Uluslararası organizasyonlar, kentlerde yatırımları hızlandırıp
spor altyapısını güçlendirirken, ülkenin tanıtımına da önemli katkı yapıyor. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Erzurum'a 450 milyon liralık modern tesisler kazandırırken, Akdeniz Oyunları Mersin'e 400, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları da Trabzon'a 220 milyon liralık yatırım sağlayacak. Trabzon, oyunlar sayesinde Türkiye'nin ilk kapanır yüzme havuzunun yanı sıra 7 bin 500 kişilik spor salonuna da sahip olacak.
1971'de Akdeniz Oyunları'na, 2005'te Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'na ev sahipliği yapan ve tesis altyapısı güçlenen İzmir'de, bu yıl 3 uluslararası organizasyon daha düzenlenecek.
KIŞ OYUNLARI, ERZURUM'UN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİErzurum'un ev sahipliğinde, 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yapılan tesisler ve çalışmalar, kentin çehresini değiştirdi.
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fatih Çintimar, Erzurum-2011 için yapılan tesislere 450 milyon lira harcandığını belirterek, “En fazla para harcanan tesisler, 100 milyon lira ile Konaklı Kayak Merkezi ve 94 milyon lira ile Türk Telekom Atlama Kuleleri oldu. Bu tesislerin geri dönüşümünü para olarak beklememiz tabii ki mümkün değil, ancak bunlar, sağlıklı bir nesil olarak geri dönecek. Erzurum'un olimpiyata aday olacak yapıya gelmiş bir il olması en büyük geri dönüşümdür” dedi.
Tesislerin, oyunların ardından kullanılmaya başlandığını ifade eden Çintimar, tesisler için ciddi yoğunluk olduğunu, buralarda milli takım kampları yapılmaya başlandığını belirtti. Kendilerinin de uzun vadeli bir proje üzerinde çalıştıklarını söyleyen Çintimar, “Sahilde yaşayan her çocuk nasıl yüzmeyi öğreniyorsa, Erzurum'da yaşayan her çocuğun da kayak yapmayı öğrenmesini hedefliyoruz. Bu amaçla yaptığımız projeyi Sağlık Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanımıza sunduk. Projemizle, Erzurum'un en az yüzde 25'ini kaymayı bilen insanlardan oluşturup, olimpiyata giden yolda katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Çintimar, Erzurum'un uluslararası kamp merkezi olması için çalışmaların sürdüğünü bildirerek, şunları kaydetti:
“Erzurum'da herkesin buz pateni salonlarımıza gelmesi için çabalıyoruz. Erzurum bundan sonra kahvehaneleriyle değil, buzda kayan, buzda akrobasi gösterisi yapan, buzda şampiyon olan, karda şampiyon olan sporcularıyla ünlü bir kent olacak. Bu tesislerin Erzurum'a yetmeyeceğini zamanla göreceğiz. Palandöken'deki salonumuzun birini akşamları halkımıza açıyoruz. Atlama kulemizin oteli tam kapasite dolu. Buranın kafeteryasında ziyarete giden vatandaşlarımıza ücretsiz çay ikramı yapılıyor.”
YURTLAR, YOLLAR YAPILDI
Kredi ve Yurtlar Kurumu Erzurum Bölge Müdürü Yahya Pasinlioğlu da Erzurum-2011 için toplam 78 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildirdi.
Oyunlar köyü olarak kullanılan Kredi Yurtlar Kurumu kampüs alanındaki tüm yurtların tadilatının yapıldığını ifade eden Pasinlioğlu, şu bilgileri verdi:
“3 bin kişilik yeni yurt yaptık. Kazım Karabekir Yurt Müdürlüğü adı altında bin 500 kişilik yeni bir kampüs, eski kampüste de bin 500 kişilik yeni bloklar yaptırdık. 8 eski bloğu tadilattan geçirdik. Yurtlarımızı modernize ettik. Erzurum-2011 sayesinde öğrencilerimiz daha modern ortamlara kavuştu.”
Pasinlioğlu, Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde Erzurum'da bundan sonra 10 bin öğrencinin barınacağını ifade ederek, “Eski ranza sistemi olsaydı, bu sayı 15 bin olurdu. Ancak odaları 4'er kişiliğe dönüştürdük” ifadelerini kullandı.
Bu arada, oyunlar nedeniyle Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, toplam 26 milyon 600 bin liralık harcama yaptı. Curling salonu yolu için 1 milyon 400 bin, Palandöken yolu için 3 milyon 850 bin, Konaklı yolu 12 milyon 800 bin, havalimanı yolu için 3 milyon 500 bin, üniversite ulaşım yolları için 1 milyon 900 bin, Kandilli Kayak Merkezi yolu ve biatlon tesisleri yolu için 1 milyon 750 bin, güney çevre yolu için ise 1 milyon 400 bin lira harcandı.
TRABZON 2011 AVRUPA GENÇLİK OLİMPİK OYUNLARI'NA HAZIRLANIYOR1. Karadeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Trabzon, 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları nedeniyle tesis zengini olacak. 14-17 yaş grubunda 49 ülkeden 4 bine yakın sporcunun katılacağı oyunlar, 9 branşta gerçekleştirilecek. Oyunlarda kullanılacak 7 tesis, Oyunlar Köyü ile mevcut tesislerin modernizasyonu için toplam 220 milyon lira harcandı.
Oyunlar için Trabzon'da Türkiye'nin ilk üzeri açılır kapanır, atlama kuleli olimpik yüzme havuzu yapılıyor. 10 kulvarlı ve bin 400 seyircili kapasiteli havuzun yanındaki Mehmet Akif Ersoy Kapalı Yüzme Havuzu da oyunlarda hizmet verecek.
Türkiye'nin yapı tekniği bakımından çok özellikli bir spor salonunun inşası da Pelitli beldesinde tamamlanmak üzere. 7 bin 500 seyirci kapasiteli Hayri Gür Spor Salonu'nda erkekler basketbol müsabakaları oynanacak. Türkiye'nin en büyük cimnastik merkezi de 2 bin 500 kapasiteli olarak Yomra ilçesinde inşa ediliyor.
Karadeniz Oyunları için yapılan atletizm sahasına, 7 bin 200 kişilik tribün yapılıyor. Oyunlardan sonra gerçekleştirilecek düzenlemelerin ardından burada futbol karşılaşmaları da oynanabilecek.
Beşirli semtinde ise tenis kortları kompleksi yapılıyor. Biri, 4 bin 500 seyirci kapasiteli olmak üzere 13 açık kort ile 3 kapalı korttan oluşan toplam 16 kortluk tenis kompleksi oyunlarda hizmet verecek.
Arsin ilçesinde inşa edilen spor salonu ise judo müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kamp Eğitim Merkezi ise medya merkezine dönüştürülecek. Karadeniz Oyunları için yapılan Vakfıkebir ve Çarşıbaşı ilçe spor salonlarında hentbol, Araklı ve Of ilçe spor salonlarında ise voleybol maçları oynanacak.
Kredi ve Yurtlar Kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Oyunlar Köyü inşa ediyor. 2 bin 800 kişilik modern yurtlarda aynı anda 3 bin kişinin
yemek yiyebileceği, restoran ve tüm sosyal bölümler yer alacak. Oyunlardan sonra üniversite öğrencilerine tahsis edilecek yurtlarla, Trabzon'un 35 yıldır devam eden yurt sorunu da çözülmüş olacak.
2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Genel Koordinatörü Nihat Doker, Trabzon'un, Türkiye'de ilk olimpiyat organizasyonu yapılan kent olarak kayıtlara geçeceğini ifade ederek, “Trabzon, 2007'deki Karadeniz Oyunları ile başlattığı tesisleşme hareketini oyunlar nedeniyle zirveye taşıyacak. Bu kent, sadece Türkiye'de değil, dünyada bir spor kenti olarak anılmaya başlanacak” dedi.
Trabzon'un, sahip olduğu spor tesisleriyle oyunlardan sonra uluslararası düzeyde her türlü spor organizasyonunun yapılabileceği bir kent haline geleceğini vurgulayan Doker, “Bu da Trabzon'a spor turizmiyle büyük bir hareketlilik getirecek. Türkiye'nin son 5 yıldaki turizm hareketinde spor organizasyonlarının katkısı yüzde 20 oranındadır. Oyunları, sadece spor organizasyonu olarak algılamıyoruz. Sporcuların yanı sıra onların ebeveynlerinden de 2-3 bin civarında yabancının geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Trabzon'a bu oyunlar nedeniyle yaklaşık 290 milyon liralık bir harcama yapılacağına dikkati çeken Doker, “Bunun 70 milyon liralık kısmı KTÜ'de inşa edilen yurtlar. Kısacası, Trabzon bu oyunlarla Türkiye'de en fazla spor tesisine sahip il olacak. Bu da Trabzon'a bu tür organizasyonlarla sosyal ve ekonomik anlamda büyük bir hareketlilik getirecek. Oteller, her mevsim dolu olacak. Dağ ve yayla turizmi gelişecek” değerlendirmesini yaptı.
Trabzon'da 2007 yılında yapılan 1. Karadeniz Oyunları'nın, Trabzon'un sportif anlamda gerçekleştirdiği ilk büyük organizasyon olduğunu anımsatan Doker, “Bu organizasyon için Trabzon'daki mevcut tesisler revize edilmiş ve ilaveler yapılmıştır. Karadeniz Oyunları'nda elde edilen başarı, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın alınması için cesaret vermiş ve iyi bir referans olmuştur” diye konuştu.
İZMİR'İN AKDENİZ OYUNLARI VE UNIVERSIADE TECRÜBESİ VARİzmir, 1971'deki Akdeniz Oyunları ve 2005'teki Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'yla (Universiade) geliştirdiği tesis altyapısıyla uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. 1971'de 14 ülkeden toplam bin 362 sporcuyla o yıla kadar en fazla katılımın olduğu 6. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan İzmir, olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonlarından birini düzenlemeyi başardı. Akdeniz Oyunları için yapılan ve uzun süre
Türkiye'nin en büyük seyirci kapasiteli stadı olan
Atatürk Stadı, bir dönem üst üste (A) Milli Takım'ın futbol maçlarına sahne oldu.
İzmir, 11-21 Ağustos 2005'te 23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'na ev sahipliği yaptı. En yüksek katılımın gerçekleştiği oyunlarda, 131 ülkeden 5 bin 372 sporcu ve 2 bin 512 görevli yer aldı. Oyunlar sırasında İzmir'in yanı sıra Manisa ve Kuşadası'nda 10'u yeni olmak üzere, toplam 59 tesis kullanıldı. İzmir'in Limontepe mevkisinde 350 metrekare alan üzerinde kurulan, 64 blok, 974 dairede 9 bin 952 yatak kapasitesine sahip Oyunlar Köyü'nde tüm katılımcılar ağırlanırken, köy, oyunların ardından İzmirlilerin kullanımına açıldı. İzmir'de oyunların yanı sıra katılımcılar ve İzmirliler kültürel etkinliklere katılma imkanı da buldu. Oyunlar sırasında kentte 22, Oyunlar Köyü'nde 7 olmak üzere toplam 29 adet konser ve gösteri düzenlendi, şehir içinde 42, Oyunlar Köyü'nde 8 olmak üzere toplam 50 sergi açıldı.
Özellikle 23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları'ndan sonra birçok ulusal ve uluslararası organizasyona sahne olan İzmir'de oyunlar için yapılan Halkapınar Spor Salonu'nda 2006'da Avrupa Eskrim Şampiyonası, 2007'de Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası, 2008'de Dünya Gençler Tekvando Şampiyonası, 2009'da Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası, 2010'da Dünya Basketbol Dünya Şampiyonası gibi organizasyonlar gerçekleştirildi.
Halkapınar Spor Salonu, ayrıca 2009'da basketbolda Teknosa Türkiye Kupası 8'li finallerinin yanı sıra yine basketbolda Beko All Star 2009'a ve voleybolda da 2008 All Star'a ev sahipliği yaptı.
Örnekköy'deki tenis kortlarında her yıl Uluslararası Türk Telekom İzmir Cup düzenlenirken, üniversite oyunları sırasında yapılan Karşıyaka Spor Salonu'nda, voleybolda 2009'da Arkas Spor'un mutlu sona ulaştığı GM Capital Avrupa Challenge Kupası'nın dörtlü finali gerçekleştirildi.
İzmir'de bu yıl içinde Halkapınar Spor Salonu'nda Dünya Wushu Şampiyonası, Örnekköy'deki kortlarda Dünya İşitme Engelliler Tenis Şampiyonası, Atatürk Spor Salonu'nda ise Yıldızlar Voleybol Dünya Şampiyonası düzenlenecek.
Ayrıca 2014'te Avrupa Veteranlar Atletizm Şampiyonası da İzmir'de yapılacak.
MERSİN'İ 2013 AKDENİZ OYUNLARI HEYECANI SARDI
2013 Akdeniz Oyunları'nın ev sahipliğinin Mersin'e verilmesinin ardından kentte yatırım heyecanı yaşanıyor.
Bank Asya 1. Lig'de mücadele eden Mersin İdmanyurdu'nun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren kadın ve erkek takımlarıyla basketbolda da adından söz ettiren Mersin'de, oyunlar için gerekli standartlarda yeterli spor tesisi bulunmuyor.
Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak'ın Akdeniz Oyunları'yla ilgili, “Yatırımların organizasyon ve tesisle 200 milyon avroyu geçeceği” yönündeki açıklamasıyla kentteki spor tesislerinin niceliği ve niteliğinin artması öngörülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konu üzerinde hassasiyetle durması da yatırımların hızlanacağının habercisi olarak görülüyor.
İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünün raporuna göre, 1951 yılında hizmete açılan 9 bin seyirci kapasiteli Tevfik Sırrı Gür Stadı elden geçirilmeyi bekliyor. Mevcut stadın tribünlerinin yıkılarak yerine 30 bin seyirci kapasiteli yeni tribünlerin inşa edilmesi gerektiği vurgulanan raporda, ikinci bir seçenek olarak da yenisinin inşa edilmesine işaret ediliyor.
Raporda, bunun için de Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy Yerleşkesi yakınlarındaki arazinin değerlendirilebileceğine dikkat çekiliyor.
Stadın yanı sıra 7 bin, 3 bin ve 2 bin kişilik toplam 3 spor salonu, olimpik kapalı yüzme havuzu, atış poligonu ve 10 kortluk tenis tesisi gerekiyor. Kente yeni kazandırılacak tesislerin yanı sıra mevcutların da elden geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak işlemlerin tamamı için yaklaşık 310 milyon liralık kaynağa ihtiyaç duyuluyor.
Hazırlanan ilk taslağa göre, Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oyunların açılış ve kapanış seremonisi yapılacak. Ayrıca, futbol ve atletizm müsabakalarına da buranın ev sahipliği yapması beklenirken, genişletilecek tribünler ise seyircilerin sıkıntı yaşaması engellenecek. Futbol müsabakaları, ayrıca 6 bin kişilik Koray Aydın Stadı'nda, 8 bin kişilik Tarsus Şehir Stadı'nda, 5 bin kişilik Burhanettin Kocamaz Stadı'nda ve 3 bin kişilik MEÜ futbol sahasında yapılacak.
Öte yandan, bin 200 seyirci kapasiteli Macit Özcan Spor Kompleksi'nde okçuluk müsabakaları, 500 seyirci kapasiteli sentetik zeminli Mezitli Spor Salonu'nda ise badminton müsabakaları gerçekleştirilecek. Yenişehir Fuar Merkezi boks, halter ve güreş müsabakaları yapılacak, buraya 6 bin kişilik portatif tribün kurulacak.
MEÜ Spor Salonu, 800 kişilik seyirci kapasitesi ve sentetik zeminiyle cimnastikçileri ağırlayacak. Erkeklerin hentbol müsabakaları 500 kişilik Yenişehir Spor Salonu'nda, kadınların hentbol maçları ise 500 kişilik Seyfi Alanya Spor Salonu'nda düzenlenecek. Edip Buran Spor Salonu da 2 bin kişilik kapasitesiyle judo ve karate meraklılarını ağırlayacak.
Tenisçilerin buluşma noktası ise Mersin Tenis Kulübü olacak. 5'i toprak zeminli toplam 6 tenis kortu bulunan bu tesise, bin 500 kişilik tribün yapılması gerekiyor. Masa tenisinin buluşma noktası ise parke zeminli 350 kişilik seyirci kapasitesiyle dikkati çeken TED Koleji olacak.
Yapılacak bin kişilik portatif tribünle yelkenlerin yarışacağı mekan Mersin Marinası olurken, yüzücüler ise bin 900 kişilik seyirci kapasitesinin yanı sıra 1 olimpik yüzme havuzu ile 1 kule atlama havuzu bulunan Armada Yüzme Havuzu'nda madalya mücadelesi verecek. Sutopu sporcuların ise Macit Özcan Spor Kompleksi'ndeki olimpik yüzme havuzunda mücadele etmesi öngörülüyor. Ancak havuzun etrafında seyircilerin karşılaşmayı izleyebileceği mekanın olmaması nedeniyle buraya da bin 500 kişilik portatif tribün gerekiyor.
Eskrim sporcuları için Tarsus Amerikan Koleji, basketbol kadınlarda ise Tarsus Spor Salonu, voleybol erkeklerde Erdemli Lisesi Spor Salonu, kadınlarda ise Erdemli Spor Salonu'nun kullanılması bekleniyor.
TURİZMCİLERE YATIRIM ÇAĞRISI
Akdeniz sahil bandında yer almasına rağmen 8 bine yakın yatak kapasitesiyle turizmden henüz istenilen payı alamayan Mersin'de, oyunlar sayesinde turizm yatırımları da hız kazanacak. Bu kapsamda turizmcilere yeni yatırım çağrısında bulunulan Mersin'de, organizasyon için kente gelecek misafirlerin konaklama ihtiyacının çözümü yönünde harekete geçildi.
Ağustos ayında tamamlanması öngörülen ve “Oyunlar Köyü” adı verilen konaklama tesisinin bin kişilik bölümü için MEÜ Çiftlikköy Yerleşkesi içerisindeki çalışmalar sürüyor. Mevcut inşaatın yanı sıra 5 bin kişilik yeni binaların da yapılması için düğmeye basıldı. Burada en kısa sürede yeni inşaat seslerinin duyulması bekleniyor. Yapılacak bu tesisler organizasyonun ardında da öğrenci yurdu olarak kurulacak.
ALTYAPI TAMAMLANDIBüyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentin altyapı ihtiyaçlarının önemli ölçüde tamamlandığını söyledi. Bazı eksikliklerin de kısa zamanda tamamlanacağını ifade eden Özcan, “Bundan sonraki süreç, kentin makyajı olacak. Makyaj çalışmalarını da tamamladıktan sonra yepyeni bir Mersin inşa edilmiş olacak” dedi.
“Gerekirse bazı projelerimizi erteler, yine de bu oyunların eksiksiz ve sorunsuz olarak tamamlanmasını sağlarız” diyen Özcan, “Bir işe başlamak, o işi bitirmenin yarısıdır. Biz de başladığımız işi, tüm dünyaya örnek olacak şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum. Bu konuda hükümetin Mersin'e vereceği destek için de teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
İl Gençlik ve Spor Müdürü Emrullah Taşkın da kentteki heyecana değindi. Akdeniz Oyunları'nın bu defa 26 değil, 28 spor dalında yapılacağını söyleyen Taşkın, “3 bin 500'ü sporcu olmak üzere, oyunlar için 10 bine yakın konuğumuz gelecek. Mersin'de büyük bir hareketlilik olacak. Yapılacak tesisler, Mersin'e yeni bir soluk kazandıracak. Gelecekte başka uluslararası organizasyonlara da adaylık noktasında önemli bir avantaj yakalanacak” diye konuştu.