Güncelleme Tarihi:
Deniz ve yelkencilik tarihimizi araştırarak yaşayan yelken kimliğimizi arşivlemek ve sonradan kolaylıkla bulamayacağımız belgeleri bir araya toplayıp “Türk yelkencilik ve denizcilik tarihi belgeseli”ni hazırlayabilmek amacını da güden çalışma için “İstanbul Yelken Kulübü Kültür Birimi “’ni kurdu. Yelkencilik ve sosyal faaliyetleri geliştirmek, organizasyonlar, sergiler, toplantılar , seminerler gibi sosyal etkinliklerle deniz kültürümüzü yaygınlaşması için ile tüm deniz severler açık mesajda İstanbul Yelken Kulübü ilgililere ise bir davet yayınladı.Konuyla ilgili dokümanları toplamak istiyor.
ARŞİV ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
Belirten mesaj Yelkenciler yahoo groupsa,İYK sekreteryası aracılığı ile ,e-posta bildirisi şeklinde düştü.Haberi ve görüşleri sizlerle paylaşırken İYK 'nın yaygın olarak yelken sporu yapılması için ,geniş arazısı ile Türk yelken sporu içinde önemli rollerden birini üstlendiğini,ülkemizdeki yelken spor,tarih ve kültürünü oluşturan büyük aktörlerden biri olduğunu altını cizmek gerekmekte.İYK içinde bir çok defa denizcilik kütüphanesi çalışması dönem dönem yapılmıştı.Bilindiği üzere İYK iki dönem başkanlığını yapan Opt.Dr Sayın Erol Türkmen, kulüp önünde ki önceleri özel bir oto park işletmesi olan alanı,parseli, bir deniz ve yelkencilik müzesi şeklinde düzenlemek isteğini ve arzusunu yelkenciler ile paylaşmaktaydı.Bu girişim yarım asırdan fazla geçmişiyle umumi menfaatlere hadim cemiyet (kamu yararına çalışan dernek) olan İYK 'dan ana kulüp olarak beklenen bir çalışmaydı.
İYK yönetimleri,üyesi,sporcusu,mensubu olarak, yelken sporu ,denizcilik kültürü ile ilgili denizci ,bölgenin yaşayanı,canlı tarih bir çok isme sahip.
Son yılarda ard arda gelen eski, bilge denizcilerin,yelkencilerin üzücü armızdan ayrılma haberleri dışında. Onlar artık yok.Hepsini sevgi ve saygıyla anarken ,nur içinde yatsınlar Yelkenci,Uzman,yönetici,biliminsanları,akademisyenler,gazeteciler,sanatcılar,sporcular,denizciler, gibi bir çok meslek sahibi 4000 sayı aşkın üye'si ile büyük bir potansiyel bünyesinde, barındırıyor İYK.
Bu çalışma içinde kütüphane,arşıv,müze ,deniz kültürü kimliği ile hem çok şık hem de oldukca önemli,büyük ve profesyonel bir sorumluluğuda bereberinde getiriyor.
Birim deniz ve yelken tarihinin her türlü bilgi ve belgelerine ulaşabilmek için tüm denizci kişi ve kurumları birlikte çalışmaya davet ediyor.
Kurum ve kişilerin ellerinde bulunan geçmişten gelen her türlü bilgi, çizim, harita, fotoğraf ve ödülün (muhafazası sağlanmak kaydı ile ) bağışlanması sağlamak veya en azından bir kopyası almak istemekte. Kayıt ve muhafaza altına alınacak tüm belgeler yapılacak kültürel çalışmaların ve oluşturulması planlanan düzenli bir kütüphanenin yapı taşları olması hedeflenmekte, deniyor devette.
İstanbul Yelken Kulübü Kültür Birimi Haberi büyük mutlulukla okudum.diyor Kulübün üyesi gezgin ,denizci-yatcı .Sayın Dr. Y.Mim. Muhittin AYKUT yapıcı görüş ve önerileri ise özetle şöyle ''İşte İstanbul Yelken Kulübüne çok yakışan bir girişim. Umarım yelkencilik geçmişimiz denilince akla gelecek her şeyin arşivlendiği bir merkezin temeli atılmış oluyor Ve yine umarım ki bu girişim akademik bir arşivleme sistemi ile tüm araştırmacıların yararlanabileceği bir çekirdek olsun. Umarım bilgiyi-belgeyi sızdırmama(!) hasletimizin( !) yelkenciler için geçersiz olduğunu kanıtlarız. Yelken-deniz sevgisinin paylaşımcılığı da kazandırdığını sergileriz. Ancak bunun için bilgiyi-belgeyi veren'in adını da yansıtacak bir sistem oluşturmak gerekir. Elbette özenle üretilen, sahip olunan birikimler bir merkeze aktarılacaksa bunu sağlayanların telif-sahiplilik haklarına saygı gösterilmeli ve bu hassasiyet camiaya yansıtılmalı.
Küçük de olsa ilk derlemelerin sonucunun yayınlanacağı bir katalogu ümitle, heyecanla bekleyeceğiz.Naçizane, bu girişimi başlatan yönetici-üye, tüm kulüp dostlarımızı kutluyorum''.