Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2002 19:10
Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit mart ayında Japonya ile 100 milyon dolarlık köprü takviye anlaşmasının imzalanacağını ve nisan ayında 10 köprü ve viyadükte takviye çalışmalarının başlayacağını açıkladı.
Nihayet İstanbul’u depreme karşı hazırlama projelerinden biri nisan ayında başlayacak. İstanbul çevre yolları üzerindeki köprü ve viyadüklerin yıkılma tehlikesi içinde olduğu tartışmaları sürerken, Japonya ile mart ayında imzalanacak kredi anlaşmasıyla gelecek 100 milyon ABD dolarıyla, öncelikli 10 köprü ve viyadükün depreme karşı sismik takviyesine başlanacak.
Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit, 10 köprü ve viyüdüğün birinci çevre yolları üzerinde bulunduğunu Hürriyet Bilim’e açıkladı:
10 Köprü
‘Karayolları olarak, İstanbul 1. çevre yolu üzerinde bulunan ve birinci derecede takviye edilmesine karar verdiğimiz 10 tane köprü ve viyadük şunlar: İki Boğaziçi köprüsü yıkılma tehlikesi içinde bulunmadığı için bunların normal bakımları, asfalt, boya vb yapılacak. Eski ve Yeni Haliç köprüleri; Eski ve Yeni Haliç köprüleri yaklaşım viyadükleri; Ortaköy viyadükleri. Birinci Boğaziçi Köprüsü’nün Asya ve Avrupa yakaları yaklaşım viyadükleri.
İstanbul’da ikinci derecede takviye edilmesi kararlaştırılan köprü ve viyadükler arasında iki tane var: Mecidiyeköy Viyadüğü ve Edirne Kapı Tüneli.
Üçüncü derecede takviyesi düşünülen yapılar şunlar:
Sağdabad Viyadüğü, Levent Viyadüğü, Molla Gürani Viyadüğü, Çobançeşme Viyadüğü, K410 ve K411 viyadükleri.
Listenin dördüncü gurubunda takviyeyi bekleyen 16 yapı var:
Hastal, Akşemsettin, Gaziosmanpaşa viyadükleri; B5 ve B3B altgeçit köprüleri; Mahmut B viyadüğü, Ataköy II Üstgeçit köprüsü, K104 Altgeçit köprüsü, RM01 Üstgeçit köprüsü; Ridvandede viyadüğü, K517 Altgeçit köprüsü, NM01 Üstgeçit köprüsü, B11 Üstgeçit köprüsü, Gedik Ahmet Paşa Viyadüğü, Nurtepe Viyadüğü; Okmeydanı, Sağdabat (V3) ve Sağmalcılar viyadükleri.
3,5 yıl sürecek
Dinçer Yiğit, öncelikli olarak ilk guruptaki 10 yapının sismik takviyesinden sonra yeni kredilerle sırasıyla diğer gruptaki yapıların sismik takviyelerinin yapılacağını belirtti. İlk gruptaki 10 yapının takviye çalışmalarının 3.5 yıl kadar süreceğine işaret eden Dinçer Yiğit, eğer kredi alabilirlerse diğer guruptaki yapıların da sırasıyla takviyesinin diğerleri bitmeden hemen başlanacağını söyledi.
6. sayımızdaki iddia
Hürriyet Bilim’in 6.sayısında ‘90 Köprü Acil Takviye bekliyor’ başlığı altında verdiğimiz haberde, 1995-97 yıllarında yapılan bilimsel araştırmalarda 123 köprü ve viyadük üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtmiş ve bunlardan 90’ının acil olarak ele alınması gerektiği konusunda, bilim insanlarımızın yorumlarına yer vermiştik.
Karayollarının öncelikli 10 yapının takviyesi dışında kalan çevre yolları köprüleri için halihazırda ortada para olmadığı için de bir yapım takvimi bulunmuyor.
Ancak Dinçer Yiğit, Japonlarla ikinci kredi görüşmelerinin de başlayacağı umudunu veriyor.
Böylece İstanbul’u depreme karşı hazırlama konusunda çok gecikmeyle de olsa ilk adım atılmış olacak.