Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00
71 yıllık titanozor fosili bulundu
Arjantinli paleontologlar tarafından bulunan fosil neredeyse olduğu gibi korunagelmiş. Titanozorusun henüz bir yavru olduğu tahmin edilmekte.
Paleontolog Bernardo Gonzales Riga, hayvanın düşüp olduğu yerde kaldığını veya yattığı yerde bir daha uyanmadığını sanıyor. Çünkü kemikler bunu göstermekte.
Mesela ayaklarından birinde tüm parmaklar ve pençeler son derece iyi koruna gelmiş. Bugüne dek ayak parmak kemikleri tümüyle sağlam olan sadece bir iki titanozor fosili bulundu.
Başı ve boynu eksik olan fosilin neredeyse tümü çok iyi koruna gelmiş. Gonzales baş ve boynun bin yıllar içinde sürüklendiğini sanıyor. Fosil on metre uzunluğunda ve on iki tonluk bir yavruya aitti. Tebeşir döneminde yaşayan bu otçul dinozorun yetişkinleri 35 metre kadar büyüyordu.
Katil karıncalar omurgalı hayvanları avlıyor
Amerikalı bilim adamları, Ekvador’daki yağmur ormanlarında son derece saldırgan karıncalar keşfettiler. Omurgalıları kovalayan karıncalar, yakaladıktan sonra yiyorlar da.
Bilimsel adı Cheliomyrmex andicola olan karıncalarla yaşadığı deneyimini Washington Üniversitesi bilim adamı Sean O’Donnell, Biotropica dergisinde anlatıyor. O’Donnel, katil karıncaların, 40cm’lik bir toprak solucanının yarısını yediklerine şahit olmuş. Bilim adamı kısa bir süre önce de karıncaların öldürmüş oldukları bir yılanı kemirdiklerini görmüştü. Karıncalar insanlar için tehlikeli olmasalar da ısırdıkları yerler normal karıncalarınkine göre çok daha fazla acıtmakta.
Katil karıncaları büyük hayvanlar için tehlikeli hale getiren güçlü çeneleri. Kıskaca benzer çenesinde diken biçiminde dişler bulunmakta. O’Donell ayrıca karınca ısırığının zehirli hatta felç edici etkisi olduğunu bile düşünüyor. Çünkü karıncaların ısırdığı solucan hemen ölmüş.
Dodo kuşlarının toplu mezarıHollandalı ve Mauritiuslu bilim adamları, Mauritius adasında 17.yy’da soyları tükenmiş olan Dodo kuşlarına ait bir toplu mezar buldular. Adanın güneydoğusundaki bir bataklık bölgesinde 700’ü aşkın kemik ortaya çıkarıldı. Leiden’deki Naturalis Doğa Tarihi Müzesi bilim adamları, 2000-3000 yıllık kemikler ve bunlarla birlikte bulunan bitki fosilleriyle, 17.yy’da soyu tükenen Dodo kuşu (Raphus cucullatus) hakkında daha fazla bilgi edinebilmeyi umuyorlar. Tüm kemikler bozulmamış tek bir tabaka içinde bulunduğundan, kemiklerin toplu mezara ait olduğu sanılmakta. Dokuz metrekarelik alanda Dodo kemikleri dışında, soyları tükenmiş diğer bazı kuş türleri ve dev kaplumbağalara ait kalıntılar da bulunmakta.