipistrellus nathusii) ait olduğunu ortaya koydu.
Üzerinde özel bir işaret bulunan yarasa, Lettland’dan yola çıktından 1905 km sonra Hırvatistan’ın güneyinde bulundu. İki renkli yarasının en iyi uçuş rekoru 1782 km, büyük akşamcı yarasanınki (Nyctalus noctula) 1600 ve küçük akşamcı yarasanınki (Nyctalus leisleri) ise 1568 km olarak ölçüldü.
Yarasa uzmanları, gece etkin olan bu hayvanların uçuş mesafesinin ölçülenden daha uzun olmadığını söylüyorlar. Çünkü yarasalar düz değil, genelde ırmak, vadi veya orman kenarları gibi yüzey şekillerini takip ederek uçuyorlar.
Üç gurup yarasa
Lettland’dan Hırvatistan’a uçan sert derili yarasanın rekoruna Amerika’daki yarasaların bile yaklaşmamış, bu açıdan bakıldığında sert derili yarasa dünya rekoruna sahip.
Bilim adamları 1932 yılından bu yana yarasa göçlerini, hayvanların kanatlarına, üzerinde numaraların bulundu metal kıskaçlar takarak takip ediyorlar.
Araştırma, Avrupa Yarasalarını Koruma Girişimi (EUROBATS) çerçevesinde, Avrupa’daki çevre bakanlıklar tarafından finanse edilmekte. Avrupa’da bugüne kadar yaklaşık olarak bir milyon yarasa işaretlenmiş.
Koenig müzesi 7366 işaretli yarasayı, uzun göçlerinden sonra yeniden buldu. Sonuçlar, incelenmiş olan 36 yarasının üç gruba ayrılabileceğini göstermekte.
1- Her yıl 1500-2000km uzağa göçen yarasalar
2- 100-800km uzağa uçanlar
3- Kış ve yaz aylarını aynı bölgede geçiren ve uzak mesafeleri uçamayan yarasalar.
Suda yaşayan karıncalar bulundu!İlk kez Avustralya’da bir
film çekimi sırasında, yuvaları bile sualtında olan, suda yaşayan karınca bulundu!
Avustralyalı bilim adamları bir rastlantı sonucu suyun içinde yaşayan karıncalar saptadılar. Yuvaları bile suyun altında
kalıyor ve besinleri de suyun üzerinden taşıyorlar yuvaya. Hava koridorlarında veya suyun üzerinde yüzerek yaşayan bu karıncalar, suyun altında kalan bir ortamda yaşayan tek örnek diye açıkladı James Cook Üniversitesi’nden Simon Robson.
Bilimsel adı Polyrhachs sokolova olan karıncılar, mangrov ormanlarındaki bir film çekimi sırasında tesadüfen bulunmuş. Karıncayı filme alan bilim adamları kaçmaması için suyun üzerindeki bir taşa koymuşlar.
Fakat karınca sürpriz bir biçimde kaçarak yok olmuş. Karıncaların niçin bu zorlu yaşam alanını seçtiklerini bir türlü anlamayan bilim adamları şimdi karıncaların yaşamlarını ne şekilde sürdürdüklerini araştıracaklar.