Dijital Oyunlar Federasyonu tartışması

Güncelleme Tarihi:

Dijital Oyunlar Federasyonu tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 12:20

Yeni kurulan Dijital Oyunlar Federasyonunun sporcuları, müsabakaları, hakemleri, oyunları merakla beklenirken, “Bilgisayar başında spor yapılır mı?” sorusu tartışmalara neden oldu.

Zamane çocukları ve gençlerinin bilgisayar oyunlarına düşkünlüğü, bu oyunların çocukların gelişimine olumsuz etkileri, anne ve babaları kara kara düşündürürken, henüz kurulan Dijital Oyunları Federasyonunun yaralara tuz mu basacağı, yoksa derde deva mı olacağı şimdilik bilinmiyor.

Pedagog Sevil Yavuz, dijital oyunları bir federasyon altında toplamanın iyi bir fikir olduğunu savunarak, “Çocuklara zarar vereceğini düşündüğümüz şeyleri yasaklayarak önleyemeyiz. Bu daha çok merak uyandırıyor. Bilgisayar çağımızın gerekliliği ve çocuklarımızı bundan izole yetiştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle bu oyunları denetim altında tutacak bir kurumun kurulması iyi olmuş” diye konuştu.

“OYUNLAR EĞİTİCİ BİLE OLSA UZUN SÜRE OYNANMAMALI”

Bilgisayar oyunlarının özellikle bağımlılık yapması durumunda çocuğa zarar verdiğini kaydeden Yavuz, şöyle devam etti:
“Oyunlar eğitici bile olsa uzun süre oynanmamalı. Sürekli kitap okuyan bir çocuk kimsenin bilmediği gereksiz bilgileri bile öğrenir, ama iş sosyalliğe geldiğinde afallar. Asosyal bir çocuk olur. Bu tür tek başına yapılan, paylaşımın olmadığı aktivitelerin dozu fazla kaçırılmamalı. Bilgisayar oyunları da dozunda oynanırsa tehlikeli olmaz, ama siz çocuğa (oyunun başından kalk biraz da arkadaşlarınla oyna) dediğinizde çocuk dışarı fırlayabilmeli.”

Her şeyin avantajı olduğu gibi dezavantajının da bulunduğunu vurgulayan Yavuz, “Bu federasyonun avantajı oyunların denetlenmesi olur, ama bilgisayar oyununu meşrulaştırması da bir dezavantaj olarak karşımıza çıkabilir. Federasyonun yönetiminin çok iyi yapılması gerekiyor. Oyunların içerikleri çok önemli ve bence bu federasyona katılma yaşı ilkokul sonlarına doğru, hatta ortaokul başı olmalıdır” görüşünü dile getirdi.

ALKAN: “ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLARI HAYATTAN FAZLA KOPARTMAMAK

Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Tunay Alkan ise “Artık dijital bir dünyada yaşıyoruz, bundan kaçış yok. Önemli olan çocukları, gençleri hayattan fazla kopartmamak, dijital makinelerin eğitimini doğru bir şekilde vermek ve doğru amaçlar için kullanılmasını sağlamak” dedi.

“Educaiton” ile “entertainment” kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan “Edutainment” kavramından bahseden Alkan, “Biz buna ülkemizde eğitim ve eğlence kelimelerini birleştirerek (eğitlence) diyoruz. Tüm dünyada faal olan bu oluşumun amacı eğitim ve eğlenceyi bir arada kullanılarak eğitim vermek” diye konuştu.

Buna göre, çocukların oyun oynarken fark etmeden öğrendiklerini vurgulayan Alkan, şu görüşleri dile getirdi:
“Örneğin tarih, coğrafya, genel kültür gibi bilgiler bu yolla verilebiliyor. Eğer Dijital Oyunlar Federasyonu eğitlenceyi iyi kullanabilirse faydalı olacaktır, ama sadece dövüş, araba yarışı, savaş oyunları gibi oyunlarla kısıtlı kalınırsa faydası olmaz. Biz genel müdürlük olarak okullardaki bilişim cihazlarının standartlarını nasıl olması, bu cihazların ne kadar kullanılması gerektiği gibi durumlarla ilgileniyoruz. Aynı zamanda eğitlence ile ilgili olarak içerik üretiyoruz ve ardından çocuğun ne kadar öğrendiğini test ediyoruz. Bu anlamda Dijital Oyunlar Federasyonu, eğitici, toplum değerlerini koruyucu içerikte oyunlar isterse üretim konusunda yardımcı olabiliriz.”

AKGÜL: “YARIN YENİ BİR TREND ÇIKAR, YENİ BİR FEDERASYON KURARIZ”

Spor Genel Müdürü Yunus Akgül de Dijital Oyunlar Federasyonunun bir spor federasyonu değil, gençlik federasyonu olacağını belirterek, “Biz dünyanın gidişatına göre kendimizi geliştiriyoruz. Yarın yeni bir trend çıkar, yeni bir federasyon kurarız ya da gidişata göre bir federasyon kaldırılır” dedi.

“Artık isteseniz de istemeseniz de çocukları bu oyunların başından kaldıramıyorsunuz” diyen Akgül, bu federasyonu kurmaktaki amaçlarının ilk olarak Türkiye'ye giren oyunları denetleyip kategorilere ayırmak olduğunu kaydetti.
Ailelerin federasyonun internet sitesine girerek, hangi oyunun hangi yaş grubuna uygun olduğunu görebileceğini dile getiren Akgül, sözlerini şöyle tamamladı:
“Aileler bu oyunlarla ilgili istedikleri bilgileri federasyonun sitesinden öğrenebilecek. Ayrıca tüm dünyada bunun şampiyonaları yapılıyor ve biz federasyonumuz olmadığı için oralarda yer alamıyoruz. Milli takımlarımızı oluşturup bu şampiyonalara katılacağız. Bunun yanı sıra internet kafeleri denetleyerek yıldız vereceğiz. Kafenin içindeki cihazlardan, oyunlara kadar, havalandırmasından mutfağına kadar her şey denetlenecek. Aile çocuğunu oraya gönderirken yıldızına bakarak nasıl bir ortamda olduğunu bilecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!