Denizcilere büyük yenilik

Güncelleme Tarihi:

Denizcilere büyük yenilik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 14:14

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turkcell ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen "Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi" projesinin imza törenine katıldı.

Haberin Devamı

Törene Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile diğer yetkililer katıldı. Törende bir konuşma yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, " Deniz Fenerlerinin Uzaktan Yönetim Projesi " ile suskun yapısıyla bilinen deniz fenerlerinin sadece ışık yoluyla değil iletişim yoluyla da haberleşebileceğini kaydetti. 

" BU, DENİZLERLE TEKNOLOJİYİ BİRLEŞTİRME PROJESİDİR "

Ardından konuyla ilgili bir konuşma yapan Bakan Binali Yıldırım, " Bu denizlerle teknolojiyi birleştirme projesidir." dedi. Yıldırım, bu proje ile feneri görmeden bilginin elde edilebileceğini, hava şartları ve deniz durumu gibi birçok konuda bilgi sahibi olabileceklerini söyledi. İletişim altyapısıyla Turkcell'in projenin hayata geçirilmesinde etkili olacağını söyleyerek, bütün sahillerin kendi kontrolleri altında olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Bütün sahillerimizin her karışı kontrolümüz altındadır. Yani burada hangi gemi seyrediyor, nereden kalktı, nereye gidiyor, yükü nedir, sürati nedir, gemide bir hasta mı oldu, gemide bir çarpışma mı, kaza mı oldu? Bu bilgiler ana arama kurtarma merkezine gelmekte ve gerekli müdahaleler anında gerekli birimlere yönlendirilerek yapılmaktadır. Bu projeden sonra insanların birbirleriyle konuşmasından sonra, fenerlerin de birbirleriyle konuşmasını da görmüş oluyoruz " dedi.Daha sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Yıldırım, ihalede Turkcell'in neye göre seçildiği sorusuna "Biz kimseyi seçmiyoruz. Herkes bize kendini beğendirmek için yarışıyor. Arkadaşlar saçına, başına, kaşına, gözüne göre seçmiyor. Bu, Kamu İhale Kanunu'na tabidir. Gerekli yarış ve rekabet ortamından sonra seçme olmuştur. En ekonomik teklifi veren bu yarışı kazanır. " dedi. Konuşmaların ardından taraflar arasında imza protokolü yapıldı.

Haberin Devamı

PROJENİN TEKNİK İNCELEMESİ

Belli bir tonilatonun üzerindeki gemilerde bulunması zorunlu AIS cihazları ile bu imkandan yararlanılacak.

Sistemin veri toplama ve değerlendirme bölümlerinde ise Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ile İdeal Teknoloji birlikte çalışiyor. İdeal Teknoloji, son dönemlerde yat yarışlarında kullanılan tekne takip sistemlerinin yazılımını da gerçekleştiren kuruluş. İdeal Teknoloji’nin asıl uzmanlık alanı (AIS) ise otomatik mevki tanımlama sistemleri.

Haberin Devamı

Deniz fenerleri, ışıkları dışında, çan sesleri veya siren sesleri ile gemilere rehberlik yapmaktadır.

Zaman değişti, eski sistemlerle beraber yerini teknolojik uyarı sistemleri Golobal Pozisyon Sistemi ,3G,GPRS, sayısal ,spektral,veri işlem, elektronik ve matameatik mühendisliği artık fenerlerde daha gelişkin kulanılacak.

En eski deniz feneri, İ.Ö. 7. yüzyılda Sigeon'da, yani bugünkü adıyla, Kumkale'de (Çanakkale) yapılmış. Fenerlerindeki bu teknolojik gelişime yine ilk olarak Türkiye’de.

Proje 2000 yılında İstanbul Boğazı girişindeki 10 deniz fenerinde denenmiş. Başarı elde edilince 2006’da İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda toplam 85 fener üzerinde çalışmalar sürdürülmüş. Ancak projenin son şeklini alması, ihalenin açılması, sistemin GPRS iletişim ağında kurulması için start 2009’un Ekim ayında verilmiş.

Haberin Devamı

Bu sistemden AIS cihazlarına sahip belli bir tonilatonun üzerindeki gemiler yararlanacak.

Küçük tekneler AIS Class B cihazlarlını taktıranlar, fenerlerin gönderdiği bilgileri ekranlarında görebilecek.

Türkiye kıyılarındaki fenerlerden gelen bilgiler KEGM bünyesi içinde oluşturulan merkezde toplanacak. Bilgileri web ortamında yayınlayacak hazırlıklar devam etmekte. Rüzgar, akıntı, sis, yağmur ve hava sıcaklığı gibi devamli anlık güncellenen bilgiler bulunacak.

Yazılım devi Microsoft’un Başkan Yardımcılığı’ndan ayrılıp Türkiye’ye gelen ve Turkcell’in CEO’su olan projen ortağı Süreyya Ciliv , Turkcell’de pek çok ilke imza attı. Türkiye’de denizcilik alanında çığır açacak bir projede yer almaktan gurur duyduklarını söylüyor ve “Farklı müşteri tiplerine farklı çözümler üretiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Sistemin kuruluş maliyeti 1 milyon 164 bin euroya (Yaklaşık 2.5 milyon TL) tamamlandı. Ancak kullanıcılar bu sistemden herhangi bir ücret ödemeden yararlanacak.

Sistemden yararlanmak için gemilerde bulundurulması zorunlu olan AIS (Otomatik Mevki Tanımlama Sistemi) cihazları yeterli olacak. Tüm  denizcilere ve ülkemize hayırlı olsun.

aerdem@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!