Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin gerekli olanakları sağlayamadığı çok sayıda yetenekli yüzücüsünün yurtdışında çok iyi koşullarda burslu olarak okuduğunu hatırlatan Yılmaz Özüak, “Türkiye, yabancı yüzücülerle olimpiyat madalyası peşinde koşacağına, kendi sporcularına sahip çıksın ve ABD'ye kaptırmasın. Türk Milli Takımı artık yabancı sporculardan kurulacaksa, yurtdışında burslu okuyan sporcularımız da muhtemelen o ülke adına yarışmayı tercih etmek zorunda kalacaktır” dedi.
Türkiye'nin yurtdışından hangi sporcuyu getirirse getirsin, bugünkü koşullarla 2008 ya da daha sonraki olimpiyatlarda da madalya kazanma şansının hiç bulunmadığını savunan Özüak, “Bunu Sydney Olimpiyatları'nda İsrail denedi. Ülke dışından transfer ettikleri 6 sporcudan yalnızca 1'i Sydney'de üçüncülük alabildi. Daha sonra bu sporcular ülkelerine döndü. Atina Olimpiyatları'nda ise hiçbir İsrailli yüzücü ilk 15'e dahi giremedi.
Belki güce dayalı sporlarda devşirme sporcu getirmenin yararları görülmüş olabilir. Fakat bu yüzme gibi (metrik) branşlarda olmaz. Yüzmede olimpiyat madalyası alacak sporcunun, büyük bir yetenek olmasının yanısıra günde 6 saat çalışması, yılda 3 bin-3 bin 500 kilometre yüzmesi gerekir. Oysa bizim havuzlarımızda milli takıma tahsis edilmiş saat yoktur. Ayrıca bu iş bir ekip çalışmasını gerektirir. Antrenör, fizyoterapist ve psikolog gibi unsurlar büyük önem taşır. Bizde milli takımın antrenörü dahi yoktur. Kulüp antrenörleri herhangi bir ücret almaksızın, fahri olarak milli takıma da hizmet ederler" dedi.
"F.BAHÇE SPORCU YETİŞTİRMİYOR"
Fenerbahçe Kulübü'nü de sporcu yetiştirmek yerine, yetişmiş sporcuları transfer ederek başarıya ulaşmaya çalıştığı gerekçesiyle eleştiren Özüak, “Fenerbahçe, sporcu yetiştirmiyor. Bu kulübün bünyesindeki milli yüzücülerden İlkay Dikmen Ege Üniversitesi'nde, Orel Oral da İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü'nde yetişti. Fenerbahçe'de 5 yıldır 3 Ukraynalı yüzme antrenörü çalışıyor. Ancak onların yetiştirdiği sporcular arasında olimpiyat barajını aşmış olan dahi yok. Fakat Türkiye'deki koşullarda onlardan da zaten böyle bir başarı beklemek doğru olmaz” diye konuştu.
"ANTRENÖRLERİMİZ ABD'DE ÇALIŞIYOR"
1976 yılından bu yana çok sayıda yüzücünün burslu olarak ABD'de eğitim gördüğünü hatırlatan Özüak, bunlardan büyük kısmının bu ülkede antrenörlük yaptığını söyledi.
Özüak, ABD'de okuyan yüzücülerden Murat Özüak, Sabri Özün, Sadri Özün, Gökhan Attaroğlu, Saadettin Saran, Emrah Gültekin, Vadim Türoğlu, Can Üder, Tolga Acarlı, Kutay Duman, Tanju Gökçen, Banu Vahapoğlu ve Süha Tokman'ın ABD'de yüzme antrenörlüğü yaptığını bildirdi.
Yurtdışında burslu olarak okuyan Türk yüzücüler ise şöyle:
Galatasaray: Can Eter, Arda Köstem, Selin Bülbül, Ayşe Diker, Derya Büyükuncu, Başak Oğuz, Emre Aydın, Emre Çelik, Onur Uras, Zehra Balkan, Gülşah Gönenç, Sarper Türker, Aydan Sarıkaya (ABD), Yasemin Taşkın (Almanya), Direnç Özdemir, Deniz Hekmati (İsveç), Sevgi Oğuz (Danimarka)
Fenerbahçe: Orel Oral, İlkay Dikmen, Can Yıldızlı, Çağrı Sapmaz, Mert Saygın, Onat Tungaç, Gürkan Eröksüz, Ceyhan Güler, Deniz Monkul, Semih Başıbüyük (ABD), Buse Günaydın (İtalya)
İstanbul Yüzme İhtisas: Cem Paşaoğlu, Gökhan Hülagü (ABD), Tolga Bilgin (Fransa).