Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2006 00:00
Buz basıncın etkisiyle erir
Gerekli malzemeler:
İrice bir buz kalıbı
Uzun ve sağlam bir cetvel veya tahta
Ağırlık niyetine kullanılacak cam şişe
Leğen
Tel
İlk önce buzdolabının buzluk kısmında büyük bir buz kalıbı üretin. Bunun için büyük bir kabın içine, örneğin boş bir dondurma kabı olabilir, su doldurup geceden buzluğa bırakabilirsiniz.
Bu şekilde elde ettiğiniz buzu cetvelin üzerine yerleştirdikten sonra teli buzun üzerine koyun. Telin iki ucuna ise içi su dolu iki şişe bağlayın. Buzun çok hızlı erimemesi için üzerini bir bezle örtün. Ama buz yine de eriyecektir, bu yüzden altına bir leğen koymanız gerekiyor.
Ve kısa bir süre sonra telin buzu kestiğini göreceksiniz. Fakat buz ilginç bir şekilde kesik yerinden donarak birleşecektir. Yani buz sanki hiçbir şey olmamış gibi düşmeden cetvelin üzerinde kalır.
Su donduğu zaman 1/10 oranında genleşmekte. Bu nedenle deneyimimizde de gördüğünüz gibi basınç altındaki buz eriyor, fakat basıncın etkisi yok olduğunda yeniden donuyor.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Berkeley Kaliforniya Üniversitesi biyologları, Odontomachus bauri karıncasının hayvanlar aleminde en hızlı harekete sahip olduğunu saptadılar. Karıncanın çenesi saatte 230 km hızla açılıp kapanıyor. Bilim adamları deneyleri için hız kameralarından yararlanmışlar.